Liv

Tamra Rosanes: Kæmper for klimaet

25. september 2009

I maj udsendte countrysangerinden Tamra Rosanes et album med ti sange, der alle handler om, at vi skal passe bedre på miljøet. Hun finansierer selv det meste af albummet og giver en stor del af overskuddet til miljøprojektet Skolen i Skoven.

Tamra Rosanes har en mission. Hun vil gerne bidrage til, at vores børn og børnebørn får en bedre fremtid. Det har hun skrevet et album af sange om. Cd’en udkom midt i maj, og inspirationen til den fik Tamra, da hun første gang hørte, at København til december skal være vært for det globale klimatopmøde. Men hendes engagement i kampen for et bedre klima er ikke en pludseligt opstået dille. Historien starter i USA helt tilbage i starten af 1960’erne.

Dengang var Tamra Rosanes en lille pige og boede i USA, en lille time nord for New York City. Her oplevede hun for første gang, hvordan mennesket ødelægger naturen og miljøet. Hun boede tæt ved Hudson River, den ene af de to floder, der løber langs med Manhattan, og selvom naturen i området, som hendes familie levede i, var frodig og smuk, så var den også præget af storbyens forurening. Ofte, når hun og de andre børn var taget ned til floden for at bade, var vandet så ulækkert, at det flød med fækalier. Storbyens kloakker blev tømt direkte ud i floden uden den mindste tanke for miljøet.

Længere oppe ad floden lå Indian Point. Et af USA’s første og største atomkraftværker. Gennem det meste af sin ungdom levede Tamra, som alle andre i området, i utryghed over A-kraftværket, der ville have udslettet New York City, hvis der var sket et uheld, som det der siden skete på Tjernobyl i Rusland.

OM TAMRA…

  • Tamra Rosanes er født og opvokset i staten New York i USA.
  • Hun kom til Danmark i 1972 og har navnet Rosanes fra sit første ægteskab.
  • Hendes mellemnavn er Hope, og det håber hun, at der ligger en vis symbolik i i relation til den globale klimaudfordring.
  • Hun har udgivet en lang række af albums gennem de seneste 35 år og har fået en Da­nish Music Award. Mest countrymusik, men også pop og folk.
  • ”A Green Tomorrow Today” er den første udgivelse, hun selv finansierer, og som har et åbenlyst samfundspolitisk tema.

Alle, der boede der, var kritiske over for forureningen af den smukke natur og over for atomkraftværket, så Tamra Rosanes blev allerede i en meget ung alder miljøaktivist. Hun var med, da folkesangeren Pete Seeger i 60’erne stiftede sin Clearwater organisation og byggede en kopi af et gammelt træskib. Det sejlede han op og ned ad Hudson River i sammen med unge stude­rende, og de bidrog til at lære skoleelever om floden, træerne og forurening af naturen.

Det er således længe siden, at Tamra blev bevidst om, hvor vigtigt det er, at vi passer på miljøet. Det er blot først nu, at hendes engagement bliver sat i musik og tekst på cd’en ”A Green Tomorrow Today”.

– Man kan roligt sige, at jeg har arbejdet for et bedre klima hele mit liv, som privatpersonen Tamra, mens jeg som musiker har bevæget mig i andre retninger; folk, pop og mest af alt country. Men da jeg hørte, at København skulle være vært for klimatopmødet, fik jeg lyst til skrive en sang om det. Den første sang jeg skrev, var ”Turn This Thing Around”, der nærmest skrev sig selv, som man ofte oplever det, når man får en pludselig inspiration. Men så fik jeg lyst til at skrive flere sange om samme emne, og pludselig var stilart og genre mindre væsentlig i forhold til temaet og budskabet i sangene.

Det var vidunderligt befriende at skrive om noget andet end kærlighed, siger Tamra Rosanes, som hurtigt besluttede at udgive en cd kun med ’miljøsange’.

Ingen støtte til klima-cd

– Jeg skal ærligt indrømme, at jeg troede, at der ville være en masse fonde, som var interesserede i at støtte projektet, fordi emnet er så ’hot’, som det er, men der tog jeg fejl.

Der var ingen, der ville støtte projektet ud over mine egne faglige musikerorganisationer, så jeg har måttet finansiere det af egen lomme.

– Og det er også OK. Jeg brænder så meget for det her, at jeg godt kan leve med, at jeg ikke tjener penge på det. Sagen er klart det vigtigste, og det er da også derfor, jeg allerede tidligt bestemte, at en del af indtægterne skal gå til organisationerne Skolen i Skoven og Genplant Planeten, fordi det er organisationer, der blandt andet underviser børn i vigtigheden af at passe på miljøet, siger Tamra Rosanes.

– For en stor del af min mission går ud på, at lære børn om klimaet, og hvad der har betydning for, om verden fortsat vil bestå. Vi kan jo ikke redde verden fra den ene dag til den anden, men jeg håber inderligt, at vi kan begynde at stoppe nedbrydningen af miljøet nu. Flere af sangene på pladen er, hvad jeg vil kalde optimistiske slagsange, der handler om, at hvis vi gør noget nu, har vi noget at være stolte af i fremtiden. Ligesom man er stolt over at have sat en stopper for sla­ve­riet eller at have indført borgerrettigheder, eller kvindernes stemmeret og kvindefrigørelsen. Der er gennem tiderne blevet gjort nogle ting, som har forandret verdenshistorien. Det næste er, at vi alle sammen bidrager til at standse den globale opvarmning, at vi planter træer, som absorberer CO2, og tænker på miljøet i hverdagen og på, hvad små umiddelbart ubetydelige ting i hverdagen har af indflydelse på det globale klima, siger hun.

”Vi kan alle bidrage til at mindske CO2-udslippet ved at tænke over de ting, vi gør i hverdagen. Jeg tager f.eks. altid min cykel på kortere afstande og bruger næsten kun min bil, når jeg skal have min guitar med mig og ud og optræde,” siger Tamra Rosanes.

Ikke hellig omkring klima

I cd-coveret har Tamra Rosanes lagt en ’klima-huskeseddel’, som man kan hænge op på køle­skabet eller opslagstavlen derhjemme, med en række små huskeråd til, hvordan man passer på miljøet i hverdagen. Det er råd, som alle sagtens kan efterleve. Men lever hun selv efter dem?

– Jeg tænker meget over tingene, men jeg er ikke hellig. Det er dog noget, jeg tænker mere og mere over hele tiden. På den måde er jeg nok typisk ’dansk’. Jeg er mere bevidst nu end for et år siden, og meget mere end for fem år siden. Det kommer stille og roligt.

Jeg kan mærke, at min samvittighed bliver mere aktiv. Jeg sorterer mit affald, jeg hænger mit vasketøj til tørre på tørre­snoren i stedet for at bruge tumbleren, jeg lader være med at have alle mulige elektroniske maskiner stående på standby 24 timer i døgnet, og jeg tager cyklen frem for bilen, når det overhovedet er muligt – og det er det jo som regel, når man bare skal korte ture eller ind til København, siger Tamra, som også på det lidt større plan tager initiativer.

– I den etageejendom hvor jeg bor i Hellerup, har vi fået lavet en meget gennemgribende isolering, som betyder, at vi ikke bare slipper al varmen ud i det fri. Det har kostet os 10.000 kr. pr. lejlighed, men investeringen er tjent ind igen i løbet af tre år i form af mindre olieforbrug, så ud over at det er godt for miljøet, sparer vi penge på det i det lange løb, siger Tamra Rosanes, som for nyligt var på Ærø for at optræde og opdagede, at det er

Danmarks mest økologiske ø

– Det viste sig, at man på Ærø har verdens største solfangeranlæg – det er på 17.000 m2 – og sådan noget, synes jeg, er vidunderligt. I Danmark har vi jo det hele. Vi har bølger, vi har vind, og vi har sol, så der er ingen undskyldning for ikke at udnytte naturens egne ressourcer. Og så må jeg jo i øvrigt sige, at Danmark på det seneste virkelig går forrest i kampen for et bedre klima, og mit andet land, USA, kommer mere og mere efter det. En af sangene på min cd ”We can” er meget åbenlyst inspireret af Barrack Obama og det håb om en bedre fremtid, som han har givet amerikanerne. Jeg er fascineret af ham, på samme måde som mange andre er det, over den måde han åbner døre på, og kommer med en fremstrakt hånd til verden, siger Tamra Rosanes.

Hun kom til Danmark i 1972, men rejser stadig tre-fire gange om året ’hjem’ til USA for at besøge familien, der nu alle sammen bor i country-musikkens hjemby Nashville, Tennessee. På den måde kan hun kombinere sin musik med at besøge sine forældre, som er i 80’erne, og sine søskende.

Brev fra Al Gore

I Nashville bor også tidligere vicepræsident Al Gore, som i dag er en af verdens førende miljøforkæmpere, og mens Tamra indspillede sin cd, skrev hun et brev til Al Gore og vedlagde en cd med et par af numrene.

– Jeg skrev ikke til ham for at bede om penge til projektet, for hans organisation har selv brug for økonomisk støtte, men jeg skrev til ham, at jeg beundrede det arbejde, han gør, og fortalte at jeg var i gang med det her klimaprojekt, og at han var velkommen til at bruge mine sange, hvis han kunne.

– Jeg havde ikke ventet at høre noget, men da jeg kom hjem fra mit sidste besøg i Nashville, lå der en kæmpe bunke post, og blandt alle mulige andre breve var der et brev fra ham. Det var skrevet på et meget fint brevpapir. From the Office of Former Vice President of the United States of America the honorable Al Gore – stod der på brevpapiret, og så var der en personlig hilsen fra ham, hvor han takkede og ønskede mig fortsat held og lykke med mit projekt. Jeg ved det ikke, men jeg tror, at han selv havde skrevet det.

Når jeg næste gang tager til Nashville, har jeg tænkt mig at tage hen på hans kontor og aflevere det færdige album til ham, siger Tamra med et næsten genert smil. Klimadebatten er på sit højeste lige nu, ikke mindst i USA – så er det meningen, at Tamras cd også skal udsendes i USA?

– Det er da bestemt en mulighed, og jeg vil uden tvivl kontakte nogle af mine forbindel­ser i branchen, når jeg er derovre næste gang. Jeg har selvfølgelig tænkt meget på udlandet i det hele taget, for jeg er en smule bekymret over, om andre lande er lige så bevidste omkring den globale klimaudfordring, som vi er i Danmark. Måske kan min musik bidrage til at øge forståelsen for problemet i andre lande, siger Tamra Rosanes, som sommeren og efteråret igennem vil kunne opleves live med sit band ved en lang række koncerter og arrangementer rundt om i hele Danmark.

Forrige artikelTomatsalat med gedeost

Næste artikelRullende gangart