Nogle ældre oplever at blive diagnosticeret med en af de mest frygtede aldersbetingede sygdomme, Alzheimers eller demens, uden reelt at have sygdommen. I stedet mangler de et vitamin.
De fleste af os kan kun med gru forestille os, hvor frygtelig det må være, hvis hukommelsen pludselig for alvor begynder at svigte, og vi ikke kun glemmer at tage gulerødder med hjem for anden dag i træk, men glemmer hele årtier af vores liv i perioder. Hvor bange og usikker ville det ikke gøre en?
Hvis man har oplevet demens eller Alzheimer i familien, ved man, hvor frygtelig denne sygdom kan være, og ikke mindst hvor ubarmhjertigt længe den kan trække ud. Døden er som regel den eneste kur. Så man frygter både tegn på begyndende demens hos sine forældre, hos sin ægtefælle og måske også hos sig selv, når årene begynder at trykke.
Hvis man har beskæftiget sig med demenssygdomme, ved man også godt, at sund kost, motion og et aktivt liv kan virke forebyggende. Men at et enkelt vitamin som B12 kan have en enorm indflydelse, er der mange, der er blevet overraskede over. Eller vi kan vende den om og sige, at hvis vi alle blev undersøgt for B12-mangel, ville rigtig mange blive skånet for en falsk senil demens-diagnose.
Når vi bliver ældre, mister mange af os appetitten lidt. Vi spiser mindre, måske fordi det smager af mindre, vi har mindre selskab til maden, tandproteser driller eller hormonerne regulerer appetitten i en nedadgående retning. En del ældre er rent faktisk underernærede, ikke mindst fordi mindre mad betyder færre vitaminer og mineraler.
Mangel på mavesyre, fordøjelsesenzymer og en ændret tarmflora betyder også, at vores fordøjelsessystem med tiden får sværere ved at optage vitaminer. Et af de vitaminer, der især lider under dette, er B12-vitaminet, som er en af de mest undersøgte mangeltilstande ved et aldrende fordøjelsessystem.
Det er kun få år siden, at århusianske forskere faktisk fandt frem til, hvorfor så mange tilsyneladende lider af mangel på B12. I mavesækken danner vi celler, som fungerer som en såkaldt Intrinsic factor, da de sammen med B12 laver et kompleks, der via binding til receptorer i tyndtarmen optagelse af B12 mulig. En lille del af B12 kan optages i tarmen uden kompleksdannelse med Intrinsic factor, og ved rigeligt indtag af B12 behøver mangel på disse celler derfor ikke at give symptomer.
Hele 15 pct. af den ældre befolkning skønnes at lide af B12-mangel, men det kan være en mangel, der er svær at måle sig til. Indtil videre kan de blodprøver, læger tager, risikere at vise falsk positiv eller falsk negativ for mangel på B12-vitamin, så en test er ikke et simpelt eller nødvendigvis retvisende værktøj.
Mangel på B12-vitamin kan give symptomer, der minder om demens – hukommelsesbesvær, psykisk sygdom – og blodmangel. Der sker skader på nerverne, som desværre er uoprettelige, hvis manglen opdages for sent.
Til gengæld er tilskud af B12-vitamin en let og overskuelig affære. Tidligere gav man injektioner med B12-vitamin ved mangeltilstande, men en vitaminpille om dagen virker ifølge undersøgelser lige så godt. Dansk farmacetisk industri har netop lanceret en helt ny ekstra stærk 500 mcg B12-vitamin i deres grønne vitaminserie som alternativ til deres B12-vitamin med 125 mcg – så det er et både let, økonomisk og ufarligt vitamin at komme i nærheden af.
Hvis det er svært at konstatere B12-mangel ved hjælp af prøver, kan man altså således prøve sig frem med et ekstra tilskud. Undersøgelser af plejehjemsbeboere har vist, at en stor del af de tilsyneladende demente blev hjulpet med et tilskud af B12-vitamin. Det er i og for sig en lidt skræmmende tanke, at man således kan være stemplet med en så alvorlig diagnose på grund en tilstand, der måske bunder i vitaminmangel.
B12-vitamin finder man typisk i kød og mejeriprodukter, så hvis du er vegetar eller veganer, er der ekstra god grund til at være opmærksom på din B12-status og evt. tage et forebyggende tilskud.
Mangel på mavesyre
Vi er afhængige af mavesyren til at nedbryde vores fødevarer, inden de sendes videre til tarmene. Mavesyren er især vigtig for optagelsen af mineraler, heraf zink, som f.eks. kan skærpe vores appetit. Hvis vi ikke optager zink nok, daler appetitten, og med mindre næring får vi mindre mavesyre – altså en ond cirkel.
Både tilskud af zink og B-vitaminer kan forbedre appetitten og hjælpe med optagelsen af næringsstoffer. Det er altid godt at tage en B-vitamin med alle B’erne ved siden af, når man tager et tilskud af et enkelt B, som f.eks. B12.
Du kan også hjælpe din fordøjelse og mavesyren ved at huske det sure tilbehør til maden: rødbeder, syltede agurker eller vand med citron.
B12-vitamin
De vigtigste kilder til B12 er magert kød, mejeriprodukter og ost, æg og fisk.
B12-vitamin findes ikke i ret mange vegetabilske madvarer, hvorfor vegetarer og veganere er i risikogruppen for at komme til at mangle vitaminet.
Andre risikogrupper – udover ældre med nedsat appetit – er glutenallergikere (cølika) og folk med andre tarmsygdomme, der hindrer optagelse af næringsstoffer.