Faktisk ved vi en masse om, hvilke næringsstoffer øjet har behov for. Det er bare mindre kendt, at disse næringsstoffer kan holde øjenlægen og brillerne på afstand.
For mange mennesker er det at tage briller på lige så almindeligt som at børste sine tænder om morgenen. Og det kan der også være god grund til, for vi kan have behov for briller af flere årsager. Nogle er født med fejl, der har gjort synet dårligt fra starten, mens andre først langt senere i livet begynder at knibe øjnene sammen for at få alt med. Det er mere reglen end undtagelsen, at i takt med at børnene flytter ud, flytter læsebrillen ind. Hvis du tilhører denne gruppe – eller frygter for at komme til det, kan du med fordel se på, om du giver dine øjne det, de har brug for.
Flere vitale næringsstoffer har faktisk fået Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) ord for, at de har betydning for vedligeholdelsen af et normalt syn:
A-vitamin er som bekendt centralt for dannelse af impulser i synsnerven, når øjet modtager lys. Rhodopsin spaltes og regenereres i en cyklisk proces. Da forskellige udgaver af retinol udgør stofferne i synskredsløbet, kan mangel på A-vitamin bl.a. medføre natteblindhed (se også vores artikel om A-vitamin på side 22).
Modsat manges opfattelse er forsyningen med A-vitamin i Danmark ikke så god som ønskeligt.
DTUs kostundersøgelser viser, at lige omkring 40 pct. af befolkningen får mindre end de anbefalede 800 mikrogram om dagen. Til gengæld indtages en vis mængde beta-karoten, der kan omdannes til A-vitamin efter behov.
Zink bidrager til absorbering, transport og mobilisering af A-vitamin. Zinkmangel kan derfor have en negativ effekt på udnyttelsen af det A-vitamin, vi indtager.
Zink regulerer omdannelsen af retinol til retinal – et af de kritiske trin i synskredsløbet, der foregår via enzymet retinol-dehydrogenase – og bliver derved central for A-vitamin på mere end én måde.
Ligesom med A-vitamin kan mangel på zink resultere i dårlig tilpasning til svagt lys.
Riboflavin – også kendt som B2-vitamin – har ifølge EFSA også en rolle i bevarelsen af det normale syn. Det foregår på en mere indirekte måde, da mangel på B2 kan forårsage inflammation og irritation af øjet med uklarhed af linsen til følge.
Forsyningen af riboflavin gennem kosten er bedre end A-vitamin og zink, og det er kun ca. en tredjedel af danskerne, der ikke indtager de anbefalede 1,4 mg.
Hvis du oplever problemet med synet, f.eks. nattesynet eller irritation i øjnene, kan det derfor være en god idé at kaste et kritisk blik på dit indtag af næringsstoffer.
Der er udviklet flere kosttilskud med fokus på synet, bl.a. Mezina’s Bellavista, som har alle de vigtige næringsstoffer og antioxidanter, øjet har brug for. Udover vitaminer og mineraler, som vi desværre ikke altid får tilstrækkeligt af, bakker tilskuddet også op om øjet med de kendte botaniske ingredienser, der er kendt for støtte synsevnen: Blåbær og lutein, der findes i blomster som morgenfrue og tagetes.
Lutein er et stof, der i forvejen indgår i makula (den gule plet), hvor synet er skarpest. Det er et pigment, der fungerer som antioxidant, der udover at beskytte hele kroppen mod frie radikaler, også beskytter øjet, der er endnu mere følsomt over for de frie radikaler, der løbende opstår i vores krop. Lutein er altså centralt, hvis vi vil gøre noget for vores skarpsyn – hvilket udenlandske forsøg også har vist en effekt på.
Gymnastik for øjnene
Udover tilskud kan du også hjælpe dit syn ved at holde øjet frisk og rørigt. Mange af os sidder med samme afstand til det, vi ser på, dagen lang. Derfor er det god øvelse, at træne øjet i lidt andre distancer:
Hold dine to tommelfingre op foran dig, den ene ca. 30 cm. foran den anden. Du skal nu skiftevis fokusere på tommelfingeren tættest på, og derefter på tommelfingeren som er lidt længere væk. Så fokuserer du på et punkt omtrent ti meter væk, og til sidst skal du kigge uendeligt ud i horisonten. Lav øvelsen et par gange om dagen.
Hvis dine øjne bliver trætte og irriterede i løbet af dagen, så sørg for at få dem afspændt:
Hvil albuerne på et bord. Dæk dine øjne med hule hænder, indtil der er helt sort, men så de stadig kan blinke – og så tager du en dyb indånding. Gentag dette nogle gange. Det giver plads og styrker kredsløbet omkring øjnene.