Krop

Når medicin gør ondt

2. juni 2014

Nye teorier kan forklare, hvorfor nogle patienter på kolesterolsænkende medicin får muskelsmerter – og hvorfor tilskud kan hjælpe disse patienter.

En af de hyppigste bivirkninger ved de kolesterolsænkende statiner er muskelsmerter. Mens nogle læger holder sig til forskellige rapporter, der frikender statinerne for de fleste bivirkninger, lytter andre til de patienter, der desværre melder om smerter, når de er sat på kolesterolsænkende medicin.

Godt 600.000 danskere tager statiner mod forhøjet kolesterol, og når 10 pct. melder tilbage, at de får gener som muskelsmerter, er det altså en god portion patienter. Derfor har danske forskere nu sat sig for at komme med et bud på, hvad disse muskelsmerter kan skyldes.

– Når muskelcellernes energifabrikker, de såkaldte mitokondrier, ikke kan få samme mængde energi ud af det sukker og fedt, de får fra blodet, så kan musklerne ikke klare lige så meget aktivitet. Det kan være forklaringen på, at en del oplever træthed og smerter i musklerne, siger en af forskerne professor Flemming Dela fra Københavns Universitets Center for Sund Aldring til Hjerteforeningen.

Statin-muskler dårligere

Indenfor mere holisitiske lægekredse har holdningen længe været, at statinerne bl.a. forstyrrer den naturlige balance i kroppen, der selv producerer kolesterol efter behov, og stjæler af kroppens produktion af Coenzym Q10. Og den sidste del var netop, hvad forskerteamet kunne konstatere i en mindre undersøgelse.

De testede musklernes evne til at optage sukker fra blodet og omdanne det til energi hos ti raske mænd og ti mænd på statin. Gruppen, der tog statin, klarede begge tests dårligere.

Forskerne tog små stumper muskelvæv ud af forsøgspersonernes lårmuskler og isolerede enkelte muskelceller, hvor de målte forbruget af ilt, når de blev udsat for forskellige energikilder. Muskelcellernes forbrug af ilt fortæller nemlig, hvor meget energi mitokondrierne omsætter.

Q10-tyveri bekræftet

 Et af de forhold, forskerne kunne måle, var, at musklerne hos statin-brugerne indeholdt mindre Q10 end hos de raske deltagere. Netop denne mangel mener forskerne kan være flaskehalsen, der forårsager muskeltræthed.

Q10 hjælper musklerne med at hive energi ud af sukker og fedt, men hvis statinerne påvirker kroppens indhold af Q10, sker denne energiomsætning ikke.

Nogle patienter er allerede opmærksomme på at tage Q10 som tilskud, når de tager kolesterolsænkende statiner, og forskerne vil i lyset af de nye resultater heller ikke afvise, at det kan være en god idé.

Den danske forskning er offentliggjort i det højt ansete tidsskrift Journal of the American College of Cardiology.

 

Muskelsmerter er uhensigtsmæssige

 Når patienter får medicin mod for højt kolesteroltal, bliver de som oftest anbefalet samtidig at se på deres livsstil og ikke mindst motionsvaner.

Der er meget lidt tvivl om, at motion er en vigtig del af forebyggelsen af hjertekarsygdomme. Derfor betyder en bivirkning som muskelsmerter og muskeltræthed, at patienten lige præcis kan blive forhindret i at starte eller vedligeholde det, der kan gøre en forskel – nemlig gode motionsvaner. 

 

 

 

Q10 som tilskud

Coenzym Q10, som vi selv producerer, har længe kunnet fås som tilskud til folk, der ikke producerer tilstrækkeligt af stoffet.

Et tilskud som Bio-Quinone indeholder ikke-aktiveret Q10 – såkaldt ubiqinon – som de fleste mennesker kan optage.

Men nogle mennesker er ikke i stand til at udnytte et tilskud af ubiqinon helt optimalt.

Ubiquinol – eller “aktivt Q10” som i BioActive Uniqinol – kan derfor med fordel prøves, hvis du ikke mærker en tydelig effekt af almindeligt Q10 efter 2-4 uger.

 

Forrige artikelDet livsvigtige kolesterol

Næste artikelSyv gode grunde til sund mad

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.