Krop

Fibre skubber til maven

2. februar 2014

Vi ved det godt: Vi skal helst spise masser af fibre, fordi de er sunde! Men ved du også, hvorfor de er sunde, at de slanker, og at de rent faktisk virker ved at være ganske ‘mekaniske’?

Hvis du har prøvet ikke at få fibre nok, så har du ganske givet mærket det! Det vil nemlig uvægerligt føre til forstoppelse i mere eller mindre grad. Og med forstoppelse menes alt fra den smertefulde lyst til at gå på toilettet uden at være i stand til at komme af med noget, til den mere skjulte, hvor du muligvis kommer på toilettet, men ikke rigtig kan ‘blive færdig’.

Forstoppelse er et af den vestlige verdens mest udbredte symptomer på forkert livsstil. Rigtig mange døjer med det i stilhed, tager alverdens medikamenter eller lever med en overbevisning om, at det er helt normalt kun at gå på toilettet en gang om ugen. Men hvis du render rundt med en udspilet mave og ubehag, skal du reagere. Affaldsstofferne i tarmen skal helst hurtigt ud, så de ikke bliver optaget i kroppen. Og til dette formål er fibre langt det mest geniale, da de tilfører en masse andre sundhedsmæssige gevinster, mens medicinske afføringsmidler bare gør tarmen træg og dit problem endnu større med tiden.

Fibre kan lidt af hvert

Fibre findes i vidt forskellige former – hvoraf vi får de fleste fra frugt, grønt og korn (fuldkorn). Og de kan noget vidt forskelligt, har forskning vist: Hjælpe fordøjelsen ved at øge peristaltiken (tarmenes bevægelse), binde væske til tarmene, holde blodsukkeret stabilt, sænke kolesteroltal, binde skadelige stoffer og få dem med ud, forebygge kræft m.m. Kostfibre mætter desuden netop ved at binde væsken, og med et mere stabilt blodsukker kan det medvirke til at holde dig slank.

Hvis du lider af forstoppelse, har du måske prøvet at gribe til tørrede frugter, som det gode gamle husråd om svesker. Og den idé er heller ikke dårlig, for fibre fra frugt er gode til netop dette formål. Det kan dog være svært altid at vide helt præcist, hvor meget der skal til, og resultatet kan blive lige effektivt nok.

Sæt skub på

En løsning, der er lige så naturlig, er produktet Frugt & Fibre, der netop består af frugt: figenpasta, rabarberrod, dadler og tamarind – og her følger en nøje instruktion med, så man kan finde den rette dosis i løbet af få dage.

Fibrene i Frugt & Fibre øger volumen i tarmen, hvilket sørger for en hurtigere passage, samtidig sørger de for at holde på væske i tarmen, hvilket blødgør afføringen. Rabarberrod medvirker til at stimulere tarmvæggen og øge peristaltiken, så tarmene får skubbet afføringen igennem – og den afrikanske tamarind-frugt virker smørende på tarmen. Mange andre midler virker kun på enten volumen, væskebeholdningen eller peristaltiken, og i modsætning til deciderede afføringsmidler er Frugt og Fibre ikke vanedannende eller skaber tilvænning for tarmen. Så ønsker du hurtige resultater med en rent naturprodukt, er det en fornuftig løsning.

Ønsker du alle de sundhedsfremmende egenskaber fra fibre, skal du huske at spise varieret inden for frugt- og især grønt-kategorien. Når du f.eks. laver saft og juice, får du ikke fibrene med, og selvom fibrene i sig selv ikke har en næringsmæssig værdi som vitaminer og mineraler, har vores sundhed altså yderst stor glæde af forskellige fibre.

 

Bak op med pro- og prebiotika

Som du kan læse i artiklen om tarmbakterier af Anette Harbech Olesen, kan den rette tarmflora betyde en del for din vægt og udnyttelsen af de næringsstoffer, som du indtager. Sammen med fibre er mælkesyrebakterier en genial måde at genoprette nogle af de ubalancer, som især sukker og andre hvide kulhydrater kan skabe i tarmen. Produkter med mælkesyrebakterier – eller probiotika – skal indeholde rigeligt med bakterier og gerne varierede former, da en varieret kultur er med til at nedkæmpe de dårlige bakterier og svamp i tarmene. F.eks. Lactiplus, der er et bredspektret produkt, med bakterier, der både skaber og opretholder en varieret kultur.

Den kan både tages af laktose-intolerante og glutenallergikere.

Du kan også benytte dig af pre-biotika, der er en fællesbetegnelse for stoffer, der fremmer de forhold, som de gode bakterier vil have. De findes primært i grøntsager, safter og f.eks. i ostevalle, som Valleforce er lavet af, og som schweizerne i stor stil har benyttet til at fremme en god fordøjelse.

 

Husk vand! 

Vand er den bedste væske, du kan tilbyde din fordøjelse, så når du vil bakke op om en sund og slankere krop med fibre, så husk altid at få vand nok – så sikrer du, at fibrene kan arbejde. Kaffe, te og alkohol virker vanddrivende, derfor kan disse væsker let føre til en forstoppelse, hvis du overdriver indtagelsen og ikke får vand nok ved siden af.

Forrige artikelRødbederåkost med hvidløgsknas

Næste artikelMotion i det nye år? Fasthold din motivation

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.