Teenager med grimt sprog: Skal jeg undgå weekendsamvær?

Det er rigtig svært at bevare roen, når min teenagesøn kalder mig luder eller kælling. Eller siger ”Fuck dig”.

I mit tilfælde går min søn på efterskole, og jeg skal være alene med ham i weekenden, da min mand skal udenlands. Jeg har brug for fred for grimme ord og verbale slåskampe.

Derfor har jeg tænkt mig at fortælle ham, at han skal blive på skolen i weekenden. Han er ikke så smadderglad for at være der, så det vil være en konsekvens, der kan mærkes. Er det helt hen i vejret?

Venlig hilsen

Mor til teenagesøn

 


Kære mor

Det kan bestemt være svært at bevare overskuddet og overblikket til at ”gøre det rigtige” og ikke bare give tilbage af samme skuffe, finde sig i det, eller give op, når din teenagesøn taler grimt til dig.

Mine råd i svaret  på det tidligere spørgsmål (Læs her) /svar om en læsers datter  kan jeg gentage i forhold til din søn, der er på efterskole. Men jeg aner et vigtigt mønster for jer begge: De unge overskrider jeres grænser.

Det er ’normalt’ for en teenager at prøve til, men til gengæld er de også ved at blive voksne, og med det følger ansvar. At sige, at din søn skal blive på skolen i weekenden, kan være en sidste udvej.

Læs også: Stressede børn – nej tak

Men før det vil jeg anbefale, at du tager en alvorssnak med ham. Hvis du vil have respekt, må du insistere på at få den og foregå med et godt eksempel og ikke krybe udenom. Det er hårdt arbejde – i starten – men jeg vil foreslå, at du selv tager en-to samtaler hos en coach eller psykolog, hvor du overvejer, hvad dit eget liv skal handle/handler om UDEN ham – fordi det er fremtiden.

Han frigør sig, og på et tidspunkt flytter han hjemmefra. Du skal med andre ord forberede dette og vise ham, at du har dit eget liv – og at han som den unge mand, han er, også skal tage hensyn til dine behov.

En del af opgaven vil bestå i henholdsvis at ignorere og markere. Vær kort og kontant, når DIN grænse bliver overtrådt, f.eks.: ”Det der gider jeg ærligt talt ikke at høre på!”

Læs også: Fyr op under hjernen

Det er naturligvis vigtigt, at du ikke ’er på nakken’ af din teenager med praktiske småting – sørg for at dosere/samle snakke om detaljerede aftaler og gensidige forventninger, ellers risikerer du at fremprovokere en reaktion – og ikke mindst fjerne fokus fra det problem, der handler om tonen.

Hvis de grove udtalelser fortsætter, skal du gå/afslutte samtalen og lade ham være lidt for sig selv, så han selv kan finde nogle løsninger, herunder justere sin adfærd, for at du igen kan komme ham i møde. Din opmærksomhed – praktisk hjælp, penge, kørsel, tid – skal være lidt mere dyrekøbt – og værdsat – af ham, og af dig selv.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach

1 kommentar

 • Loucia siger:

  Det undrer mig, at hun ikke bliver anbefalet at kikke på årsager til hans adfærd.
  Måske kan han ikke finde sin plads i skolen, og giver afløb hjemme, hvor han føler sig tryg? Måske bliver han ked af det på en vred måde (se dok ‘De vrede piger’), men holder masken, for “Rigtige mænd græder ikke” og “Rigtige mænd går ikke til psykolog”? Måske har han et problem med moderen, som han ikke har fået bearbejdet? Måske mangler han en far-figur, hvis faderen arbejder meget? Måske er der noget i mors og fars relation, der generer drengen? Måske savner han at blive set og hørt? Måske tager han stoffer? Måske noget helt helt andet?

  Ja. Der er grænser for, hvad vi skal finde os i, selv når det kommer fra vores egne børn. Folk skal opføre sig ordentligt, så enkelt er det. Men vi skal også passe på med at fortolke alt med teenagerhormoner. Der er jo en grund til, at han reagerer som han gør. Og når man ikke han finde årsagen, kan man kikke på formålet (Se Dorthe Birkmose tale om tolkning af adfærd). Hvad får han ud af sit adfærd, altså hvor flygter han hen igennem sit adfærd?

  Men denne sag er nu ikke så difus. Moderen siger selv, at han ikke er glad for at være på efterskolen. Jamen så skal han jo ikke straffes med kun at have adgang til efterskolen! Måske har drengen brug for mere tid sammen med sin mor, så hun kan komme ind på huden af ham?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *