Er du usikker på, hvad du skal gøre, hvis du får brug for at yde førstehjælp? Hvis du har en smartphone, kan du få en makker i nødens stund.
Hvad er det lige du skal gøre, hvis du ser et menneske dejse om i supermarkedet eller på jernbaneperronen? Er det farligt at give hjertemassage, og hvordan skal man egentlig gøre? Alt for mange er meget usikre, og alt for ofte resulterer usikkerheden i, at de ikke gør noget, når der er brug for hjælp.
Heldigvis har 2,1 million danskere en smartphone (ifølge tal fra Gallup, sommer 2012), og smartphones udmærker sig som bekendt ved at kunne rumme små programmer, de såkaldte apps, med forskellige funktioner.
Naturligvis er der også udviklet apps til førstehjælp. De kan bruges til at blive klogere, når du alligevel sidder og keder dig i toget, bussen eller venteværelset. Og de kan aktiveres og bruges i en presset situation, hvor du har brug for en makker, der ved alt om førstehjælp.
De fleste førstehjælp-apps er gratis, men enkelte koster et beskedent engangsbeløb fra ca. seks til 12 kroner. Her kan du læse om de tre bedste, men der er massevis af dem til både Android og iPhone.
Hjerteforeningen har lavet app’en “Red liv”, der giver instruktioner i hjertemassage. Det er en lille og gratis app, der ikke fylder meget på telefonens hukommelseskort (2,58 MB), så alle burde have plads til den. Den rummer en enkel instruktion i hjertemassage over otte billeder, så du hurtigt og enkelt kan orientere dig, før du giver livreddende førstehjælp. App’en fås både til iPhone og Android.
Forsikringsselskabet Codan står bag app’en “Førstehjælp”. I App-store og Google Play står producenten anført som “Trygg Hansa”, der er Codans svensk/norske søsterselskab. App’ens hovedmenu er delt op i fire valgmuligheder: Hvis ulykken er sket, hurtig introduktion i hjerte- og lungeredning, førstehjælpsquiz og en søgefunktion, hvor du hurtigt kan finde hjælp til alt fra hugormebid til epilepsianfald.
Codans app udmærker sig blandt andet ved, at instruktionen i lunge- og hjerteredning er opdelt i voksen-, børne og spædbørneredning. Derudover beskæftiger den sig også med andre former for førstehjælp ud over den livreddende. Du kan også se, hvad du stiller op med en forstuvning, et brækket ben, insektbid og meget andet. I quizfunktionen kan du teste din viden og blive klogere. App’en er gratis og fås både til Android og iPhone.
Røde Kors har udviklet app’en “Mobil førstehjælp”. App’en indeholder 27 førstehjælpsscenarier med illustrationer og instruktioner i, hvad du skal gøre. Det giver dig mulighed for at øve dig i førstehjælp, når du alligevel har lidt spildtid. Røde Kors’ app indeholder også alarmnumre til henholdsvis brand, ambulance og politi i mere end 90 lande. Du kan også indtaste din blodtype, dine allergier og andre relevante informationer i tilfælde af en ulykke. App’en, der fås til både iPhone og Android koster 12 kroner, hvorved man samtidig støtter nødhjælpsorganisationens arbejde.
Så hvis du har en smartphone, må du se at få en førstehjælpsapp installeret. Du ved aldrig, om du får brug for den.