Skøn

Naturlig hudpleje: Urter, frugt og blomster på flaske

Har du nogensinde prøvet at få renset huden, lagt ansigtsmaske og smurt ansigtet i frugter og spiselige olier?

6. juli 2014

Har du nogensinde prøvet at få renset huden, lagt ansigtsmaske og smurt ansigtet i frugter og spiselige olier? Så ved du, hvilken forskel naturens egne midler kan gøre.

Vores hud elsker både frugt, grønt og olier – og ikke kun i vores kost, men også at blive renset og smurt med naturens egne midler. Du skal bare være opmærksom på, at selvom du bruger naturlige midler, så kan de også være skrappe – der er ingen grund til at tro, at bare fordi et middel er naturligt, så er det mildt eller knapt så virksomt.

Når store cremeproducenter laver virksomme produkter, skeler de rigtig ofte til naturens verden. F.eks. tilsættes der ofte bestemte vitaminer eller næringsstoffer i cremerne, som er gode for huden. Eller man benytter frugtsyrer, de såkaldte AHA-komplekser, der har en let eksfolierende virkning på huden.

Problemet med cremer, som bare ‘stjæler’ fra naturen, er, at der ofte benyttes kemiske varianter af naturen eller dele, som tages ud af en sammenhæng, der i naturen skaber et bedre eller mildere resultat. Samtidig bliver der tilsat alverdens parabener og andre stoffer, der skal gøre slutproduktet lækkert på den billige måde.

Fra heks til skønhedspleje

Hos Mellisa, der laver naturlige cremer på deres egen fabrik i Hørsholm, benytter man også naturens midler, men her er der fokus på at holde hudplejen så naturlig som muligt. Og det fører til effektive midler.

– AHA-kompleks eller frugtsyrer var tidligere noget, kun dermatologer måtte bruge. Frygtsyrer går ind og peeler huden, så du kan optage næringen fra cremen. Hvis man har tør hud, kan man have en tendens til bare at bruge federe og federe cremer. Men det hjælper ikke, hvis huden så slet ikke kan ånde. Frugtsyren fjerner skidtet og sørger for, at huden kan optage fugten, forklarer Louise Mellisa Klinder.

Hun stod selv bag Mellisas lancering af en AHA-frugtkompleks-serum, der markerede generationsskiftet i virksomheden. Siden Margit Mellisa Klinder startede med at sælge sine salver og cremer i midten af 1980’erne, har virksomheden udviklet sig en del. Fra at være ‘heksen fra Hørsholm’, der solgte salver, som mange med psoriasis eller anden problemhud havde glæde af, er der i dag fokus på den brede hudpleje. Men cremerne bliver stadig rørt af en af ejerne – nu er det bare datteren Louise Mellisa Klinder, der styrer røremaskinerne.

Olie er sommerens hudpleje

Frugtsyrer kan altså hjælpe med at fjerne det triste grå lag og hjælpe cellerne til at forny sig hurtigere, men denne proces gør også, at man skal være påpasselig med frugtsyrer.

– Når man har brugt frugtsyrer, så må man ikke tage sol, da huden bliver mere modtagelig, så den kan give pigmentpletter. Det er skrappe sager, og nogle kan have svært ved at tåle cremer med frugtsyrer, hvis huden er sensitiv, siger Louise Mellisa Klinder.

Hvis sommeren netop står på sol og saltvand, er rene olier den bedste forkælelse til huden. For et par år siden udviklede Mellisa en ansigts- og kropsolie med hele syv forskellige naturlige olier, der alle tilfører næring til huden.

– Det fantastiske ved olierne er blandt andet, at de ingen konserveringsmidler behøver, så olien er lige så ren, som hvis du skulle spise den.

Vores hud optager som bekendt alt, hvad vi smører på den, og her får den både vitaminer, mineraler og andre antioxidanter fra:

Argan-olie, der er den planteolie i verden med det højeste indhold af E-vitamin.

– Borago-olie, der er rigest på GLA.

– Jojoba-olie, der har en bemærkelsesværdig lighed med hudens eget fedt.

– Morgenfrue-olie, der styrker kapillærerne og virker helende.

– Abrikoskerne-olie med et højt indhold af A-vitamin og mineraler.

– Perikon/Johannesurt-olie, der varmer og fremmer cirkulationen.

Granatæble-olie, der er fyldt med antioxidanter, som modvirker aldring af huden.

Alle ingredienserne arbejder sammen om at blødgøre, berolige, stramme op og fugte huden – og modsat frugtsyrerne er olierne så milde og rene, at de kan bruges af alle – også børn og folk med sensitiv hud.

Spændende ny opstrammende fugtmaske

Mellisa har netop udviklet en spændende fugtmaske med økologisk acai, gojibær og arganolie.

Ingredienserne er hver især med til at styrke og give huden den optimale fugtbalance samt tilføre essentielle vitaminer, mineraler og antioxidanter.  Og så indeholder masken den innovative TENS’UP™, der er en speciel sammensætning af bl.a. cikorie – en urt, der har sammentrækkende virkning – og frø fra brasiltræet. Resultatet er en her-og-nu effekt samtidig med, at fugtmasken har en længerevarende opstrammende og fugtgivende virkning.

 

Håndtegnet cremeserie

I familievirksomheden Mellisa ved de nøjagtigt, hvad der er i de 35 plejeprodukter – økologiske og danske råvarer, og produkterne er fri for kunstige tilsætningsstoffer, parabener, ftalater og petrokemiske indholdsstoffer.

Priserne er forholdsvis lave, fordi familien ønsker at lave troværdige og ærlige plejeprodukter, som ikke koster urimeligt meget.

Serien er måske mest kendt for sine håndtegnede urter og blomster på flaskerne, hvilket fint afspejler, at alt stadig laves på den lille fabrik i Hørsholm.

 

Tip til pleje af sommerhud!

Sol, saltvand, vind og udeliv kan være barsk ved huden – og rene olier, som i Mellisas Ansigts- og Kropsolie, tilfører masser af fugt og modstandskraft.

Smør det gerne på fugtig hud lige efter badet – så optager huden lettere olier. Og hvis du gerne vil dufte skønt, kan du tilsætte en æterisk olie med din yndlingsduft.

Olien kan også bruges som nærende hårmaske inden shampoo, hvis sol og saltvand også har været hårdt her.

Forrige artikelAlle svin har MRSA om ti år

Næste artikelHvorfor vælge MSC-mærket fisk?