Hvert år dør cirka 3750 danskere for tidligt som følge af luftforurening. Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet og Hjerteforeningen. Heldigvis findes der flere måder, du kan mindske både eksponering og udledning af forurening på.
[boxed align=”right” width=”half” label=”De fem største syndere”]
[/boxed]
Den gode nyhed er, at udviklingen i luftforureningen i Danmark, i byerne såvel som på landet, er aftagende – men den påvirker stadigvæk vores helbred, naturen og klimaet negativt og mange danskere dør for tidligt på grund af udendørs luftforurening fra både menneskeskabte og naturlige kilder.
– København er hårdest ramt, når det kommer til luftforurening. Tidligere beregninger har vist, at man som gennemsnitsborger i København reducerer sin levetid med tre-fire måneder på grund af udsættelsen for luftforurening, siger professor og ekspert i luftforurening, Ole Hertel.
Disse for tidlige dødsfald er i tillæg til en lang række andre alvorlige effekter på helbredet, som blandt andet omfatter hjertekarsygdomme, luftvejssygdomme, kræft og sukkersyge. Ydermere har luftforureningen negative effekter på den danske natur; det gælder såvel landbaseret natur som vandmiljø.
Står det til regeringen, vil de som et led i det kommende klimaudspil have udfaset rene benzin- og dieselbiler fra 2030.
Og det er jo et positivt tiltag – men hvis du kan undgå de trafikerede veje og hoppe op på jernhesten i stedet, så gør det. På den måde kan du nemlig slippe for at blive påvirket af partiklerne i luften samtidigt med, at du reducerer forureningen.
– Når man cykler i byen, er det en god idé undgå de mest trafikkerede gader. Cyklen er jo et fleksibelt transportmiddel, så ofte kan man tage turen gennem en park eller følge en rute ad nogle lidt mindre trafikerede gader, siger Ole Hertel og fortsætter:
– Forskning viser, at hvis man vælger en ”grøn rute” igennem byen, og accepterer at turen kan blive op til 20 procent længere end udgangspunktet, kan man reducere sin udsættelse for luftforurening med op til 30 procent.
Københavns Kommune har en hensigt om at øge cyklingen betydeligt. I dag cykler 25-30 procent på arbejde. Målet er at hæve antallet, så 50 procent af den københavnske befolkning cykler på job.
Ud over at hoppe på cyklen, råder Ole Hertel også til, at vi tænker over vores energiforbrug. Hvis vi bruger mindre varme og husker at slukke lyset, skaber det et mindre energibehov i samfundet – og dermed bliver der brændt mindre kul og olie af.
En anden skjult synder er vores brug af de hyggespredende brændeovne – som desværre udleder skadelige partikler i form af giftstoffer som tjære, dioxin, metan, cyanidforbindelser og formaldehyd.
– En stærk stigende faktor for luftforurening er brændeovne, som pt. er den største kilde til lokal udledning af partikler i dag. Der findes formentlig omkring 800.000 brændeovne i danske hjem, hvilket nok hænger sammen med, at energipriserne er stigende, og man her kan spare nogle penge, siger Ole Hertel.
Langt de fleste har et alternativ, for eksempel fjernvarme eller gas, så det handler bare om at skrue op for radiatoren i stedet for at komme brænde i brændeovnen.
Et andet råd, hvis du bor i byen, er at lufte ud til baggårdssiden og ikke gade-siden, hvis den er meget trafikeret.Derved reducerer du nemlig mængden af forurening udefra.
– Hvis man går om i baggården, er niveauet af luftforurening fem eller fire gange så lavt sammenlignet med den trafikerede gadeside, siger Ole Hertel.
Danmark kan ikke frasige sig en del af ansvaret for den globale udfordring med luftforurening – men landet har alligevel været banebrydende ift. at begrænse udledninger af forurening:
– Selvom vores landbrug er en stor kilde til forurening, så har vi sørget for at reducere kvælstofudledninger fra husdyr. I Danmark fodrer landmændene deres svin med foder, der har et lavere kvælstofindhold – hvilket resulterer i en lavere ammoniak-afgivelse.
Er du nysgerrig efter, hvor meget luftforurening, der er på din adresse, så kan du undersøge det på dette interaktive kort, lavet af Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), der kortlægger luftkvaliteten på alle adresser i Danmark.
Forrige artikelUndgå osteoporose: Knoglesund – hele livet
Næste artikelDet skal være slut med benzin- og dieselbiler