Nyheder

Te til helbred, velvære og humør

24. oktober 2016

I årets mørke og kolde måneder er te den perfekte hyggespreder. Tilføjer du urter i teen, kan den bruges som naturens egen medicin til at bekæmpe sygdom, eller du kan drikke te efter din livsenergi og dit humør.

Vinter og efterår rimer på te. Ikke nok med at det smager dejligt og spreder hygge mørke morgener og aftener, så har urtete også sundhedsgavnlige virkninger.

Så inden du går i medicinskabet, kunne du måske starte med en kop varm te, hvis du for eksempel vil fjerne forkølelsen eller have styr på nervøsiteten.

 

Pebermyntete

Pebermynte har været brugt i urtemedicin i århundreder. Planten er god for fordøjelsen og kan virke mod irritabel tyktarm. Det skyldes, at den indeholder mentol, der får de glatte muskler i tarmvæggene til at slappe af.
Mentolet virker også smertelindrende, og derfor kan et krus pebermyntete dulme smerter i halsen ved en omgang forkølelse eller influenza. Pebermynte har også en bakteriehæmmende effekt, og så kan pebermyntete reducere kvalme under graviditet og virker desuden appetitstimulerende.

Du kan læse mere om pebermyntens helbredende virkning her

 

Kamillete

I en amerikansk undersøgelse skulle 14 raske mennesker drikke fem kopper kamillete hverdag i to uger. En analyse af deltagernes urin viste en stigning i koncentration af stoffet, der hjælper kroppen med at overvinde en forkølelse. Tedrikkerne producerede også mere af stoffet glycin, der lindrer muskelsmerter og blandt andet kan virke mod menstutionssmerter.
Glycin kan også virke beroligende. Derfor kan et krus kamillete en halv time inden sengetid hjælpe dig med hurtigere at falde i søvn.
Kamille menes også at have en antibakteriel virkning, hvilken kan være en anden årsag til, at teen kan hjælpe med at bekæmpe forkølelse og booste immunsystemet.

Tip:
Du kan også smække et par fugtige kamilleteposer på øjnene. De gør øjnene mere friske og kan lindre mørke rander.

 

Lavendelte

Ikke nok med at lavendel har en afslappende duft, virker teen også mod nervøsitet, hjertebanken og søvnforstyrrelser. Lavendelte kan også virke mod luft i maven og mavekramper, og er lever- og galdestimulerende.

 

Hybente

Hyben-frugten er betændelseshæmmende, fordi den indeholder galaktolipider. Bæret kan derfor have en positiv virkning ved gigtsymptomer. Hybente er også godt for dit immunforsvar og kan lindre forkølelse. Hyben er nemlig fyldt med C-vitaminer.

 

Drik te efter din livsenergi

Ayurveda betyder ”livets videnskab” og er en mere en 5000 år gammel sundhedsvidenskab fra Indien. Det handler om at leve i balance med sin krop og den omgivende natur. Det gør vi ved at kende og leve efter de tre livsenergier, de tre doshaer, som findes i alle levende væsner. Derfor er der også en te til hver type, men teen kan også drikkes efter dit behov og humør. De tre doshaer er Vata, Pitta og Kapha.

Vata
Vata er forbundet med elementet luft. Mennesker, der er særlig præget af vata, bevæger sig, taler og tænker hurtigt. De er idérige, innovative og omstillingsparate.
Vata-te virker beroligende og er en blanding af lakridsrod, kanel, kardemomme og ingefær. Teen har en meget sød og fyldig smag.

Pitta
Pitta-te er forbundet med elementet ild. Pitta-prægede mennesker er typisk varme, intense og skarpe. De har let til sved og overophedning.
Pittate virker kølende, lindrende og beroligende og er en blanding af tørrede rosenblade og milde krydderier.

Kapha
Kapha er en sammensætning af jord og vand. Kapha-mennesker er generelt søde, loyale, tryghedssøgende, afslappede og accepterende. De kan være langsomme om at komme i gang, men når maskinen først kører, er de særdeles udholdende.
Kapha-te virker opkvikkende og er en aromatisk te med ingefær, safran og kardemomme.

 

Kilder: jyllandsposten.dk, iform.dk 

 

Forrige artikelSommer-fugt i vinterkulden

Næste artikelFedt, fedt, fedt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.