Sind

Tanker, der forandrer

6. september 2010

Det hele begynder i tankerne – også en slankere krop. Det lyder let, og det er faktisk også lettere, end mange går og tror.

Det er ikke så svært, som man tror. Faktisk er det slet ikke svært. Det, at finde sin idealvægt. Men fordi vi hører, – og tror på – at det er svært, bliver det svært. Derfor er det evige spørgsmål stadigvæk: Hvordan skal jeg slanke mig? Kuren virker ikke! Der er ét svar, som holder i praksis, nemlig: Skal forandring lykkes, uanset hvilken forandring du ønsker, må det starte med målrettede tanker.

Tanker skaber handling

Uanset hvad du vil skabe eller ændre, be­gynder det med en tanke. At tanker har alt­afgørende betydning for udfaldet, var den store mand Henry Ford også klar over, da han udtalte: ”Uanset om du tror, du kan, eller du tror, du ikke kan, så får du ret!” Altså, tanken skaber! At tvinge tankerne mod noget, du ikke ønsker, er dømt til undergang. Og det er lige præcis det, der sker, når du går på kur. Ud fra ind­viklede opskrifter og afsavn får vi det indtryk, at det er uhyre vanskeligt at tabe sig. Hovedet siger: Følg kuren! – kroppen siger: Åh nej! Altså handler det om en kamp, der hedder: Hvilken del af mig er stærkest? Vil du finde din idealvægt, så den holder, og samtidig have det godt i hele processen, skal der et samarbejde mellem tanke, følelse og handling til. Et godt samarbejde begynder med tanker, som du ”bestiller” til at skabe indre billeder af dig selv som slank (et resultat, du jo ønsker). Det er drivkraften, der får tanken udført til handlinger. Da vil det lykkes for dig, fordi tanke, ønske og hand­ling finder fælles fokus.

Negative tanker – negativt resultat

Denne artikel handler mest om at finde sin idealvægt, men den kunne lige så vel have handlet om alt andet, man kunne ønske at forandre, f.eks. at få et bedre humør, større selvværd, at slippe en afhængighed m.m. Alle forandringer starter i tankerne! Men tanker er mange ting, og de kan virke modsat hensigten. Tænk igen på slankekuren. Ikke lige noget, man har lyst til, men man gør det alligevel. Problemet er, at en kur ikke virker på længere sigt. Grunden er følgende: Når du går på kur, fokuserer du på, at du er overvægtig. Altså negativt fokus, en følelse af ”forkerthed”. Triste, opgivende tanker. Lige til at trøstespise over! Du vil konstant gå rundt med tanker som: Nu, hvor jeg skal på kur, er der en masse, som er forbudt. Faktisk nærmest alt det, jeg har nydt at spise og drikke tidligere. Øv! Altså, en kur udføres på baggrund af, at noget er forkert og forbudt – fordi du er ”forkert”, bliver konklusionen. Så går du ind i kuren, for nu skal kroppen tvinges og tæmmes, så den kan makke ret! Du går imod det, du føler, og gør i stedet bare det, du skal. Kan du se minus-pointen? Du vil konstant have et indre billede af dig selv som overvægtig – og det er, hvad kroppen fortsætter med at være på sigt. Du lukker dermed for gode følelser med flow i, bekæmper naturlig lyst og behov – og vælger at styre det hele med en opskrift på, hvordan du gør vold på dig selv. En slags straf. Men hvornår har straf bevirket noget godt? Det er ikke vejen til et holdbart resultat, og når kuren er slut og diverse afsavn omsider udstået, vil de fleste opleve i et svagt øje­blik at gå grassat i alt det, der under kuren var forbudt, og du tager hurtigt de tabte kilo på igen, samtidig med at selvværdet ryger helt i bund.

Positive tanker med flow

Men hvad så? Er det da lige præcis det modsatte, der skal til? Ja. Det er nødvendigt at vende det her en hel omgang for at få en holdbar virkning. Det må aldrig blive et projekt med pinsler og savn. Derfor: Få tanke, følelse og handling til at arbejde sammen i en smuk og stærk treenighed, så alt i dig kommer ind et rigtig godt flow, der giver glæde og overskud. Vær god mod dig selv. Tænk, at du er smuk og slank. Se det for dig som indre billeder (visualisering), det vil fremme det hele. Forbyd aldrig dig selv noget som helst! Det er anden del af opskriften. At forbyde dig selv visse spisevarer, du holder af, vil få dig til at ønske netop de ting og tænke på dem konstant, og til sidst tage en ”overdosis” af dem, for du kan ikke undgå konstant at tænke på den slags mad. Igen: Tanker fører til hand­ling, uanset om det så er noget, der dybest set er gavnligt for os eller ej. Den situation kan du imødegå ved at gøre det helt klart for dig selv, at intet er forbudt. Du må spise alt. Hvilken dejlig følelse af frihed for krop og sind! Her vil nogen måske så tænke: Jamen, det er jo netop derfor, jeg er blevet overvægtig! Fordi jeg ikke forbød mig selv visse ting. Men nej, sådan hænger det ikke sammen.

Ikke forbudt, men begrænset

Ingen bliver overvægtige, fordi de giver sig selv lov at spise mad, de har lyst til. Problemet ligger i, at man ikke begrænser spisningen af visse fedende ting. Dér er forskellen. For kroppen. Men ikke for hjernen, følelserne, bevidst­heden – og dét er det interessante! Sagen er nemlig den, at uanset om du har fået et lille stykke kage eller fem megastykker, vil din hjerne være ligeglad. Det fantastiske er, at du kan snyde din hjerne til at tro på alt! I dette tilfælde vil din hjerne vide, at du har fået kage, som du ønskede. Altså, ønsket er opfyldt. Men hvor meget du har fået, er lige meget i den sammenhæng. Hjernen vil fortælle dig, at du intet savner. Du har fået det! Din krop vil heller intet savne, hvis du ellers sørger for at tage dine forholdsregler. Og hvad er det så for forholdsregler? Det er, at du sørger for at spise dig mæt i ikkefedende og nærende, men samtidig dejlig mad, før du bagefter spiser lidt af det, der i værste fald kan gøre din krop tung (men ”værste fald” eksisterer ikke, når du kun spiser lidt). Drik også masser af vand, så du ikke fristes til at slukke tørsten med cola eller øl. Her ligger hemmeligheden. Opskriften på din idealvægt. Kom din sult og dine ønsker om fed, sød mad i forkøbet ved at spise dig mæt i sund mad, så der ikke er hverken plads eller ønsker om (ret meget) andet! Det er vigtigt, at du altid sørger for at have lidt spiseligt med, uanset hvor du er. Lidt nødder, frugt og grønt skåret i stykker, i en plasticpose + en flaske vand. Det er din redning i de situationer, hvor tanke og krop ellers kunne begynde at modarbejde hinanden.

I dine tanker må du alt

Tænk aldrig: ”Det må jeg ikke!” Har du en sjælden gang stærk trang til en hotdog eller chokolade, så gør det, så det ligger i din bevidst­hed, at det ikke er forbudt, du har fået det, og der er altid mere. Og sørg så for, at den sunde mad, som samtidig smager godt (dette er vigtigt!), altid er lige inden for rækkevidde. Og først. Følelsen af sult er det værste. Kom den i forkøbet. Spis lidt og tit. Da kan din idealvægt opnås, uden at du på nogen måde lider under det. Du vil elske den måde at spise på, for du vil mærke, at du bliver let og sund, og at det holder. Samtidig hører motion med til et sundt liv og en god vægt. Men heller ikke motion behøver være kedelig. Når det her er kørt ind, vil du aldrig ønske dine gamle spisevaner tilbage. Det her kan også bruges af børn ved godt samarbejde med forældrene. Det vil blive en dejlig livsstil uden forsagelse – for altid.

Bogen “Slank på den lette måde” fortæller om, hvor stor betydning tankerne har, når man vil finde sin idealvægt. Bogen er samtidig fyldt med praktiske råd til god mad og spændende motion. Læs uddrag fra bogen på www.irmalauridsen.dk

Forrige artikelJasmin bedre end sovemedicin

Næste artikelFladbrød med frugt