Når vi taler om livsstil, retter vi ofte blikket mod de direkte målbare parametre som vægt, motion og helbredstal, men alle dine andre mere eller mindre ’usynlige’ livsmønstre og vaner påvirker direkte dit helbred og ikke mindst dit humør.
Hvis du er bilejer, tager du din bil til eftersyn ca. en gang om året. Når du kommer ’op i årene’, går du til lægen for at få checket vitamintal, blodtryk, blodprocent, kolesteroltal, blodsukker mv. Men hvor ofte sætter du dig ned og gør status over din livsstil i øvrigt – din livsglæde og dit velvære i såvel din krop som dit sind?
Har du nogen sinde opsøgt en coach eller en anden terapeut for at få et forebyggende overblik over, hvor du er i dit liv? Eller sker det først, når korthuset er ved at ramle?
Det virker jo udefra set fuldstændig tåbeligt IKKE at kigge sig selv i øjnene en gang i mellem og justere livsstilen derefter, når man ved, hvor meget det betyder for vores velvære og helbred. Men faktum er, at mange venter, indtil det er NÆSTEN for sent, eller livet er blevet uudholdeligt.
Ofte vil du overse eller bortforklare det enkelte problem: ”Ja, jeg har ind i mellem lidt svært ved at sove, men det er jo meget almindeligt, når man kommer op i alderen/har mindre børn/har været til fest/har travlt på jobbet…”
Når du gør systematisk status, kan du bedre se mønstrene i dit overordnede velvære. Vi har (heldigvis) en evne til ikke at hæfte os ved mindre smerter og ubehag, som kommer og går – vi er i bund og grund ’overlevere’, som kigger fremad.
Men når det handler om at forebygge større problemer og helbredssvigt, er det nødvendigt at ”huske” tilbage en gang imellem: Hvor ofte sker det egentlig, at jeg oplever dette ubehag? Og ikke mindst: Hvor mange forskellige typer signaler/symptomer har jeg? I kombination kan ”småting” nemlig udgøre grundlaget for at udvikle generel og eventuelt kronisk overbelastning af sind og krop.
Nedenfor finder du et skema, som du kan bruge til at ’tage din livsstils-puls’ med. Marker felterne efter, hvad der gælder for dig, og påbegynd en fortolkning af dine markeringer. Se på listen over vejledende fortolkninger, og tag selv stilling til, hvad din adfærd handler om og er udtryk for. Efter dit serviceeftersyn er det tid til at handle og søge den hjælp, der er relevant.
Hvis du ligger i det orange felt, skal du være opmærksom og ”forebygge”, at situationen bliver værre. I det røde felt har du brug for at søge hjælp. Ligger du i det bordeaux felt er din situation alvorlig, og du SKAL have hjælp nu. Er du i det brune felt, er du syg og klar over, at den er helt gal – hvis ikke, ligger der en tikkende bombe under dit helbred.
Dette skema er generelt, og dets angivelser og fortolkninger er vejledende. Brug altid din sunde fornuft, når du fortolker dine markeringer. Livsstil/adfærd er naturligvis individuelt og påvirket af alder, miljø, temperament osv. – f.eks. kan forbruget af alkohol og computerspil være højere hos unge, uden at det behøver at være problematisk for den enkelte.
Tag dog uanset dine ’særlige’ betingelser ALTID konkret stilling til alle felter, der rangerer fra rødt, bordeaux til brunt. ’Særlige betingelser’ bør aldrig gå hen at blive en undskyldning, så du ikke får fanget et problem i tide, og mens det er til at håndtere.