Teenagepiger tænker ikke over parfumeallergi

Af: Pia Smith Baun / Foto: Colourbox

I teenageårene handler det for mange piger om at se godt ud, og mange begynder at bruge make-up, cremer og parfumer for at opnå skønhedsidealet – men de fleste kender ikke konsekvensen af parfumen, som kan forfølge dem resten af livet. Det sætter en ny kampagne fra Miljøstyrelsen fokus på.

Parfumeallergi er efterhånden en meget udbredt allergi. Det er selvom, det er en allergi, vi nemt selv kan forebygge ved ganske enkelt at holde os væk fra produkter, som indeholder parfume. Det giver god mening. Alligevel kender mange teenagepiger ikke fuldt ud sammenhængen og har derfor heller ikke fokus på, hvad deres pleje- og skønhedsprodukter indeholder.

 

Kvinder og piger er størst ramt

Astma-Allergi Danmark antagerat cirka 4 procent af befolkningen har parfumeallergi, og her er størstedelen kvinder.

Bodylotion, deodorant, mascara, bind og tamponer – det er nogle af de produkter, som mange piger i teenageårene stifter bekendtskab med. Fra deres vinkel handler det først og fremmest om, hvad de forskellige produkter kan og dernæst kommer måske, hvad de indeholder. Det vil sige, de i mange tilfælde smører sig ind i diverse produkter, som kan give langvarig parfumeallergi.

 

Indholdet er ikke vigtig

Spørger man teenagepigerne, ved de fleste ikke, om deres pleje- og skønhedsprodukter indeholder parfume.

Miljøstyrelsen har i forbindelse med deres kampagne ”Parfumefri” snakket med 411 piger i alderen 13-16 år. Her viser undersøgelsen, at det først og fremmest er de 16-årige piger, som i stor grad benytter sig af plejeprodukter. Dernæst viser undersøgelsen, at pigerne ikke er klar over, om produkterne indeholder parfume. Det skrive Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af pigerne fejlagtigt tror, at produkter med naturlige ingredienser som kokos, granatæble og citron automatisk er parfumefri.

Kampagnen ”Parfumefri” vil nu sætte fokus på, at oplyse pigerne, så de kan tage det rigtige valg.

 

Gode råd gives videre

Rigtig mange piger ved ikke, at det kan have skadelig effekt at bruge produkter, som indeholder parfume, og de er heller ikke klar over, hvilken konsekvens det kan have at bruge produkterne. Derfor er det også op til mor og far, at bringe emnet op. Simpelthen tage en snak om, hvad parfumen kan gøre, hvilke produkter kan indeholde parfume, og hvordan man undgår parfume. For der er faktisk rigtig mange produkter, hvor man skal være opmærksom på parfumeindholdet. Udover skønhedsprodukter er det f.eks. toiletpapir, bind, shampoo, solcreme, tandpasta, vaskepulver, skyllemiddel og listen fortsætter.

Et godt pejlemærke for at undgå parfume er Astma-Allergi Danmarks blå krans, som sikrer produkter uden parfume.

__________

Tre gode råd:

 • Brug en parfumefri deodorant
 • Udskift produkter, der bliver på huden hele dagen med parfumefrie alternativer. F.eks. ansigtscreme og bodylotion
 • Hvis du vil dufte, så sprøjt din parfume på tøjet i stedet for direkte på huden

 

 

Kilde: Miljøstyrelsen

1 kommentar

 • SLD siger:

  Det er rigtig godt at tage dette emne op, for der er nogle ret alvorlige konsekvenser af en daglig mega cocktail af parfume, parabener og diverse tilsætningsstoffer.
  Da jeg var omkring 18 år blev vi anbefalet af flere ekspedienter, at smøre creme på halsen inden vi sprøjtede parfume på, da duften så ville holde i længere tid. Så det gjorde jeg hver eneste dag, flere gange om dagen, i måneder og nok rundt regnet 8 år. Parfumen var absolut ikke det eneste jeg brugte, der var også foundation, cremer med masser af parfume i, make up der blev frisket op flere gange dagligt, hårstylings produkter, hårfarve hver 3. måned, neglelak, som jeg skiftede ugentligt og det var ikke dem uden formaldehyd og neglelakfjerner.
  Jeg glemmer aldrig, da allergien ramte mig første gang… på weekend ophold med min nye kæreste og udløseren var en ny ansigtscreme, som jeg havde fået anbefalet i Matas. Mit ansigt hævede op, huden blev ildrød og det sved.
  Da jeg kom hjem smed jeg det hele ud, plejeprodukter for 1000 vis af kroner.
  Jeg kender til cocktail effekten i dag og bruger kun en smule makeup en gang i mellem. Så har jeg ingen problemer med allergien.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *