Nyheder

Tang skal nedsætte penicillin i dyrefoder

19. august 2017

Vores landbrugsjord er belastet, men nu viser det sig, at vi kan benytte os af en ny slags marker – på bunden af havet. Tang skal gerne på længere sigt dyrkes i større skala i Danmark.

Tang er godt på mange plan. Den optager en masse overskydende næringsstoffer, hvilket renser havene og skaber et bedre havmiljø. Derudover kan tangen også bruges til dyrefoder, da det hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier og salmonella.

Projektet MAB4 blev søsat, for at undersøge mulighederne for at dyrke, høste og bearbejde større mængder tang. Og for første gang er det lykkedes i Danmark.

Ud med antibiotika og ind mad tang i foder

Normalt forbinder vi tang med ildelugtende dynger på stranden, men den er faktisk fyldt med gode ting. Tang er sprængfuldt med både proteiner, mineraler, vitaminer og bioaktive stoffer.

Tang vokser 20 gange hurtigere end landplanter og er alligevel ganske potent med op til 45 pct. protein. Den indeholder også en lang række antioxidanter samt op til ti gange flere mineraler end græs. Det gør tang til en ren vitaminbombe.

Derfor er tang, ifølge senior konsulent ved Danmarks teknologiske institut, Anne-Belinda Bjerre, en fordelagtig proteinkilde i dyrefoder. Nye forskningsresultater peger på, at bioaktive stoffer i tang ser ud til at bremse diarré hos smågrise, og kan altså derfor potentielt erstatte antibiotika og zink i fremtiden. Tangen skal altså hjælpe med at forbedre tarmsundheden hos smågrise og kalve.

Tang kan reducere drivhusgasser

Ved institut for Bioscience, Aarhus Universitet, har man netop bevist, at 2 pct. tang i foderet kan reducere udledningen af metan fra køer med op til 99 pct. Og det er et positivt resultat, når man tænker på, at metan er en af de mest aggressive drivhusgasser.

Hvis tilsætningen af alger til foder blot reducerer kvægets udledning af metan med 50 pct., vil det svare til, at udledningen fra verdens kvæg årligt kan reduceres med en mængde, der svarer til hele Tysklands udledning af kuldioxid.

Det er virkelig lovende resultater ifølge eksperter. Der er dog også udfordringer ved brug af tang i dyrefoder, og en af dem bliver at skaffe tang nok. Derfor arbejder projektet MAB4 fortsat målrettet mod en større tangindustri i Danmark.

Kilder www.innovationsfonden.dk og www.kattegatcentret.dk 

 

Forrige artikelGør krop og sjæl glad med disse 6 sundhedsapps

Næste artikel3 hurtige ‘gør-det-selv’ der skåner dig og vores jord

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.