Krop

Tag kampen op med corona-senfølgerne

Foto: Shutterstock
28. juni 2021

En tiendedel af de smittede med corona døjer med markante senfølger. Her følger nogle af de gode råd til mere energi og livskvalitet efter corona, som lægen kan glemme at give.

Covid-19 er en alvorlig sygdom, som har kostet mere end 2.500 mennesker livet i Danmark. På verdensplan er over 3 mio. mennesker døde af komplikationer som følge af infektion med coronavirus.

Selvom det er store tal, viser de også, at kun en lille del af smittetilfældene ender med dødelig udgang – der har trods alt været 170 mio. smittede i verden – ca. 275.000 i Danmark.

Men for de 10 % af de smittede, som oplever senfølger på sygdomsforløbet, er coronavirus stadig et meget ubehageligt bekendtskab.

Denne gruppe, som altså i Danmark ligger lige under 30.000 mennesker – har langvarige gener, som hindrer dem i at genoptage deres normale liv.

Ofte varer senfølgerne ved i mere end et halvt år. Sundhedsmyndighederne vurderer – på baggrund primært af senfølger ved sammenlignelige virussygdomme som MERS og SARS – at senfølgerne sjældent vil blive kroniske. Denne vurdering tager dog ikke højde for, at nogle senfølger udvikler sig i samspil med en eksisterende, kronisk lidelse hos patienten, eksempelvis hjertesygdom. Er man en af disse patienter, er der nok lidt større grund til at være nervøs.

Blandt de udbredte senfølger er træthed, åndenød, kognitive problemer samt tab af smags- og lugtesans. Typisk er det gener, som også svækker din motivation til at kæmpe imod dem. Men som ved alle andre sygdomme er det uhyre vigtigt at komme i gang med genoptræning hurtigst muligt. Og at holde fast i genoptræningen, selvom fremskridt kan synes små og langsomme.

Læs også: Ny forskning i corona-senfølger: “Vi er fortrøstningsfulde”

Lægen kan ikke alt

Det offentlige sundhedssystem har rehabiliteringstilbud til alle med senfølger. Men der er flere grunde til ikke blot at sætte sig til at vente på en besked i e-boks om sådan et tilbud:

 • Ventetiden kan være lang – også denne del af sundhedssystemet er belastet efter den hårde coronatid
 • Senfølgerne er meget varierende og individuelle, så måske passer tilbud om rehabilitering dårligt til netop dig
 • Den offentlige rehabilitering holder sig ofte strengt til sine vante metoder. Du kan simpelthen ikke regne med, at din læge kender til alle alternative metoder.

Her gennemgår vi derfor nogle af de alternative behandlingstiltag, du bør overveje, hvis du selv eller en af dine pårørende lider af senfølger efter forløb med COVID-19.

Smag og duft tilbage

En af de mest kendte senfølger er tab af smags- og luftesans. De to sanser er tæt forbundne, og en vigtig del af rehabiliteringen er duftterapi.

Flere producenter har allerede udviklet dufttræningssæt, så du kan gå i gang med rehabiliteringen derhjemme. Det gælder bl.a. Urtegården og Fischer Pure Nature – spørg i din helsekostbutik, hvad de har på hylderne.

Til lugtesansen kan tilskud af zink ofte være en hjælp. Her kunne nævnes det homøopatiske middel Zincum Metalicum, som samtidig bidrager til at styrke din egen krop igen efter det hårde sygdomsforløb. Det samme kan siges om BioSelen + Zink, der ud over zink har en stærk kombination af selen samt vitaminerne A, B6, C og E, der giver et boost til immunsystemet og kan reducere træthed.

Masser af næring

Selvom senfølgerne af corona nærmest er defineret ved, at de er svære at definere, er en ting sikkert: Din krop har været presset til sit yderste og har opbrugt alle sine lagre af energi. Så det allervigtigste er måske at få depoterne fyldt op igen.

Det er veldokumenteret, at patienter med svær COVID-19 har meget lavt niveau af D-vitamin. Så du skal ud i solen, gerne i t-shirt, så din krop kan omdanne solens stråler til nye lagre af D-vitamin i din krop.

Din krop har også tæret hårdt på alle andre essentielle næringsstoffer, så du skal også have fokus på at tilføre ny energi på alle niveauer. Det vil sige, at din krop skal have masser af grøntsager, frugt bær og krydderurter – altså antioxidanter samt fibre og probiotika til fordøjelsen.

I koncentreret form kan man få tilskud som BioSym Omnivital eller AllEnergy, hvor der er samlet en symfoni af de stærkeste adaptogener; russisk rod, ginseng, schisandra og flere andre.

Det kan også anbefales med tilskud af Q10 og B-vitaminer, der bidrager til opbygningen af stærke celler.

Er du en af de uheldige, der har kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine eller søvnforstyrrelser, kan du søge hjælp i tilskud af curcurmin (aktivstoffet i gurkemeje).

Rammer senfølgerne i form af mavepine og fordøjelsesbesvær, vil du finde hjælp i probiotiske midler, som omtales andetsteds i dette blad.

Læs også: Kan du optage dine vigtige næringsstoffer?

Hold humøret oppe

En vigtig del af enhver helbredelse ligger i hovedet. Det er svært ikke at blive utålmodig og frustreret, når det går langsomt med at komme tilbage til normal funktion.

Så mens du genoptræner; sørg for at få mest muligt ud af dagen og fremfor alt få nogle stimuli og oplevelser, som peger fremad og understøtter dit humør og din energi. Gå hellere en lille tur end helt at bukke under og opgive den lange tur. Sæt dig på en bænk og snus luften ind.

Dette råd gælder i øvrigt, uanset om du har været syg af corana eller ’bare’ har oplevet, hvordan coronaen har sat sig på din hverdag, dit humør og din energi. Sådan er det vist for de fleste af os.

Mest udbredte corona-senfølger

De mest hyppigt rapporterede, langvarige symptomer på senfølge efter COVID-19:

 • Åndenød og hoste
 • Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken
 • Træthed og feber
 • Kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, nedsat/ændret følesans, svimmelhed
 • Mavesmerter, kvalme, diarre, nedsat appetit (hos ældre)
 • Led- og muskelsmerter
 • Symptomer på depression og angst
 • Tab af smag/lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen, svimmelhed
 • Hududslæt

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Forrige artikelBalancer din fordøjelse helt naturligt

Næste artikelHvad ved vi om D-vitamin(tilskud)?

Carsten Gottlieb

Redaktør