Krop

Hvad der kommer ind…

22. september 2014

… skal også ud igen. Vores tarme er hver dag på arbejde, når det handler om at udnytte al den næring, vi leverer ned til den. Tarmsystemet er langt og sindrigt, så det gælder om at holde det i topform.

Vi mærker som regel ganske hurtigt, hvis vores tarmsystem ikke trives – luft, forstoppelse og diarré er måske ikke noget, vi taler om, men beskeden fra kroppen er klar: Gør noget!

Og vi bør ikke bare gøre det for vores umiddelbare velværes skyld – vores tarm optager hver dag en stor del af den næring, der skal få hele maskineriet til at fungere optimalt. Så hvis vi ikke lytter efter, risikerer vi på sigt at få langt værre og mere omsiggribende symptomer og sygdomme.

Tarmsygdomme rammer dobbelt hårdt – umiddelbart er der smerter og måske problemer med at komme af med tingene, men samtidig oplever mange patienter med udiagnosticerede tarmsygdomme, at de både taber sig og får problemer med andre dele af kroppen eller autoimmune sygdomme.

I vores tarm sidder nemlig 70 pct. af vores immunceller, og hvis de rammes af en tarm, der ikke fungerer, fungerer immunforsvaret ikke optimalt.

Så hvordan holder vi vores tarm i topform? Sund mad, tilstrækkeligt med væske, motion og hvile er ligesom ved andre sundhedsforhold det bedste grundlag. Du kan så selv hjælpe ekstra til, hvis der er områder, hvor det halter:

 

Plej din tarmflora!

 Som vi har skrevet om mange gange, spiller bakterierne i tarmene en enorm rolle for vores sundhed og velvære. Hvis der ikke er nok af de gode bakterier, der bl.a. arbejder med at nedbryde og omdanne næringen i kosten, tager de dårlige eller mindre gode bakterier pladsen.

Der er nok af fjender til en god og varieret tarmflora: antibiotika f.eks., der slår alle bakterier ihjel – også de gode – og efterlader pladsen til de bakterier og svampe, der hurtigst kan få spredt sig efterfølgende.

Raffineret og forarbejdet kost nærer de bakterier og svampe, som vi ikke ønsker for mange af, mens en grov og naturlig kost fremmer forholdene for gode bakterier.

Derfor kan det også betale sig løbende at tilføje gode mælkesyrebakterier – også kendt som probiotika. Et godt eksempel på gode bakterier er Lactiplus, der består af hele fem milliarder mælkesyrebakterier fra seks forskellige bakteriestammer.

Det anerkendte institut Rossell Lallemand har udvalgt lige præcis de seks stammer for deres sundhedsskabende og effektive egenskaber, for når man tilføjer mælkesyrebakterier til sine tarme, er det jo ikke ligegyldigt, hvad de bakterier er i stand til. Derudover er de udvalgt for deres evne til at overleve hele vejen igennem fordøjelsen, da det er afgørende for bakterierne, at de kan nå frem til tarmen gennem bl.a. mavens høje indhold af syre.

Faktisk har man været i stand til at finde levende mælkesyrebakterier fra Lactiplus helt ned til endestationen, hvilket vidner om, at bakterierne kan ankomme i levende tilstand til de dele af tarmen, hvor der er brug for dem.

 

Sæt skub på

En anden ting, du kan hjælpe din tarm med, er at blive tømt. Forstoppelse er hverken rart eller hensigtsmæssigt for sundheden i din tarm. Og rigtig mange lider i dag af forstoppelse, da stress, mangel på hvile og plads til at lytte til kroppen er en mangelvare. For tarmene fungerer bedst, når vi er i stand til at slippe og slappe af – både fysisk og mentalt.

Fibre og grov kost er i den forbindelse fantastiske hjælpere – selvfølgelig flankeret af rigeligt væske, da fibre gerne skal skubbe på i en velsmurt tarm og ikke bare danne endnu en knold.

Som nødberedskab er tørret frugt faktisk noget af det mest effektive til en tarm, der er gået i stå. Faktisk indeholder 100 gram figen eller tørret abrikos hele 9,5 gram kostfibre, hvilket er mere end de fleste andre frugter og grøntsager – så det er ikke tilfældigt, når de gamle husråd fremhæver tørret frugt.

De opløselige fibre i frugten kan opsuge 15 gange deres egen vægt i tarmen og dermed sætte skub på. Denne effekt er udnyttet i Frugt&Fibre, der også er tilsat rabarber og tamarind foruden figen, da det stimulerer tarmene samt sikrer en blødere konsistens i afføringen.

Du kan vælge Frugt&Fibre som tabletter, hvis du bare vil have virkningen, og tyggetabletter hvis du godt kan lide den friske og søde smag af tørret frugt. Begge skal selvfølgelig suppleres med et stort glas vand.

Fibre kan også i sig selv virke som præbiotika, altså kost, der kan skabe et optimalt forhold i tarmene for vores probiotika, de sunde tarmbakterier. Så fibre og mælkesyrebakterier er et godt par for din tarmsundhed.

 

 

Vidste du…

Kostfibre beskytter både selve tarmen mod kræft, men beskytter også mod andre kræftformer, der optræder sjældnere hos folk, der får masser af fibre. Ved at bringe maden hurtigere igennem, undgår du, at din tarm skal døje for længe med evt. kræftfremkaldende stoffer, ligesom en velfungerende tarm giver bedre immunforsvar – og altså bedre forsvar af hele kroppen.

Forrige artikelDin identitet i tarmen

Næste artikelKunstige sødemidler kan give fedme og diabetes