Krop

Fedtforvirring: Med fedt skal fedt bekæmpes!

19. januar 2014

En af de sejlivede myter omkring overvægt er, at man bliver fed af at spise fedtstoffer. Hvor tit hører du ikke folk f.eks. sige, at avokado og nødder er af ‘den fedende slags’ frugt og grønt, eller at de vælger den fedtfattige version for at passe på vægten? Et af de mest effektive slankeprodukter i den naturlige afdeling består dog af fedt!


Salater, rå gulerødder og vand er sundt, men en diæt udelukkende bestående af vandholdige grøntsager og meget få fedtstoffer kan drive de fleste til vanvid i løbet af få dage – og det er i og for sig rimeligt nok, for din kost bør absolut ikke kun bestå af ovenstående. Vores krop og ikke mindst hjernen har brug for fedtsyrer for at kunne fungere. Fedt mætter også, så en diæt, hvor du f.eks. forsøger at skære ned på sukkerindtaget eller andre hvide kulhydrater (der feder), har langt større chance for at lykkes, hvis du får de fedtsyrer, din krop har brug for.

Samtidig handler et vægttab ikke bare om rå kalorier – forbrænding er en vigtig del af kroppens regulering af de kalorier, der kommer ind. Og en af forklaringerne på, at nogle af os kan spise store mængder uden at tage på, mens andre bare skal skæve til en chokoladetrøffel.

Motion er noget af det, der sætter vores forbrænding i vejret – også når vi er i hvile efter motionen. Jo flere muskler vi har, jo mere forbrænder vi døgnet igennem. En anden ting, der kan booste forbrændingen, er den rette kost.

 

En naturlig fedtsyre slanker

At fedt kan påvirke vores forbrænding fandt forskere bl.a. ud af i undersøgelsen af stoffet CLA – conjugated linoleic acid. Det er en naturlig fedtsyre, som findes naturligt i mejeriprodukter og i visse former for kød. CLA ‘omprogrammerer’ kroppens fedtforbrænding, så fedtcellerne i kroppen ikke optager fedtet, men i stedet sender det til muskelcellerne, der omdanner det til energi.

Resultatet er mindre kropsfedt og en fastere krop, hvis du vel at mærke benytter CLA sammen med motion. Når mange lægger livsstilen om og begynder at motionere, bliver de skuffede over, at motionen har så lidt effekt på badevægten, men det vigtige i forhold til motionen er ikke selve tallet på vægten, men derimod at du omdanner de skadelige fedtlagre til sunde og forbrændende muskler. Hvis du derimod kæmper med at få strammet kroppen op, kan CLA være en motiverende hjælp, da processen så bakkes op ved at tilføre musklerne den ekstra energi fremfor fedtcellerne.

 

Dansk undersøgelse fremhævet

En af Europas førende fedmeforskere omtalte tidligere på året en dansk undersøgelse, der dokumenterede, at tilskud med CLA især er effektivt mod fedt på hofter og lår. Der ser ud til, at CLA især er effektiv i forhold til de områder, der er kendt for at være svære for mange (kvinder) at slanke eller stramme op – nemlig mave, hofter og lår.

I et seks måneder langt forsøg med næsten 120 mænd og kvinder, viste CLA sig at fjerne fedtdepoter effektivt – især på kvinders ben.

Amerikanske forskere har forsøgt sig med at give CLA til forsøgspersoner på ferie. De personer, der fik CLA, opnåede en signifikant reduktion af deres fedtprocent og langt mindre vægtøgning under ferien, end de personer, der modtog placebo-piller.

Norske forskere har ligeledes haft held med at give tilskud med CLA til overvægtige mænd og kvinder, der reducerede deres fedtprocent med næsten 9 pct., mens deres muskelmasse blev øget med et par procent.

Den afgørende forskel mellem en muskelcelle og en fedtcelle er, at hvor fedtcellen passivt absorberer fedt, anvender muskelcellen fedtet til at producere energi. Derfor er det nødvendigt, at du aktiverer dine muskelceller og hjælper dem med at forbrænde det fedt, som CLA forsyner dem med.

 

CLA med grøn te

I Danmark produceres C.L.A.+T, der er et tilskud med fedtsyren CLA samt grøn te, der gør forbrændingen endnu mere effektiv. Grøn te har i forsøg vist sig at kunne øge fedtforbrændningen med op til 30 pct.

 

 

Grise blev mindre fede

 Et af de mere interessane studier omkring CLA’s effektivitet foregik ved at give grise tilskud med CLA. Mens den ene halvdel af grisene fik normal kost, fik den anden halvdel tilsat CLA i deres kost. Da grisene var slagteklar, viste der sig en betragtelig forskel i kødkvaliteten. De grise, som havde fået CLA, havde en fedtprocent, der var omkring 25 pct. lavere. Kødet havde en langt bedre kvalitet uden de store mængder fedt, i forhold til kødet fra grise, der ikke havde fået CLA.

 

Kilder:

Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.

Br J Nutr. 2007 Mar;97(3):550-60.

Am J Clin Nutr. 2007 Sep;86(3):797-804.

Int J Obes (Lond). 2007 Mar;31(3):481-7.

Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.

Eur J Clin Nutr. 2010 Jul;64(7):704-13

 

Forrige artikelBiodynamisk helhed

Næste artikelGi’ den gas!