Overgangsalder er ikke bare hedeture og humørsvingninger – det er også større risiko for symptomer, der kan tage noget af glæden ved kærlighedslivet i den tredje alder.
Mange kvinder har livet igennem spekulationer om prævention, fertilitet og sexliv. For selvom børn er dejlige, har de færreste lyst til at sætte en hel børnehave til verden. Når vi så når overgangsalderen og afslutningen på den fertile periode af vores liv, burde det jo være ligetil: ikke flere bekymringer om præventionsformer, bivirkninger eller følgeskader… Eller?
Desværre oplever rigtig mange kvinder, at overgangsalderen ikke går nådigt henover underlivet. Faktisk er gener i underlivet en til tider overset bivirkning ved overgangsalderen. De tørre slimhinder, som er et resultat af den ændrede hormonbalance, kan nemlig let give smerter ved samleje, blærebetændelse og inkontinens.
Betragter man skedeslimhinden i mikroskopet hos yngre og ældre kvinder, vil man kunne se en stor forskel i tykkelsen. Ældre kvinder, der ikke længere producerer østrogen, har en tynd, sart og tør og til tider letblødende slimhinde, hvilket for mange giver en ”sandpapirsfornemmelse”.
Samtidig med, at slimhinderne bliver tyndere, vil kvinder, der er nået overgangsalderen, kunne opleve problemer med at holde på vandet. Ældre kvinder lider derfor langt mere af såkaldt trængnings-inkontinens og blærebetændelse end yngre – netop fordi slimhinderne bliver tyndere og lettere at trænge igennem for bakterier.
Rigtig mange kvinder, der har døjet med blærebetændelser, kender til tranebær – enten som saft eller i form af tørret ekstrakt i kapsler eller tabletter – og har alt efter kvalitet, produkt og betændelsens art haft mere eller mindre glæde af det. I produktet Roseberry er tranebær blevet kombineret med hibiscus og C-vitamin, hvilket faktisk er en spændende cocktail, når det kommer til bekæmpelse af blærebetændelser.
Meget tyder på, at det aktive stof i tranebær er et farvestof med navnet proanthocyanidin (PAC). Tranebær går ind og syrliggør urinen og nedsætter vedhæftningen af bakterier.
Hibiscus har effekt på både E. coli og Candida ifølge kliniske studier Der er altså ikke blot tale om en nedsat vedhæftning af mikroorganismerne, men også en decideret antimikrobiel effekt. Dette er eftervist i in-vitro forsøg. Da størstedelen af infektionerne i en blærebetændelse stammer fra tarmen, er det altså ikke ligegyldigt, hvad vi har af ubudne gæster her. C-vitamin syrliggør ligesom tranebær urinen.
Du kan altså med fordel bruge naturlige midler forebyggende, så du nedsætter risikoen for at rende ind i tilbagevendende urinvejsinfektioner. Hvis du først har haft en urinvejsinfektion, er risikoen for at få det igen nemlig langt større.
En helt normal behandling af underlivsproblemer i overgangsalderen er hormontilskud. Hvis du ikke ønsker at tage hormontilskud – enten pga. bivirkninger eller frygten for disse, findes der mange andre muligheder for at påvirke kroppen under overgangsalderen med naturlige tilskud. Et af disse tilskud er Chello-serien, som er udviklet af den danske producent Mezina.
Chello Classic indeholder en speciel urteblanding, hvor den primære urt er Dong Quai, også kaldet kinesisk kvan. Den anvendes meget i Kina og har tilnavnet “kvindernes ginseng”. Urten er især kendt for at kunne balancere humør og velbefindende, hvilket netop kan være en udfordring, når hormonelle udsving får krop og psyke til at reagere anderledes i overgangsalderen.
I Chello Forte får du planter som salvie, soja og rødkløver, da den primært er udviklet med fokus på hedestigninger og svedeture. Både soja og rødkløver er kendt for deres naturlige indhold af planteøstrogener, der kan supplere hormonbalancen, mens salvie er et kendt middel mod hedeture. Når hormonbalancen stabiliseres vil slimhinderne som regel også få det bedre.
Chello Forte fås også i en variant med D-vitamin, der er vigtig at få ved overgangsalderen, da vores knogler især skal bruge vitaminet for at opretholde vores knoglers styrke – se også artiklen om D-vitaminets gode egenskaber på side 16.
Bak op om urinvejenes naturlige rensefunktion:
– Drik rigeligt, så urinvejene bliver grundigt gennemskyllet.
– Bær løstsiddende bomuldstrusser
Urinvejsinfektion
Urinvejene består af nyrerne, der producerer urin, urinlederne, som fører urinen til blæren og derfra ledes urinen ud af kroppen, når man lader vandet gennem urinrøret. Alle dele af urinvejene kan rammes af infektion – jo længere tilbage mod nyrerne, den kommer, desto alvorligere er infektionen. Oftest er der tale om infektion i urinrøret eller blæren. Man kan have infektion i én nyre eller urinleder – så en nyreinfektion kan være enkeltsidet eller dobbeltsidet.
De almindeligste infektioner forårsages af colibakterier fra tarmen (50 pct.).