Krop

Maven: Smerterne i centrum

22. juni 2014

Har du altid fred og ro i maven? Ingen forstoppelse, ingen luft eller kniben, ingen bøvlet rumlen eller andre smerter? Så bare spring denne artikel over!

Når små børn har ondt, er det ofte maven, de peger på. Ikke fordi det nødvendigvis er her, det gør ondt, hvilket kan gøre det svært at finde ud af, hvorfor de har ondt. Hvorfor maven er smertecentrum for børn, er der så vidt vides ingen forklaring på. Måske er det, fordi vi oplever vores første smerter her, når fordøjelsen driller, hvilket den som bekendt kan gøre allerede i de allerførste spæde dage.

Uanset hvor gamle vi bliver, er maven centrum for rigtig meget velvære – og det modsatte: ubehag, kniben og rumlen. Mad-allergikere kender alt til fordøjelses-smerter, men det er de færreste, der kan sige sig fri for at stifte bekendtskab med forstoppelse eller diarré med mellemrum. Tilstande, der kan blive særdeles smertefulde, men som altid er forbundet med ubehag.

Faktisk drejer hver femte henvendelse til lægen sig om mavesmerter.

 

Ubalancerne starter i tarmen

Det er i tarmene rigtig meget, af al denne udåd finder sted. Og hvis vi ikke lytter til tarmene, men lærer at leve med mavebøvlet, så vil smerterne med tiden dukke op andre steder i kroppen. En fordøjelse, der ikke fungerer – på grund af dårlig kost, intolerancer eller allergi – vil nemlig med tiden skabe inflammationer eller autoimmune sygdomme, der kan give smerter i både hoved, led, nerver m.m.

Tarmfloraen og de bakterier, den består af, spiller en central rolle i fordøjelsen – og som den seneste forskning har vist – for vores risiko for at blive overvægtige, udvikle adfærdsforstyrrelser og autoimmune sygdomme.

Derfor er det vigtigt, at vi plejer tarmfloraen med sund fiberrig kost og undgår de fødevarer, der fodrer de forkerte bakterier – bl.a. sukker og andre raffinerede kulhydrater. Antibiotika, der slår bakterier ihjel, slår desværre også de gode bakterier ihjel i vores tarmflora, så det er altid et must at tilføre mælkesyrebakterier efterfølgende. Faktisk bør enhver antiobiotikakur følges op ad to måneders tilførsel af mælkesyrebakterier.

 

Giv pladsen til de rigtige!

Mælkesyrebakterier er nogle af de gode bakterier, der sørger for, at vores tarmflora er i balance og kan bidrage til optagelsen af de sunde næringsstoffer – normalt vil mælkesyrebakterier udgøre 7 pct. af bakterierne i tarmsystemet.

I vores tarme sidder også 70 pct. af immunforsvaret, som er afhængig af, at fordøjelsen fungerer, så immuncellerne kan sendes på arbejde efter behov.

Derfor har rigtig mange efterhånden fået øjnene op for det gavnlige i at tage tilskud med mælkesyrebakterier – også kaldet probiotika. Det styrker både fordøjelse og immunforsvar – så udover at slippe for en bøvlet forstoppelse kan det også give færre sygedage. Lactiplus er et eksempel på et af de produkter på markedet med et bredt udvalg af bakteriestammer, der er kendt for deres positive effekt på tarmfloraen.

En af fordelene ved at tilføre mælkesyrebakterier er, at de – udover at hjælpe med omsætning af næring – også optager pladsen, så mindre gode bakterier og svampe ikke tager magten.

Bakterierne skal overleve maven

Lactiplus har dokumentation på at nå frem til tarmene, hvilket ikke er ligegyldigt, når vi taler om probiotika.

Indholdet er 5 millarder bakterier fordelt på seks stammer – men første hurdle for tilskud med mælkesyrebakterier er, at bakterierne skal overleve turen igennem mavesækken, der med sit skrappe miljø ellers er skabt til at slå bakterier ihjel.

Mælkesyrebakterierne i Lactiplus kan måles så sent som i afføringen, hvilket er et godt tegn på, at bakterierne kommer hele vejen gennem tarmsystemet og kan udøve deres virkning.

Og så får du lige det sidste tip til en fordøjelse støttet af gode mælkesyrebakterier: Tag altid dit tilskud sammen med et måltid mad – det er den bedste måde at sikre, at bakterierne kommer med ned i tarmene.

 

Mælkesyrebakterier med vitamin og mineraler

Lactiplus er fremstillet af en af verdens førende producenter af mælkesyrebakterier, Institut Rossell, der siden 1923 har forsket på området og udviklet en unik teknik til fremstilling af virkningsfulde mælkesyrebakterier.

Den unikke fremstilling betyder bl.a., at det ikke er nødvendigt at opbevare Lactiplus i køleskab i modsætning til mange andre produkter med mælkesyrebakterier, hvilket gør det nemt og bekvemt at have den med på rejser til destinationer, hvor man møder fremmede bakteriekulturer.

De 6 bakteriestammer i Lactiplus er i øvrigt alle specialudviklede og patenterede bakteriestammer og nøje afstemt til optimal virkning i hele tarmsystemet.

 Som noget nyt har Lactiplus fået tilført calcium, der bidrager til fordøjelsesenzymernes normale funktion, og selen og vitamin C, der bidrager til immunsystemets normale funktion. De ekstra næringsstoffer er en fornuftig tilføjelse i forhold til de funktioner, som mælkesyrebakterierne går ind og balancerer.

 

Forrige artikelRå lime-mousse med granatæble

Næste artikelUdendørsliv mindsker nærsynethed