Nyheder

Unge bør sove længere

17. november 2014

Det er ikke bare dovenskab eller dårlige vaner, når unge er trætte og uoplagte i morgentimerne. Ny forskning viser, at unges biologiske ur er indstillet anderledes end hos børn og voksne.

De fleste lærere, der underviser teenagere, oplever elever, der sidder og halvsover hen over bordet under dagens første lektioner. Enkelte falder måske i søvn, og den søvndrukne attitude kan tilmed smitte andre i klassen, hvis læreren ikke slår hårdt ned på det.

Det kan virke meget provokerende, for hvorfor kan de unge ikke bare finde ud af at gå ordentlig tid i seng?

Unges biologiske ur stilles langsomt frem

Men det er slet ikke så enkelt. Et amerikansk studie viser, at unge i puberteten har brug for mere søvn end deres forældre og yngre søskende. Samtidig går deres biologiske ur langsomt over på en slags permanent sommertid i løbet af puberteten, hvor den naturlige træthed indfinder sig senere og senere i aftentimerne.

Faldt senere i søvn

Amerikanske søvnforskere har fulgt knap hundrede børn og unge i alderen ni til 16 år over en periode på to et halvt år for at se, hvad der sker med søvnvaner og søvnbehov i puberteten. Hvert halve år skulle deltagerne gå en uge med et armbånd, der kunne registrere søvn og data med betydning for søvnen.

Mens en gennemsnitlig niårig faldt i søvn omkring 21:30, var en 11-årig og en 15-årig henholdsvis en halv time og en hel time længere om at falde i søvn. Samtidig viser anden forskning, at unge i puberteten har et større søvnbehov end børn og voksne.

Senere mødetid i skolerne

Så måske er det ikke nogen dårlig idé, når enkelte skoler udsætter mødetiden om morgenen en times tid for de unge. Det er da også, hvad søvnforskerne anbefaler. Faren er naturligvis, at en senere mødetid blot vil få de unge til at gå endnu senere i seng, så problemet med søvndrukne elever forbliver uløst.

Under alle omstændigheder kan de fleste teenagere have godt af ekstra søvn. En teenager bør få mellem otte og ni timers søvn, og det er næppe hovedparten af de unge, der kan prale af at falde i søvn før klokken 23.

Kilde: VG.no, plosone.org 

Forrige artikelVejret påvirker gigt

Næste artikelBørn får også parfumeallergi