Krop

Overkommelig overgangsalder

7. september 2014

Urter kan have en ret overbevisende effekt mod gener forårsaget af overgangsalder. Ikke mindst urter, der har naturlige østrogenlignende stoffer i sig.

Rødkløver og salvie er ganske almindelige urter, der har tiltrukket sig en del opmærksomhed for deres egenskaber i forbindelse med overgangsalderen.

De senere år har især rødkløveren været omtalt for de spændende resultater, som en dansk undersøgelse kastede af sig. Halvdelen af 60 kvinder, der var hårdt ramt af overgangsalderen, fik i den forbindelse et ekstrakt af rødkløver, mens den anden halvdel fik et placebo-produkt.

Undersøgelsen viste, at rødkløveren kunne reducere hedeture med 32 pct. og gøre de resterende hedeture mindre kraftige.

Udover at dæmpe hedeturene, har rødkløver vist at have hæmmende effekt på knoglenedbrydningen grundet den nedsatte hormonproduktion i forbindelse med overgangsalderen.

Helbredende haveplante

Mange af den røde kløvers medicinske virkninger ligner unægteligt salvies, da denne også besidder de østrogenlignende egenskaber.

Salvie er navngivet efter det latinske ord ”salvare”, der betyder ”helbrede”. Navnet er kommet af det meget tidlige bekendtskab til plantens mange medicinske egenskaber, allerede i oldtiden blev den brugt både som krydderi og som lægeplante.

Salvie anvendes blandt andet som middel mod nattesved og hedeture. F.eks. kan urten medvirke til regulering af menstruation og opretholdelse af hormonel ligevægt. De positive effekter er udnyttet i Bidro Kvinder, der er et populært kosttilskud til kvinder i overgangsalderen.

Struktur som østrogen

Salvie er en meget almindelig haveplante herhjemme, men vokser også vildt i blandt andet Middelhavsområdet.

Strukturen af salvien minder meget om kønshormonet østrogens struktur, og har derfor også vist sig at have østrogenlignende egenskaber. Derved kan dette mindske bivirkningerne ved en lavere produktion af kønshormoner som følge af overgangsalder. Salvies evne til at opretholde den hormonelle ligevægt er derfor netop årsag til dens positive virkning på gener ved overgangsalderen.

Endvidere har salvie den effekt, at den normaliserer svedkirtlerne og dermed virker hæmmende på overdreven sveden, der også er et typisk symptom, der følger med overgangsalderen.

I et klinisk forsøg, hvor 30 kvinder blev behandlet med et produkt indeholdende salvie, forsvandt hedeture og nattesved helt for 20 af kvinderne, de resterende kvinder så en reduktion i symptomerne på overgangsalder.

Ungdommens kilde?

Gelé royal, der er bidronningernes føde, har i årevis været forbundet med ungdom, potens og styrke. Derudover har mange undersøgelser vist, at behandling med gelé royal resulterer i symptomlindring på hedeture, hovedpine, træthed og irritation.

Bidro med gelé royal har i mange år været anvendt af kvinder, der ønsker at lindre overgangsalderens gener uden kunstige hormoner, og dermed undgå birvirkningerne herved.

Bidro Kvinder indeholder en kombination af salvie, rødløver og gelé royale, og derfor kan Bidro Kvinder lindre en bred vifte af de symptomer, der kan komme i forbindelse med overgangsalderen. Endvidere slipper man udenom den let skarpe smag af rødkløver og salvie.

Også de øvrige ingredienser i dette produkt er gavnlige for kvinder i overgangsalder. Bidro Kvinder indeholder nemlig også bl.a. magnesium, der medvirker ved knogleopbygning og sikrer stabil funktion af hjerte og kredsløb. B6-vitamin og E-vitamin er meget vigtige antioxidanter, der virker cellebeskyttende. Til slut er B6-vitamin afgørende for energiproduktion og vitalitet samt stressforebyggelse.

 

Vidste du…

 At bidronninger lever flere år, mens en almindelig arbejdsbi kun lever 1-2 måneder? En teori er, at det netop er den næringsrige gelé royal, som bidronningens kost kaldes, der er årsag til denne forskel i livslængde.

 

 

Kraftigt hormontilskud

Rødkløver – Trifolium pratense – er udbredt på enge, skrænter og overdrev i Danmark. Der er set eksempler på, at får og andre husdyr, der græsser længe på rødkløvermarker, kan få fertilitetsforstyrrelser. Det er det høje indhold af phytoøstrogener, isoflavoner, som kan gå ind og virke som erstatning for dyrets eget østrogen, estradiol, og derved forstyrre fertiliteten.

 

Forrige artikelKold tomatsuppe med ramsløg

Næste artikelKan demens forebygges?