Krop

Probiotika: FOR livet

9. juni 2013

Du kender selvfølgelig antibiotika. Medicinen, der redder tusindvis af liv. Men har du tænkt på, hvad ordet antibiotika egentlig betyder? Anti betyder imod. Og Bios betyder liv.

Antibiotika – imod liv. Derfor har vi brug for probiotika.

Når en kur med antibiotika er slut, har du, sammen med de sygdomsfremkaldende bakterier, faktisk slået en masse liv ihjel i din fordøjelse. En masse gavnlige fordøjelsesbakterier, som er med til at holde dig sund og i balance og i live.

Men der findes heldigvis probiotika. Probiotika betyder for livet. Og probitika er et kosttilskud af gavnlige tarmbakterier, som styrker din fordøjelse og hele din krop.

Dine tarmbakterier skal være dine bedste venner – ikke mindst, når du udrenser din krop og vil bringe den i god og sund balance.

Sundheden starter i tarmen

Lad os se lidt nærmere på fordøjelsen. Arealet på din hud er ca. 4 m2. Dine lunger har en overflade på ca. 40 m2. Men arealet på dine tarme inklusiv alle små folder bliver faktisk til en overflade på ikke mindre end 400 m2. Så den har selvsagt en stor betydning for hele din krop og sundhed.

På tarmoverfladen bor alle tarmens mikroorganismer. Og hvis vi tæller dem, er der faktisk 10 gange så mange, som der er celler i hele din krop. Du er altså populært sagt kun 10 pct. dig selv… Derfor skal alle disse mikroorganismer jo helst være dine bedste venner. De fylder selvfølgelig ikke så meget i størrelse som dine andre celler, men i antal er de altså 10 gange så mange. Og der findes rigtig mange forskellige arter – op til flere tusinde. Og de er, sammen med resten af din fordøjelse, ansvarlige for ca. 70 pct. af dit immunforsvar.

Så det er jo ikke helt ligegyldigt, hvordan balancen fungerer her. Nogle af mikroorganismerne er venligtsindede. De er gavnlige for dig og hjælper dig med at holde et stærkt immunforsvar ved at sørge for en god optagelse af næringsstoffer. De producerer næringsstoffer til tarmens overflade. De producerer K-vitamin og B-vitamin m.fl. De laver også organiske syrer, der er med til at holde miljøet i tarmen tilpas surt. Og de producerer bakteriocidiner, som er en slags naturligt antibiotika.

Men andre mikroorganismer er altså mere fjendtligt indstillede – især hvis de får lov at vokse i for store mængder. De skaber en dysbiose i tarmen, hvor forrådnelsesbakterier, svampe og parasitter risikerer at få overtaget.

Husk at have hovedet med

Der kan være mange årsager til, at balancen mellem de venlige og de dårlige tarmbakterier bliver forskubbet. En antibiotikakur kan være en af dem. Men rigtig mange andre ubalancer og belastninger af kroppen påvirker også tarmfloraen. Det kan være manglende mavesyre, medicin, infektioner, madvarer, diæt, stress m.m.

Dit sind påvirker også din mavetarmflora. Din mavetarmhjerne og din hovedhjerne snakker nemlig meget sammen. Så hvis du er meget vred, stresset eller ked af det, kan det faktisk resultere i, at nogle af dine tarmbakterier begynder at danne giftstoffer og belaste din krop. Så det er vigtigt, at du passer godt på dig selv og husker, at sundhed langt fra kun handler om din fysiske krop.

Målet er, at din tarm består af et lag epithelceller med små tarmfolder, der kaldes mikrovilli. Og at der her ovenpå er en tæt slimhinde. Epithelcellerne skal være tæt sammenføjede af nogle proteinstukturer, der sørger for, at den nedbrudte mad fra fordøjelsen bliver optaget igennem epithelcellerne – så der ikke optages ufordøjede madrester og andre uønskede stoffer, der i stedet smutter imellem epithelcellerne.

Probiotika ved udrensning

Hvis du tænker på at lave en udrensning af kroppen og måske arbejde på at udelukke nogle fødevarer, som du mistænker for at give dig problemer, er det rigtig vigtigt at tænke på din mavetarmflora samtidig.

Så udover at udelukke problematiske fødevarer, lave tarmskylninger eller foretage andre former for udrensning, så er det vigtigt at tilføre din krop nogle gavnlige tarmbakterier for at genopbygge tarmen. Det kan faktisk betyde forskellen mellem succes og ingen effekt af en udrensningsindsats. For hvis ikke det er de gavnlige tarmbakterier, der får overtaget efter en udrensning, så er du sådan set lige vidt.

Men heldigvis findes der masser af muligheder for at tilføre gavnlige tarmbakterier til fordøjelsen. Gavnlige tarmbakterier som kosttilskud kaldes som sagt probiotika. 

Probiotika arbejder på tre måder: I selve tarmhulrummet hæfter bakterierne sig og tager pladsen for de dårlige bakterier. På tarmbarrieren arbejder de med at styrke den og gør den mindre gennemtrængelig. Og på indersiden af tarmen påvirker de immunforsvaret.

Probiotika for enhver smag

Men hvordan tilfører du så gavnlige tarmbakterier? Der er heldigvis mange muligheder, så du kan vælge den form af probiotika, der passer bedst til dig.

Du kan nemlig få produkter, som er nemme at indtage – lige meget om du foretrækker flydende, pulver, kapsler eller tyggetabletter.

Flydende probiotika finder du f.eks. i form af Vita Biosa, som samtidig indeholder forskellige styrkende urter. Pulver, der skal opløses i vand, finder du hos NDS. NDS Probiotic S-60-NRG er specielt udviklet bl.a. til afgiftning af kroppen. Kapsler fås f.eks. fra Udo’s Probiotics og fra Solaray.

Og tyggetabletter findes i form af Bio Gaia fra Pharma Nord. De er yderst velsmagende og nemme at indtage. Bio Gaia indeholder bakteriestammen L. reuteri Protectis, som er naturligt forekommende hos mennesker.

Det er vigtigt, at du finder et produkt, som passer dig, og som du ved, du får taget. Kosttilskud virker nemlig ikke specielt godt, hvis de bare bliver stående i skabet. Og du kan evt. skifte mellem forskellige mærker, hvis ikke formen betyder så meget for dig. På den måde får du et varieret indtag af forskellige bakteriestammer.

Husk altid at probiotika ikke tåler opvarmning, så ikke noget med at drysse pulveret ud over skoldhed mad. Og husk, at som med alle andre kosttilskud, så skal du have lidt tålmodighed med din krop og lade den få tid til at blive genopbygget og finde sin styrke. 

Men så vil du også kunne opleve, hvordan en balanceret fordøjelse kan give dig en stor grad af velvære og overskud.

 

Pas på din mavetarmflora

Spis mindre protein – især animalsk

Spis mange fibre

Tag tilskud af probiotika

Spis surkål f.eks. sauerkraut eller mælkesyregærede grønsager eller saft

Undgå for meget kaffe, sukker og alkohol

 

 

Vita Biosa
Urter og probiotika i flydende form – fås i forskellige smagsvarianter.

NDS Probiotic S-60-NRG
Bakterieflora i pulverform, blandes med vand før indtagelse – neutral smag.

Udo’s Probiotics
Bakteriestammer i vegetabilske kapsler til voksne – lette at have med.

Solaray probiotika
Syreresistente mælkesyrebakterier i kapsler til voksne – til at skylle ned.

Bio Gaia
I dråbeform til de yngste og i tyggetabletform til ældre børn og voksne.

Forrige artikelCharterferie med fokus på miljø

Næste artikelNinka-Bernadette Mauritson: Jeg er en stenalderdame

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.