Nyheder

Tandlæger slår alarm vedrørende light-sodavand

6. december 2017

Norske tandlæger slår nu alarm og afslører, at light-sodavand er lige så skadeligt for tænderne, som sodavand med sukker i. Opråbet fra norske tandlæger er opstået i kølvandet på en ny lov, som vil sætte afgifter på sukkerholdige drikkevarer – men ikke lightprodukter.

Problemet med light-sodavand er, at det ligesom almindeligt sodavand indeholder syre, som fjerner emaljen på tænderne og giver syreskader.

– Du mister simpelthen dele af dine tænder, og jo tyndere emaljen bliver, jo mere følsomt og smertefuldt kan det blive, siger præsident i den norske Tandlægeforening Camilla Hansen Steinum til Dagbladet.

De unge er specielt udsatte

Syreskader er specielt udbredt blandt børn og unge. Det viser en ny undersøgelse for den norske Tandlægeforening. Hos de 14-25-årige er der dobbelt så mange, der drikker sukkerholdige drikke sammenlignet med dem over 25.

Samtidigt rapporteres der om langt flere syreskader i dag end for blot 10-15 år siden – særligt unge og fysisk aktive lider af syreskader i tænderne.

Syreskader også et problem i Danmark

De danske tandlæger kender også til syreskaderne. Ud af 400 tandlæger har 98 procent svaret, at de har patienter med syreskader, og næsten tre ud af fire svarer, at syreskaderne er steget de seneste ti år.

– Livet skal ikke være surt. Så jeg plejer at sige: Sodavand er okay. Det er ikke noget problem at bruge 15-20 minutter på at drikke en cola. Men hvis man indtager store mængder af søde læskedrikke over mange timer, udsætter man tænderne for et konstant sukker- og syrebad, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen til Ritzau.

Både norske og danske tandlæger er enige om, at det ikke handler om mængderne af syreholdige drikke – derimod handler det om, hvor ofte man indtager sukkerdrikkene.

Tandlægeforeningens 8 råd til forebyggelse af syreskader

  1. Synk væsken med det samme og skyl den ikke rundt i munden.
  2. Begræns indtaget af læskedrikke – også lightprodukter.
  3. Drik ikke i mange små slurke over lang tid.
  4. Drik væsken med sugerør – placer sugerøret langt tilbage i munden.
  5. Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene.
  6. Skyl munden med vand, lige efter der har været noget surt på tænderne.
  7. Børst tænder med fluortandpasta mindst to gange om dagen i to minutter hver gang.
  8. Gå regelmæssigt til tandlæge, så begyndende syreskader kan opdages.

 Kilde: www.bt.dk/sundhed

Forrige artikelSådan giver du dine børn gode vandvaner

Næste artikelPostbiotika – hvad er nu det?