Krop

Kniber det med blæren?

9. november 2014

Svært ved at holde tæt? Gentagne urinvejsinfektioner? Hverken inkontinens eller smertefulde blærebetændelser er til at spøge med – og måske kan problemerne for nogle være sammenhængende.

Har du prøvet at spejde efter nærmeste toilet bare for en sikkerheds skyld? Eller lavet et frejdigt lille hop og kort efter blive belønnet med en våd plet i underbukserne? Måske vælger du dine fysiske udfoldelser med omhu og kun i dit eget selskab?

Inkontinens eller dryppen i underbukserne er forbundet med stor flovhed hos mange af de berørte. Og for nogle er det så hæmmende, at det går ud over både deres sociale liv og deres fysiske udfoldelser.

Men inkontinens kan endvidere føre til større risiko for urinvejsinfektioner. Der er er nemlig ikke kun ulemper forbundet ved selve den mekaniske del af en slap bækkenbund, der er også ulemper, der følger med, når der siver urin igennem et system, der er beregnet på at holde tæt. Modsat kan blærebetændelse også være selve årsagen til urininkontinens, altså problemer med at holde på vandet, fordi du har en infektion.

Problemerne kommer indefra

Alle dele af dine urinveje – nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret – kan rammes af en infektion, og jo længere tilbage mod nyrerne, infektionen rammer, desto alvorligere er infektionen. Det er derfor en god idé at investere i en forebyggelse af urinvejsinfektioner – og altid få behandling, hvis du bliver ramt.

Hele 20 pct. af befolkningen oplever en sådan infektion i løbet af livet, og for 20 pct. af dem gentager det sig. Ikke fordi, infektionen ikke bliver slået ordentligt ned, men fordi der simpelthen opstår en ny. Nogle er nemlig mere tilbøjelige end andre til at få urinvejsinfektioner. Hvis du er kvinde, er din kropsbygning i sig selv en større risiko for udvikle blærebetændelse, og er du kommet i overgangsalderen giver tørre slimhinder også infektionen lettere vilkår for at bide sig fast. Mænd oplever først en forhøjet risiko oppe i alderen, når prostataproblemer gør det sværere at tømme urinrøret helt.

Ca. halvdelen og dermed de mest almindelige infektioner skyldes colibakterier fra tarmen, så det er ikke bakterier ‘udefra’, du kan beskytte dig imod. Svampeinfektion med candida kan forekomme ved overførsel af svampen fra skeden. Normalt lukker vores muskler for, at bakterierne kan vandre op i urinrøret, ligesom urinen skyller røret rent. Ved inkontinens lukker røret måske ikke helt, og hyppige toiletbesøg sikrer ikke den samme gennemstrømning.

Styrke til urinvejene

At holde din bækkenbund stram og dine slimhinder i topform – både før og efter overgangsalderen – booste immunforsvaret og syrliggøre urinen kan være en sund investering, hvis du gerne vil forebygge urinvejsinfektioner. Nu kan en opstramning af bækkenbunden tage tid og for nogle være en længere proces, så naturlige midler, der kan styrke resten, kan være en god hjælp.

En sur urin nedsætter faktisk risikoen for infektioner, da det gør det sværere for bakterier at overleve i urinen. Du kan gøre urinen mere sur med f.eks. C-vitaminer og frugtsyrer.

Det er der bl.a. taget hensyn til i et tilskud som Roseberry fra Mezina, som har C-vitamin i sig. Det gammelkendte middel tranebær er også en del af tilskuddet, da det gang på gang har vist sig effektivt mod urinvejsproblemer. Tranebær gør også urinen sur, og det aktive stof proanthocyanidin nedsætter vedhæftningen af bakterier i urinvejene. Derudover har Roseberry den spændende ingrediens hibiscus tilsat. Den smukke blomst kan andet end pynte, den har nemlig en antimikrobiel effekt på E. coli-bakterier og candida-svamp, viser in-vitro forsøg (forsøg i reagensglas). I forsøg i levende organismer (in vivo) har det i løbet af 24 uger kunnet reducere urinvejsinfektioner med 77 pct.

Så hvis du går og drypper lidt eller er en af de uheldige, der igen og igen får urinvejsinfektioner, kan du sagtens forebygge ved at styrke dine urinvejes sundhed med tilskud indefra.

 

Hvis du har en urinvejsinfektion:

Søg læge og få styr på din infektion, almindelig behandling er antibiotika.

Sørg for at genoprette tarmflora og immunforsvar efterfølgende med probiotika.

Drik rigeligt med væske.

 

 

 

Når du vil forebygge urinvejsinfektion:

Træn din bækkenbund (find gode træningstip på Naturli.dk og læs artiklen på de følgende sider om bækkenbundstræning med legekammerater).

Sørg for et ordentligt væskeindtag, men skær evt. ned på kaffe og alkohol.

Tag tilskud med tranebær, C-vitamin og hibiscus.

 

 

 

Tip til indtag af tilskud

Hvis du f.eks. tager tilskud som Roseberry, så vær opmærksom på, at de naturlige stoffer udskilles hurtigt – f.eks. vil et overskud af det vandopløselige C-vitamin altid blive tisset hurtigt ud.

Det kan derfor betale sig at tage to tabletter før sengetid. På den måde vil stofferne blive længere tid i urinvejene, da urinproduktionen og vandladningstrangen er nedsat om natten.

Forrige artikelHvedegræsjuice – det flydende guld?

Næste artikelEr du ok med kritik?