Bunden kan være særdeles gavnlig.
Hvad enten du er til pepperoni, skinke eller shawarma på din pizza, bør du holde øje med det der ligger under fyldet. Bunden kan nemlig – under de rette omstændigheder – være særdeles gavnlig for dig. Det skriver Urban. Men vent lidt, inden du stryger ned på den lokale pizzabar og bestiller endnu en nr. 17 med ekstra bacon og ost. At bunden kan være sund, flytter ikke automatisk pizzaen over i den gode afdeling af kostpyramiden – fyldet ovenpå feder stadig. Ikke desto mindre viser en undersøgelse fra University of Maryland, at man ved brug af fuldkornsmel (f.eks. grahamsmel), høj bagetemperatur og længere hæve- og bagetid kan fordoble antallet af antioxidanter i pizzadejen. Og disse antioxidanter kan være med til at forebygge kræft, skriver CNN ifølge Urban. At en fedtet nummer otte med ekstra tyk bund kan være med til at bekæmpe kræft, lyder for godt til at være sandt. Men selve ideen kan der godt være noget om, siger dansk ekspert.»Jeg vil mene, at det er den længere hævetid, der gør det. Når dejen hæver i lang tid, har gæren mere tid til at arbejde i. Det giver som sådan ikke flere antioxidanter, men det gør dem, der er, lettere at optage for vores fordøjelsessystem,« forklarer Leif Skibsted, professor ved Institut for Fødevarevidenskab til Urban. Foruden antioxidanterne kan den længere hævning også give bedre adgang til både kostfibre og vitamin E, mener professoren. Men at grov pizzabund i sig selv kan forebygge kræft er for stærk en påstand. »Det hele handler om at indtage en varieret kost. En del af det er selvfølgelig indtagelsen af groft brød – eller i dette tilfælde grov pizzabund. Og det er den varierede kost, der forebygger forskellige former for kræft,« siger han til Urban. Kilde: Berlingske