Krop

Leveren – den store afgifter

16. juni 2013

Den vigtigste del af at udrense og kunne komme af med gammelt skidt og møg, er en velfungerende fordøjelse. Når vi fordøjer optimalt, udnytter vi næringsstofferne ordentligt, og vores lever kan gøre sit arbejde ordentligt.

Det største enkeltorgan i din krop er leveren. Men den spiller også en uhyre vigtig rolle for din sundhed. Hver gang du udsætter kroppen for giftige stoffer i form af forurening udefra eller tilsætninger til din mad, er det leveren, du sætter på arbejde. Hvad enten det drejer sig om nedbrydning og neutralisering af medicinrester, alkohol, koffein, sprøjtegifte, steroider eller tungmetaller, indgår leveren som en væsentlig del af processen, der skal eliminere og udskille stofferne hurtigst muligt.

Når det ikke sker, risikerer vi at blive syge. Og hvis vi konstant har leveren på overarbejde, vil den med tiden blive dårligere og dårligere til arbejdet. Derfor kan det betale sig at se på, hvordan du bedst støtter din lever i at afgifte, inden skavankerne hober sig op.

Lidt om afgiftning

Det er en kompliceret og omfattende proces, der ligger bag leverens afgiftning. Men hele vejen igennem er kroppen afhængig af tilstedeværelsen af den vigtige antioxidant glutathion (Læs også Hjælp til selvhjælp om afgiftende fødevarer side 18).

Tarmene og nyrerne indgår i det rengøringsarbejde, der skal til for at holde giftstofferne stangen. Når leveren er færdig med sin del af jobbet, tager tarmen og nyrerne over og sørger for at giftstofferne udskilles. Det kræver fibre, der binder giftstofferne og væske (rent vand), der kan skylle igennem nyrerne. Tegn på en god fordøjelse er derfor regelmæssige toiletbesøg, der hindrer, at du genoptager giftstoffer fra tarmene.

Hvis du har ubalancer i leveren, kan det give sig udtryk på flere måder. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du afgifter og udskiller lidt for trægt, så spis et bundt friske grønne asparges, der er kogt let. Når du senere tisser, skal du så bemærke lugten. Du er ikke i tvivl, hvis din afgiftning er for langsom – så vil din urin lugte temmelig stærkt efter asparges-spisningen.

Bittert er godt

Vores fordøjelse og leveren har rigtig godt af bitterstoffer. Tidligere fik vi rent faktisk mange flere af dem, men moderne dyrkning og udvælgelse af bestemte sorter, når det kommer til frugt, grønt og urter, har gjort, at vores kost er blevet langt mindre bitter. Som mennesker har vi en naturlig hang til det søde, og når vi selv kan bestemme mellem sorterne i supermarkedet, går producenterne selvfølgelig efter det sikre: nemlig det søde.

Andre forhold har været med til at gøre kosten mindre bitter, men resultatet er det samme: Vi mangler bitterstofferne, der tidligere satte gang i fordøjelsen og støttede op omkring afgiftningen.

Derfor er det fornuftigt at skele til de bitre urter, når du vil gøre noget for din afgiftning. Mange af de kendte afgiftende og fordøjelsesfremmende urter fås i ekstrakter, safter, som teer og i forskellige blandinger. En nyhed på det danske marked er Cynaflora, der er en unik sammensætning af nogle af de bitre urter – marietidsel, artiskok, løvetand og gul ensian.

Stimulerende urter

Som tidligere nævnt omkring udrensning er marietidsel en spændende urt. Når det kommer til leveren, beskytter den mod forgiftningsskader, bl.a. ved at regenerere leverceller. Marietidsel øger desuden produktionen af det vigtige antioxidant glutathion, så du kan øge afgiftningen via leveren, hvis den f.eks. er belastet af alkohol, tungmetaller, miljøgifte og medicin.

Artiskok mindsker tabet af glutathion, når leveren udsættes for oxidativt stress og forbedrer dermed leverafgiftningen. Samtidig er artiskokblade gode for fordøjelsen, da de virker lettere vanddrivende og afførende. Du får altså sat gang i at skille dig af med giftstofferne.

Vanddrivende er også løvetand, der måske er bedre kendt som mælkebøtten. Ukrudtet er faktisk en af de mest afgiftende planter, vi har. Og rigtig mange mærker fordele ved at bruge mælkebøtten til at støtte fordøjelse, lever og nyrer.

Gul ensian virker faktisk stimulerende for hele fordøjelsen – allerede i maven, hvor den gule staude kan hjælpe, hvis du lider af for lidt mavesyre, et gængs problem for rigtig mange.

 

Du styrker din fordøjelse og dermed afgiftning ved at

– Tygge maden ordentligt

– Undgå for meget vand under måltidet (det fortynder mavesyren)

– Få væske og fibre nok

– Få motion hver dag

– Evt. tage tilskud med bitterstoffer før måltider

Forrige artikelLad der gå fisk i det!

Næste artikelDrop reglerne – og slip dig selv fri!