Tandkødsbetændelse – paradentose

Jeg har gennem årene fået flere og flere problemer med mit tandkød.

Det er ømt, og bløder let, når jeg børster tænder.

Det er også blevet sværere at få maden væk fra tænderne, når jeg har spist. Tandlægen har sagt, at hvis det bliver værre, må jeg opereres, hvor jeg så vil få noget af tandkødet skåret væk. Det skræmmer mig, og jeg vil gerne vide, hvad jeg selv kan gøre for at undgå en operation.

Den skræmte


Betændelse i tandkødet, der bliver kronisk, vil med tiden medføre lange og løse tænder. Tandkødet bliver slapt, så der opstår lommer, hvor betændelsen kan ”gemme sig”, især hvis man ikke børster tænderne grundigt. Der kommer rødme og ømhed af tandkødet og tænderne. Bakterier fra tandkødet kan gå i blodet og medføre betændelse andre steder i kroppen, for eksempel i hjertet og nyrerne. Det er især rygere, der får paradentose, så det er absolut nødvendigt for rygere at holde op med at ryge. Diabetikere får hyppigere paradentose, som også hyppigere ses ved et dårligt immunforsvar.

Det er først og fremmest vigtigt at holde tænder, tandmellemrum og tandkød rent ved hjælp af tandbørstning på den rigtige måde samt brug af tandtråd. Det kan læres ved tandlægen, der også skal besøges regelmæssigt, mindst hver sjette måned. Tandbørsten skal skiftes hyppigt, og man skal børste tænder efter hver gang, man har spist. Elektriske tandbørster med vibrerende, roterende hoved er bedre til at fjerne plak, der fremmer bakterievæksten.

Brug naturtandpasta uden fluor, for eksempel Dentaforce med rosmarin, der er et kraftigt antioxidant. Zymbion tandpasta, der indeholder Q10, er specielt egnet til paradentose, og tag desuden tilskud af Q10, 30 mg tre gange dagligt, samt 800 mikrogram folinsyre dagligt, da det har vist sig at kunne hjælpe ved tandkødsbetændelse.

Et andet godt produkt er Padma 28, 2 tabl. to gange dagligt. Det er både et kraftigt antioxidant, hjælper til at forbedre blodgennemstrømningen i tandkødet og modvirker bakterierne. Det samme gælder Longovital, seks stk. dagligt. Tag også et ekstra tilskud af C-vitamin, for eksempel 750 mg tre gange dagligt, samt ekstra A-vitamin og E-vitamin. Det er godt at få udskilt skadelige tungmetaller fra kroppen. En hjælp til dette kan alge-produkterne Chlorella eller Bio-Reu-Rella være, da de hjælper til udrensning af for eksempel kviksølv.

Det er vigtigt med en sund kost med grønt og frugt, og mundskylning med kamillete, salviete eller morgenfruete er meget gavnligt. I Kina tygger man brøndkarse for at modvirke ømme gummer og betændt tandkød.

Man kan blive nødt til at operere med bortskæring af en del af tandkødet, eventuelt ved hjælp af en laser. Det kan være en idé at få fjernet amalgam-plomberne i tænderne, da kviksølvet i disse kan øge risikoen for kronisk betændelse og svækket immunforsvar. Især ved allergi over for kviksølv, der kan afsløres ved en Melisa-test
(se www.melisa.org ).

God bedring og venlig hilsen

Carsten Vagn-Hansen

3 kommentarer

 • Henning Rolapp siger:

  Slår man op på Wikipedia så ses det, at Skørbug giver samme symptomer på tænderne som paradentose, – dvs at tandkødet trækker sig tilbage.
  Skørbug opstår pga. C-vitamin mangel, så det er meget nærliggende at paradentose i høj grad skyldes mangel på C-vitamin.
  Nu er der en ufattelig masse løgnehistorier knyttet til sundhedsvæsenet og de informationer man får derfra. Money, money, money.
  Og en masse vitaminer er lavet så de ikke har nogen virkning og det gælder også C-vitamin, – du ved money money money. Derfor kan jeg heller ikke bare anbefale at spise en masse C vitamin. Du skal simpelthen være heldig hvis du tilfældigt rammer ind i et C-vitamin FABRIKAT der virker.
  Og tro mig jeg har denne problematik meget tæt inde på livet,
  Hvis du derimod har en “hudsygdom”, og den påvirkes af C-vitamin, så har man her et SYNLIGT måleinstrument. I relation til paradentose er det meget vanskeligere at vurdere, om et givent FABRIKAT C-vitamin har en effekt eller ikke. Iøvrigt er det min erfaring, at det er lettere at finde ærlige C-vitaminprodukter i udlandet end i Danmark. F.eks. så købte jeg et produkt i Brugsen som overhovedet ingen effekt havde, – snarere tværtigmod. Modsat på en ferierejse, så fandt jeg et C-vitamin FABRIKAT der i høj grad havde en virkning.
  Så helt basalt, Paradentose og Skørbug er meget tæt relateret til hinanden. Skørbug skyldes mangel på C vitamin. Men hvis du forsøger at behandle paradentosen med C-vitamin så løber du ind i problemet, at det er svært at opspore ÆRLIGE C-vitamin FABRIKATER.

 • Henning Rolapp siger:

  Min erfaring er desuden at magnesium hjælper godt.
  For når jeg bader i havvand bliver tandkødet rigtigt aktivt og blodfyldt. Det er tydeligt at se.
  Også mine negle hjælper det på.
  Jeg har nogle meget flossede storetånegle helt løsrevet fra underlaget.
  Og når jeg bader i havvand så begynder disse negle at vokse fast til storetåen. Det er helt tydeligt. Og de andre tånegle bliver også pænere.

  Jeg tror at det er den samme effekt med tænderne. Altså at paradentose kunne være magnesiummangel. Altså at tandkødet slipper når der er magnesium mangel.

 • Henning Rolapp siger:

  Prøv at bruge sæbe ( jeg bruger hårshampo) til at børste tænder. 2 gange i døgnet og så holder det op med at bløde. Du skal egentlig ikke børste, blot smøre det på tænderne.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *