Krop

Rutsjebanetur: 6 gener ved overgangsalder – 6 mulige løsninger

Foto: Scnpix/Iris
3. december 2018

Intense følelsesmæssige udbrud. Hede og søvnløse nætter – men ikke fordi din mand ved siden af tænder op under romantikken. Og når han gør, er det faktisk blevet smertefuldt, fordi der ikke helt bliver fugtigt nok mellem benene – altså lige undtagelsesvist, når det ufrivilligt drypper i trusserne.

Der er ingen tvivl om, at man har ramt den famøse overgangsalder, når ovenstående symptomer begynder at sætte ind. Og for at gøre ondt værre, er overgangsalderen i mange tilfælde en periode, der kan vare op mod ti år med begyndelse omkring 44-45 års alderen.

De ti år kan for mange være skræmmende, fordi din krop for anden gang i livet sender dig på en rutsjebanetur med mere eller mindre irriterende symptomer i krop og sind. Denne gang er du bare ikke 14 år gammel og kan undskylde dig med at være teenager, når din krop eller hormoner spiller dig et puds.

Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du kender dine naturmidler – som faktisk kan hjælpe med lidt af hvert:

1. Hedeture

30-35 procent af kvinder i overgangsalderen får hedeture. Hedeturene er typisk konstante, når din menstruation er stoppet helt og fortsætter ofte i tre til fire år herefter.

Hedeturene kommer, fordi hypotalamus i hjernen ændrer indstilling som følge af andre hormonbalancer. Hypotalamus kontrollerer kropstemperaturen, og derfor aktiveres svedkirtlerne. Det er også de manglende kønshormoner, der får din menstruation til at stoppe. 

Når din svedsekretion går amok, skal du dog ikke længere væk end ud i urtehaven for at finde kuren. Salvie virker nemlig sveddæmpende, og har siden antikkens tid været anvendt til at hæmme voldsom sveden. Salvien går ind og mindsker frigivelsen af de stoffer, som udvider blodårerne, og afværger dermed det røde ansigt og hedeturene. 

I Menosan-tabletter får du friskhøstet økologisk salvie med mange aktive ingredienser, så hedeturene kan få et modspil.

2. Tørre øjne

Når fugtbalancen i øjnene generes ved f.eks. kontaktlinker, aircondition, skærmarbejde – eller overgangsalderen – får mange tørre, trætte eller irriterede øjne, fordi slimhinderne tørrer ud.

De fleste danskere betænker sig ikke, før de smører huden ind i creme eller lotion, der blødgør og tilfører fugt, når huden føles tør. Faktisk kan du sammenligne øjentørhed med tør hud.

Øjendråber kan fungere som tåreerstatning eller supplere den normale tåreproduktion og derved hjælpe til et bedre velbefindende.

A.Vogel Øjendråber indeholder f.eks. udtræk af urten Øjentrøst, som vedligeholder tårefilmen og plejer øjet, samt hyaluronsyre, som fremmer produktionen af tårefilm og sikrer korrekt vedhæftning af tårefilmen. Dråberne virker lindrende og behagelige for øjet – og effekten føles straks.

3. Tørre slimhinder

Vi bliver lige lidt ved de udtørrede slimhinder. Langt de fleste kvinder i overgangsalderen oplever, at sex kan være generende og måske endda ligefrem smertefuldt – simpelthen fordi slimhinderne er tørre.

Det sker ofte først et par år efter, at æggestokkene er holdt op med at producere østrogen. Østrogenet gør nemlig slimhinderne tykke og fugtigere, så når østrogenproduktionen daler, bliver de tyndere og mere tørre.

Her bliver A-vitamin din ven. Dette vitamin medvirker nemlig bl.a. til at vedligeholde normalt fungerende slimhinder. A-vitaminer forekommer i en lang række madvarer, men findes især i animalske produkter som kød, fisk og æg.

Og selvom A-vitamin også findes i mørkegrønne grøntsager som spinat og grønkål, er det en god idé at være opmærksom på dit niveau, hvis du lever helt eller delvist vegansk.
Hvis du ikke får nok A-vitamin igennem din kost, kan et kosttilskud som Biorto Total A være en god idé at anskaffe dig. Her fås vitaminet i vegetabilske kapsler, der også gør en del fyldstoffer unødvendige i forhold til tabletter. 

A-vitamin er desuden godt for huden, som også kan bruge lidt hjælp med alderen.

4. Angst/uro

“Hvad hvis jeg får det varmt og bliver rød i hovedet?”, “Hvad hvis der ikke længere er brug for mig?”, “Hvordan klarer børnene sig uden mig til at minde dem om det hele?”. 

Angst og uro er meget normalt blandt kvinder i overgangsalderen – og især frygten for at opleve noget pinligt i det offentlige rum, som du ikke selv kan styre eller er herre over, kan fylde en del, når kroppen reagerer helt på egen hånd.

Biorto Neurosan indeholder calcium, ris, havrespireekstrakt og ginkgo biloba; indhold der bl.a. bidrager til en normal neurotransmission, en let beroligende virkning og bedre blodgennemstrømning til de små vener, så du bevarer overblikket. Ved at bidrage til at opretholde de naturlige impulser imellem nervecellerne, giver det ligeledes mere ro til hovedet.

5. Tunge ben og slappe vener

Med alderen oplever flere af os, at venerne bliver lidt mere slappe i det, og blodet dermed får sværere ved at blive pumpet tilbage mod hjertet. Det kan give ømme, tunge ben med åreknuder, men faktisk også resultere i en øget tendens til hæmorider.

Oplever du problemer med hævede, rolige ben, så kan Aesculaforce Forte, der indeholder udtræk af friskindhøstede, naturlige hestekastanjefrø, være en hjælp. Det aktive stof i hestekastanjen, aescin, styrker venekredsløbet ved at virke sammentrækkende på karrene. Det modvirker, at der siver væske ud af karrene, så du kan undgå hævelser og mange af de tydelige blå aftegninger som et dårligt venekredsløb kan føre med sig.

6. Smerter

Hvis dine led smerter eller er ømme, kan det skyldes svingninger i østrogenproduktionen, som påvirker leddenes funktion og mængden af ledvæske.

Den afrikanske djævleklo har gennem århundreder været brugt af lokalbefolkningen i Sydafrika, og dens popularitet i Europa vinder nu også frem på grund af den store succes med vedligeholdelse af fleksible led og sener. 

MobiLed er et kosttilskud med djævleklo, som bidrager til fleksible og mobile led og sener. Djævleklo virker ganske antioxidantisk, hvilket slår inflammation i hævede og ømme led ned.

Forrige artikelSe familietiden i øjnene – fred eller konflikter?

Næste artikel10 bæredygtige juletip: I’m dreaming of a … green christmas