Krop

Tarmen – min nye følgesvend!

25. september 2009

Tarmskylning. Ordet resulterer i en af to mulige reaktioner hos folk: enten vrænger de hovedet halvvejs af led og nægter nærmest at tale om det – mens andre løfter øjenbrynene og nysgerrigt spørger ind til metode, effekt og mulighed for at prøve det. Naturli har sendt en forsøgsperson i marken for at få en reportage fra forreste linje på briksen.

Især mange af mine mandlige bekendte kan næsten ikke få ansigtet på plads igen, når jeg frejdigt erklærer, at nu skal jeg sandelig prøve en tarmskylning. Frejdigheden er måske også en anelse påtaget, for helt ærligt bygger min viden om tarmskylning mest på diverse tv-programmer, debat i pressen, løs snak og forestillinger.

Så på vej til at gøre min første erfaring med lavementets Rolls Royce begynder tvivlen da også at nage – har alle disse mænd en pointe omkring det unaturlige i at udstille sin tarm og indholdet til skue?

Tinamayia Rosamunde, der ejer klinikken Coloncare, bakker mig op i fordommene omkring især mænds forhold til tarmskylning – hvorefter hun nærmest afliver dem.

– Da jeg startede, troede jeg, at hovedparten af mine klienter ville være kvinder mellem 20 og 50 år. Men der kom faktisk mange mænd – i dag er det 50-50 mellem kønnene, siger Tinamayia Rosamunde, der er uddannet sygeplejerske og afspændingspædagog.

– Årsagerne til, at folk kommer, er mangfoldige – stress er dog en væsentlig faktor. Når vi er stressede, virker fordøjelsen ikke optimalt, og det viser sig bl.a. som forstoppelse – det, tror jeg, er medvirkende til, at mændene har fundet vej til klinikken.

Med flere års erfaring fra en mave-tarmkirurgisk afdeling fandt Tinamayia Rosamunde i colonterapien en måde at kombinere sine uddannelser og erfaring. Hun blev uddannet til colonterapeut i England for to år siden, og har siden været selvstændig.

– Hver femte dansker har problemer med fordøjelsen, og på grund af tidspres må mange læger give op. Jeg ser tarmskylning som et godt supplement til behandling og kostomlægning. Det er sjældent helbredende i sig selv – det er lindrende, en god motivator og kickstarter.

Samtalen før tarmskylning

– Hvor meget kaffe drikker du?

Spørgsmålene om min gøren og laden – både hvad der kommer ind og kommer ud – er første prøvelse på klinikken. Jeg beslutter mig for at være håbløst ærlig. Tænker, at kvinden vel alligevel snart kan se det meste af resterne fra min livsstil, og jeg snyder vel kun mig selv, hvis jeg fremstiller realiteterne lidt for lyserødt. En tarmskylning tager i sig selv 45 minutter – men den dobbelte tid skal sættes af, så der er tid til bekendelserne inden.

– Når folk sætter ord på deres livsstil, så fanger de pludselig selv, hvor problemerne kan ligge. For én ting er at have en idé om, hvor sundt eller usundt, man lever – noget andet er at tælle sammen til, at man f.eks. drikker ti kopper kaffe om dagen. Eller fortælle at man lever en stresset tilværelse uden pauser og ro til at fordøje.

Tinamayia Rosamunde møder også mange barske historier, hvor psykisk overlast har resulteret i fordøjelsesproblemer. Og så har samtalen også til formål at få sorteret de klienter fra, som ikke skal have en tarmskylning.

– Jeg vil ikke skylle tarme på anorektikere og bulimikere. For at sige det lige ud vil jeg ikke hjælpe dem med at brække sig med bagdelen.

Andre, der ikke skal skylles, er f.eks. folk, der har gennemgået en nylig operation, gravide, kræftpatienter, folk med inflammatoriske tarmsygdomme eller for højt blodtryk.

På klinikken Coloncare har man erfaringer med at kunne hjælpe mennesker, der lider af:

Forstoppelse/træg tarm

Irriteret tyktarm

Oppustethed/luft i maven

Overvækst af candida svamp

Hudsygdomme

Koncentrationsbesvær og træthed

Muskler og ledsmerter

Depression

PMS

Migræne og hovedpine

Godkendelse til tarmskylning

Efter at vi således har konstateret, at jeg nok lever meget gennemsnitligt – på godt og ondt – med flere potentielle indsatsområder i jagten på et sundere liv, men uden de store presserende problemer – er jeg blevet godkendt til at få en skyller. Faktisk er jeg ikke den eneste, der hopper op på briksen uden tydelig forstoppelse eller irritabel tyktarm.

– Mange bruger det som en frisk start, som en del af deres livsstilsomlægning. Derfor har jeg også flere par, der kommer sammen, fortæller Tinamayia, som jeg efterhånden er ved at være på fornavn med.

Lige nu er jeg dog mest glad for at være alene på klinikken – for vi nærmer os kritisk det punkt, hvor bukserne må af, og tingene skal til at ske. Jeg føler mig mere afslappet end jeg håbede på – når man lige har blotlagt sin livsstil for et andet menneske, er der ligesom ikke så mange barrierer tilbage. Endnu en fordel ved samtalen.

Jeg får fred og ro til at iklæde mig håndklæde og lægge mig til rette på briksen. Afslappende musik er sat på anlægget, og lyset er dæmpet.

– Ro er i det hele taget vigtigt. Vi har behov for at kunne give slip, når vi fordøjer, når vi går på toilettet, og når vi har sex. Det er derfor, stress er så ødelæggende – det ødelægger tarmfloraen, og når vi ikke kan fordøje, får vi ikke glæde af maden. Vi er, hvad vi optager – ikke kun, hvad vi spiser.

Vandløb

Så har en fremmed kvinde kigget op i min bagdel, indført et hylster på tykkelse med en finger – og der ligger jeg på siden, mens der bliver åbnet for vandet. Jeg bliver guidet til at trække vejret dybt, slappe af og hverken holde igen eller presse. Vandet pumper ind i tarmen, det føles mere og mere, som om jeg bare skal på toilet, og lige før jeg er parat til at forlade briksen, bliver vandet lukket ud igen.

De første skyl er faktisk lidt skuffende – det er såmænd bare vand, der kommer ind – og ud.

– Mange af os, der er pottetrænet fra en tidlig alder, kan have svært ved at give slip. Dårlige toiletvaner kan være skyld i forstoppelse – at vi ikke kommer af med det, når vi skal. Der er jo meget tabu forbundet med det – lyden af prut og lugten. Jeg har mødt piger, der ikke har været i stand til at lave stort, når de var sammen med kæresten – gennem et helt forhold!

Mens jeg bliver flyttet om på ryggen, og Tinamayia begynder at massere min mave med mandeolie, spekulerer jeg over, om min pottetræning er skyld i, at der ikke kommer noget ud. Til gengæld forsvinder frygten for at lække efterhånden. Selvom der er noget grænseoverskridende i at ligge foran et andet menneske og skulle på toilettet.

– Det, mange frygter mest ved tarmskylningen, er, at det skal gøre ondt, at der skal ryge noget ved siden af eller at det skulle være farligt. Men bagefter er de fleste overraskede og siger: gud, var det ikke andet!

Fangst

Så er der hul igennem! Massagen, vandet og de dybe indåndinger har gjort deres virkning. På skærmen svømmer min mere eller mindre fordøjede mad forbi. Der er gået lidt sport i det – og stemningen er afslappet. Mærkeligt nok virker det også ganske naturligt at snakke om sagerne, som de passerer forbi.

– Der er mange myter om tarmskylning, at man kan finde rester af gammel modermælk eller legoklodsen, som man slugte som 4-årig. Der kan sidde nogle små kugler i nogle fordybninger i tarmen, men at det skulle være så gammelt, tror jeg ikke på.

Tinamayia fortæller, hvordan hun kan se, om kosten bekommer en vel. Hvis kroppen reagerer mod bestemte fødevarer, vil tarmen danne slim omkring det – så det nærmest får slørhaler på i vandet.

– Selvom vi skyller tarmen, er det en fordom, at vi skyller den fri for bakterier. Efter 48 timer vil din tarmflora have gendannet sig selv igen. Jeg anbefaler dog probiotika, mælkesyrebakterier, som et gavnligt supplement til gendannelsen. Antibiotika derimod har lagt mange fodboldbaner af tarme øde for de vigtige bakterier. Men jeg synes da ærlig talt, at man skal få undersøgt det til bunds.

Hun er ligeledes skuffet over påstandene om, at en tarmskylning skulle gøre tarmen doven.

– Jeg kan styre vandets temperatur, og ved en forstoppelse kan jeg således få tarmen til at trække sig sammen og begynde at arbejde igen – faktisk genindlære den bevægelserne ved at indstille på temperaturen. Hvis tarmen er stoppet til, kan den jo netop ikke bevæge sig.

Se mere på www.coloncare.dk

Tømt

– Se der er et stykke gulerod! Min tarm er i hvert fald kommet i bevægelse – og selvom skylningen kun foregår i tyktarmen, har det fået tyndtarmen til også at slippe sit indhold. Hvilket åbenbart sker for nogle. De tre kvarter er ved at være forbi, og jeg får lov at slippe af med slangen. Sidste stadium er min egen tur på toilettet, hvor jeg træder af på naturens vegne og selv får det sidste vand ud. Tilbage på briksen får jeg lov at slappe af og komme til mig selv i fred og ro.

– Nogle bliver opløftede og fulde af energi, mens andre gaber og bare trænger til at slappe af. Serotonin dannes i tarmen, det er et signalstof, som har stor indflydelse på vores humør. Faktisk kan mangel udløse en depression. 95 pct. af vores serotonin i kroppen, er i maven – resten i hjernen. Derfor har tarmens funktion så stor virkning på vores humør.

Min mave knurrer allerede. Jeg tænker på at komme hjem og slappe af. Hvilket jeg får lov til med et stykke papir, der udførligt fortæller, hvad jeg kan forvente, og hvordan jeg kan passe på min tarm og mig selv de næste dage.

– Hvor tit du har glæde af en tarmskylning, afhænger af dig som person og din maves tilstand. Ved forstoppelse anbefaler jeg en intensiv behandling og god kostvejledning. Hvis du ikke har problemer, kan du bruge det som en slags forårsrengøring en gang om året.

Følgesvend efter tarmskylning

De næste dage er jeg mere motiveret end nogensinde til at passe på min nye følgesvend tarmen, der jævnligt grynter til mig. Det føles nærmest, som om, jeg kan høre og mærke madens vej gennem den – vi er begyndt at kommunikere, og jeg føler større ømhed for min nye ven. Der er ingen tvivl om, at følelsen af indre tilfredshed giver mig langt større lyst og viljestyrke til at spise det sunde og holde mig fra det usunde.

Selvom andre fortsat reagerer med mere eller mindre fordrejede ansigtsudtryk over emnet, føler jeg mig rimelig afklaret. Mine pottetraumer har fået et skub i den rigtige retning – eller også var de slet ikke så veludviklede alligevel?

– Jeg har klienter, der fortæller om al muligt, når vi nu alligevel er ved at tale om, at afføring lugter. Det giver en fortrolighed at tale om sådan nogle emner. Men jeg ved også, at nogle af mine klienter ikke fortæller andre, at de kommer her, fordi det er så tabubelagt, afslører Tinamaiya.

Mon det er alle mændene?

Forrige artikelSol – ven eller fjende?

Næste artikelSådan! en sund mand kræver ros