Krop

Et studie i salvie

25. august 2014

Den gammelkendte urt salvie har flere gange vist sig effektiv i bekæmpelse af gener som følge af overgangsalderen, bl.a. i et studie omkring hedeture.

Den kraftige smag af salvie er vel bedst kendt herhjemme som en god modvægt til især fed mad. Og hvis du har forsøgt dig med at krydre med urten, så ved du nok også, at der skal holdes lidt igen, hvis smagen ikke skal få overtaget.

Den kraftige smag giver muligvis et varsel om, at det også er en kraftig urt, vi her har med at gøre. Salvien har været brugt gennem tusindvis af år – og bare navnet, der kommer af det latinske salvare, der betyder at helbrede, fortæller os, at urten allerede tidligt har glimret med sin effekt. Også derfor kendes salvie også under navnet lægesalvie.

En af effekterne er netop evnen til at regulere hormonerne og derfor også nattesved og hedeture i forbindelse med overgangsalderen.

Hedeturene dalede

I et schweizisk studie deltog 69 kvinder, der i over et år havde lidt af gener som hedeture på grund af overgangsalderen. Mens undersøgelsen stod på, skulle de hver dag indtage et tilskud med salvie – en tablet af Menosan.

Deltagerne holdt selv en dagbog over hedeture, ligesom resultaterne blev målt ifølge den internationale standard for gener i overgangsalderen (MRS – Menopause Rating Scale) af lægerne i studiet.

Efter bare to uger oplevede deltagerne en nedgang i hedeturene med 30 pct, og efter fire uger var antallet af hedeture halveret.

I de otte uger, hvor undersøgelsen stod på, nåede hedeturene en nedgang med 64 pct., og meget tyder på, at en fortsættelse af salvie-indtag i mere end otte uger kan bringe antallet af hedeture endnu længere ned.

Stor tolerance

På trods af, at salvie er en kraftig urt, oplevede kun to af deltagerne bivirkninger ved produkterne, og 90 pct. af både læger og deltagere meldte tilbage, at salvien blev tolereret i høj eller meget høj grad af kroppen og virkede effektivt.

Salvie kan altså stadig være en værdifuld lægeurt, når det kommer til reduktion af svede- og hedeture på en sikker og naturlig måde.

 

 

Menosan

 Produktet brugt i det schweiziske studie er Menosan – også kendt som Saviforce – fra A. Vogel.

Tabletterne er lavet på ekstrakt fra friske salvieblade, og hver tablet indeholder 1080 mg salvieekstrakt, hvilket er nok til, at man kan nøjes med en enkelt tablet om dagen.

Ofte får man mere virkning ud af produkter skabt på friske planter fremfor tørrede planter.

 

Forrige artikelEr det mig, eller er her varmt?

Næste artikelNyt om karseforsøget