De findes i alle prisklasser, former og konsistenser. Men skal vi tage et tilskud af vitaminer og mineraler? Og hvad skal vi gå efter for at finde et tilskud, vi får gavn af?
”Vita” betyder liv. Og det er ikke uden grund, at vitaminer har fået deres navnebetegnelse. Vitaminer er nemlig livsvigtige! Vi kan simpelthen ikke fungere uden dem. Dødelige sygdomme som skørbug, beri-beri og pellagra er tydelige tegn på, hvad manglen på bestemte vitaminer kan forårsage.
Mineralerne er om muligt endnu vigtigere for vores trivsel og sundhed. De udgør faktisk omkring 5 pct. af vores kropsvægt, og de skal tilføres via maden. Vi kan nemlig ikke danne dem selv. Hvis vi bare mangler et enkelt mineral, kan det have en negativ effekt på en lang række reaktioner i kroppen.
Den bedste måde at indtage vitaminer og mineraler er gennem maden. Men dyrkningsmetoder, transport m.m. har igennem årene forringet indholdet af de vigtige næringsstoffer i vores fødevarer. Det er de færreste af os, der lever som ”Bonderøven” og går ud og graver vores grøntsager op, kort tid før de skal spises. De fleste af os spiser mad, der er blevet transporteret over kortere eller længere distancer. Og som måske er blevet modnet undervejs i en lastbil eller måske dyrket i jordfrit miljø i væksthuse.
Rigtigt mange af os får altså ikke de optimale mængder af vitaminer og mineraler igennem vores mad. Selvom vi måske spiser forholdsvist sundt. Så derfor er det en rigtig god idé for mange at supplere en sund kost med en god multivitamin/mineral tablet.
Så langt så godt. Men her går mange i stå. For udbuddet af forskellige multivitamin/mineral tabletter er stort og kan virke aldeles uoverskueligt. Og mange spørgsmål dukker op. Kan jeg ikke bare lige så godt købe de billigste vitaminer i supermarkedet? Hvorfor er der så stor forskel i pris? Og hvorfor er der forskel på hvilke doser af vitaminer og mineraler, der er tilsatte?
Så hvordan navigerer du igennem alle mulighederne og finder det tilskud, der passer til dit behov, og som rent faktisk virker efter hensigten?
Der er visse parametre, du kan måle en vitaminpille på, og som kan være gode at overveje, når du skal vælge det produkt, der passer bedst til dig.
Den vel nok vigtigste faktor, du skal holde øje med, når du vælger et hvilket som helt kosttilskud, er, om det rent faktisk optages godt i kroppen. Det er ikke mindst vigtigt for mineraler, men også for vitaminer. For at kroppen skal kunne anvende mikronæringsstofferne, som vitaminer og mineraler hører ind under, så skal der ske mindst tre ting: De skal først optages i tarmen. Dernæst skal de passere over i blodet og til sidst skal de transporteres ind i cellerne, så de kan udføre deres arbejde og bidrage til din sundhed.
Optageligheden af mikronæringsstofferne hænger sammen med, hvilken form mineralerne og vitaminerne er i. Når det drejer sig om mineraler og sporstoffer anvender man betegnelserne organisk og uorganisk. De uorganiske former har meget lavere optagelighed i kroppen sammenlignet med de organiske. De skal nemlig først ioniseres i mavesækken af mavesyren samt fraspaltes en sulfat-, fosfat-, eller karbonatgruppe.
Når du vælger din multivitamin/mineral er det altså vigtigt, at mineralerne er bundet til organiske stoffer. Hvis du læser på en fuldstændig indholdsfortegnelse, skal du kigge efter ”efternavne” til mineralerne som f.eks. glukorat, citrat, succinat, malat, fumerat og sulfat.
Til gengæld skal du styre uden om ”efternavne” som carbonat, fosfat, hydroxid og oxid.
Et tydeligt eksempel på den dårlige optagelse af de uorganiske mineraler findes f.eks. for kalk. Calciumcarbonat er en uorganisk kalkform. Derfor er den som sagt afhængig af mavesyren, som mange har for lidt af. Selv med tilstrækkelig mavesyre optages kun ca. 22 pct. af det tilførte kalk!
Når vi kigger på vitaminerne, så er det begreberne syntetisk eller naturidentisk, som er i spil. Kemisk set er de opbygget af det samme, men deres form/rummelighed er forskellige. Hvis kroppen skal optage syntetiske vitaminer, svarer det nogenlunde til billedet af at få en venstre hånd til at passe til en højre handske.
De naturidentiske vitaminer er derimod nemmere for kroppen at optage. I praksis er det nødvendigt at stabilisere de naturidentiske vitaminer i form af salte i vitaminpillen, hvilket kan få dem til at fylde lidt mere.
Endnu større optagelighed får du, hvis du går efter ”food state” vitaminer og mineraler. Her er de gavnlige næringsstoffer pakket ind i en fødevaresubstans (urter, bær, frugt m.m.) der gør, at der er en rigtig høj genkendelighed på kroppens celleniveau. På grund af den høje optagelighed kan du tage en lavere dosis end ellers.
Organisk bundne mineraler og naturidentiske vitaminer og ikke mindst food state er dyrere at fremstille end de uorganiske mineraler og syntetiske vitaminer. Her har du altså en god del af forklaringen på, hvorfor nogle vitamin/mineral-piller, som måske ved første blik ser ud til at indeholde nogenlunde det samme, alligevel har en stor prisforskel.
Det gælder som sagt, at hvis du gerne vil have den ønskede virkning ud af dine kosttilskud, så skal de optages fra tarmen og transporteres ud til og ind i cellerne. Det kan derfor godt betale sig at købe et kvalitetsprodukt med en god optagelighed. Ellers risikerer du, at det meste bare smutter igennem kroppen og ud igen.
Dit valg af multivitamin/mineral skal selvfølgelig også tage højde for, om du har nogle specifikke udfordringer, som du gerne vil styrke din krop i forhold til. Nogle multivitaminer indeholder f.eks. mere A-vitamin end andre. Mens nogle andre f.eks. indeholder mere jod.
Hvis du er i tvivl om, om du mangler specifikke vitaminer og/eller mineraler kan du med fordel bruge spørgeskemaet i Patrick Holfords bog ”Optimal Sundhed”. Her kan du via dine symptomer finde frem til, om du mangler specifikke næringsstoffer.
Du kan også opsøge en professionel behandler, som kan hjælpe dig med at finde frem til, om du er i underskud.
Denne viden kan du bruge, når du vælger hvilken multivitamin/mineral, du vil tage. Udover en multivitamin/mineral kan det være nødvendigt at tage ekstra tilskud af enkelte næringsstoffer. Men en multivitamin/mineral er en rigtig god basis for tilskud af enkelte stoffer, så man ikke rykker for meget på den indbyrdes balance mellem vitaminer og mineraler.
Som sagt kan der kan være stor forskel på hvilke doser, forskellige vitaminpiller indeholder. Forklaringen på det er, at nogle producenter holder sig til den gængse ADT (anbefalet daglig tilførsel) anbefaling, som er myndighedernes bud på den dagsdosis, vi har brug for.
Mange kosteksperter, herunder læger, peger dog på, at ADT er en skønnet minimumsgrænse for, hvad vi har brug for, så vi ikke bliver syge – vi holder groft sagt skørbugen fra døren. ADT er altså ikke nødvendigvis et udtryk for, hvordan vi optimerer vores sundhed mest muligt ved at få tilstrækkeligt med næring. Derfor vælger nogle producenter at tilføre lidt ekstra af nogle vitaminer, som vi generelt set ikke får for meget af.
Igen kan det være en god idé at se på sin egen og sin families sundhed og evt. ud fra Patrick Holfords skema vurdere, hvor du eventuelt har nogle ekstra behov for at få fyldt depoterne op.
Når du skal vælge en multivitamin/mineral gælder det selvfølgelig også om at finde et produkt, som du rent faktisk får spist. De virker nemlig sjovt nok ikke, hvis de bliver stående i skabet.
Har du svært ved at sluge piller eller kapsler, så vælg f.eks. et flydende produkt eller tyggedrops. Nogle mærker laver lidt mindre tabletter, hvor du så måske skal tage nogle flere stk. dagligt. Det kan være en fordel for dem, der har svært ved at sluge større kapsler.
Der er altså flere ting at overveje, når du skal vælge din vitaminpille. Hvordan er optageligheden af vitaminerne og mineralerne? Hvor stor er dosis af de forskellige næringsstoffer? Hvad har min krop brug for? Foretrækker jeg flydende, kapsler eller piller?
Det kan måske virke som lidt af et arbejde at komme igennem alle spørgsmålene. Men det er en god idé lige at bruge lidt tid på det, så du får mest muligt ud af din investering i kosttilskuddet.
Du har selvfølgelig også altid mulighed for at spørge en professionel behandler til råds.
God fornøjelse med at finde det produkt, som passer til netop dig!
Organiske mineraler har efternavne som: glukorat, citrat, succinat, malat, fumerat og sulfat.
Uorganiske (og sværere at optage) mineraler kalder sig: carbonat, fosfat, hydroxid og oxid.