Krop

Planter mod kræft: Hæld malurt i bægret!

10. marts 2014

I helsekosten er de gode gamle remedier kendt for flere forskellige helsefremmende egenskaber. Men ginseng, ipe roxo og kinesisk malurt er også værd at skæve til i forbindelse med vores kræfttema.

Normalt forbindes det med noget surt og negativt at få hældt malurt i bægret. Men når det kommer til den kinesiske malurt, kan det være en absolut god idé at stifte bekendtskab med den bitre plante. Kineserne har brugt planten som malariemiddel i tusinder af år, men nu har et forskerteam fra University of Washington testet kinesisk malurt i forbindelse med brystkræft og leukæmi.

Her blev de kemiske egenskaber ved et derivat af kinesisk malurt udnyttet til specifikt at ramme brystkræftceller – med overraskende gode resultater. Forskningsrapporten blev offentliggjort i tidsskriftet Life Sciences og beskriver, hvordan derivatet dræbte stort set alle menneskelige brystkræftceller i løbet af 16 timer.

– Ikke nok med, at det ser ud til at være meget effektivt – det er også selektivt. Det er meget skadeligt for kræftcellerne, men har kun marginal indvirkning på normale celler i brystet, udtaler Forskningsprofessor Henry Lai.

Kinesisk malurt testet sikkert

Det aktive og kræftbekæmpende stof i kinesisk malurt hedder artemisinin, og det har de senere år fået et comeback som malariamiddel i Afrika og Asien. I modsætning til den medicinske behandling er kinesisk malurt en mere skånsom forebyggelse af anfald forårsaget af den insektoverførte sygdom.

Forskerne fra Washington er sikre på, at hvis yderligere forsøg virker ligeså lovende, kan det revolutionere behandlingen af forskellige kræftformer – ikke mindst fordi malurten vil kunne tages som en pille af ambulante patienter.

– Det vil være meget let, og det vil være det, der gør det muligt. Prisen på en dosis er meget billig. Og fra millioner af mennesker, som allerede har taget artemisinin for malaria, har vi resultater, der viser, at stoffet er sikkert, siger Henry Lai.

Kinesisk Malurt i kapsler fås i Danmark og forhandles af apoteker, Matas og helsekostforretninger.

 

Brasiliens helbredende bark

Ipe Roxo er et planteekstrakt fra den indre bark af træet Tecoma impetiginosa, som vokser i den sydamerikanske regnskov. Naturmidlet siges at have været brugt af inkaerne, længe før spanierne kom til Sydamerika. Det bliver stadig brugt af Callavaya-stammen, efterkommere efter inka-medicinmænd, mod kræftlidelser og mange andre sygdomme. Det menes at være virushæmmende og bliver brugt mod mavesår og candida, da det f.eks. kan virke mod svamp.

Det vigtigste indholdsstof er lapachol, som har en sammensætning, der er enestående egnet til at stimulere en stærk biologisk aktivitet mod cancer.

En mindre undersøgelse i Californien i 1997 viste nogle lovende resultater. Ni patienter med forskellige cancere fik rent lapachol i kapsler sammen med maden. Alle oplevede, at canceren skrumpede og smerterne blev mindre. Ved tre af patienterne forsvandt alle tegn på sygdommen, og der var ingen bivirkninger.

En anden undersøgelse har vist hæmmende virkning på en speciel type leukæmi hos mus.

Stoffet lapachol har vist sig at være tålt godt af de fleste i undersøgelser, og kun ved meget høje doser er der forekommet kvalme, opkastninger og langsom koagulation.

Ipe Roxo forhandles som urtekapsler, dråber og te – f.eks. i to smagsvarianter, pebermynte og orange, fra NaturDrogeriet.

 

Ginseng mod træthed

Et studie fra Mayo Clinic Cancer Center i Minnesota (USA) har vist, at ginseng har en ganske hensigtsmæssig virkning mod den udprægede træthed, som mange kræftpatienter oplever i forbindelse med behandlingen af deres sygdom og efter endt behandling (fatigue).

Trætheden kan være et særdeles stort problem for mange kræftpatienter, men det kan være svært at finde hjælp eller lindring mod lige netop denne bivirkning af sygdommen og behandlingen.

Som du kan læse i forrige artikel, er en multivitamin en god idé i forebyggelsen af kræft, men også for folk, som er ramt, kan det være en god disponering at styrke kroppen med daglige vitaminer og mineraler.

I tilskuddet Maximum Extra finder du faktisk både vitaminer, mineraler og ginseng i en pille, samt en urtebase af aloe vera juice, ingefær, gelé royal, guarana, spirulina, chlorella og grøn byg.

Maximum Extra forhandles af Matas og helsekostforretninger.

 

Brasiliansk vidundermiddel
I 1981 offentliggjorde det amerikanske blad “The Spotlight” en hel liste af alvorlige sygdomme, som ipe roxo kan virke mod, bl.a.

    •    Anæmi
    •    Arteriosklerose
    •    Astma
    •    Blærebetændelse
    •    Blødninger
    •    Bronkitis
    •    Cancer
    •    Diabetes
    •    Eksem
    •    Hudsygdomme i almindelighed
    •    Lupus
    •    Mave- og tolvfingertarms sår
    •    Mavekatar
    •    Parkinsons sygdom
    •    Polypper
    •    Psoriasis
    •    Tyktarmsbetændelse

 

Mere info

google.dk, wikipedia.org og www.helsenyt.com.

Forrige artikelAnsigtsløft uden kirurgi

Næste artikelProteiner kan være usunde som tobak