Mælkesyrebakterier hjælper immunforsvaret

Af: Malene Tonnung

Vi skal bruge immunforsvaret til at slå bakterier ned, men et velfungerende immunforsvar, der hverken reagerer for meget eller for lidt, er afhængigt af hjælp fra … bakterier. Nemlig alle de bakterier, der knokler løs i vores tarme og som udgør en stor del af tarmfloraen.


Vores tarme og tarmflora er om noget kommet på forskeres, forfatteres og almindelige sundhedsinteresseredes læber. Lige fra danske forskere, der kortlægger tarmbakterier til den tyske mediciner Guilia Enders, der har fået en bestseller ud af bogen ‘Darm mit Charme’ (Tarm med charme, red).

Men det er også helt utroligt, hvad der lige nu bliver afsløret om vores tarmes indhold og dets indflydelse på vores helbred, opførsel, intelligens og velvære. At vores mave selv kan tænke (fordøjelsen foregår stort set uden at forstyrre vores hjerne), og at 70 pct. af immunforsvaret sidder i tarmene, er efterhånden blevet accepterede sandheder.

Alligevel er der langt fra viden til optimal tarmflora. Vores livsstil og kost har for manges vedkommende fuldstændig ødelagt det ellers varierede og sunde udbud af bakterier i tarmen, hvor svampe og skadelige bakterier i stedet får alt for frit spillerum til at optage pladsen og ødelægge vores tarme og helbred.

Naturlige mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier – også kaldet probiotika – er nogle af de gode fyre at have til at florere i tarmene. De findes i naturen og kan fremstilles i koncentrerede former på helt naturlige måder. Vita Biosa, der er en fermenteret drik, er et godt eksempel herpå. I et ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter og naturlige mælke- og eddikesyrer, indeholder drikken syv forskellige mælkesyrebakteriekulturer.

Mælkesyrebakterier har ikke noget med mælk at gøre, men kaldes mælkesyrebakterier, fordi de omsætter kulhydrater og andet organisk materiale til bl.a. mælkesyre. Mælkesyre og de andre fedtsyrer, eksempelvis eddikesyre og myresyre understøtter mange funktioner i tarmen, hvor de blandt andet stimulerer tarmens bevægelser, stimulerer celledelingen på indersiden af tarmen og regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe dør eller hæmmes.

Vi kender efterhånden mest til at spise fermenterede fødevarer, når vi en sjælden gang imellem får traditionel mad med surkål og syltede agurker – eller hvornår har du sidst spist syltede rødbeder eller andet med eddike, der faktisk er genialt til at fordøje især fed mad?

Med i kampen mod dårligdomme

Mælkesyrebakterierne sørger for, at vores tarmflora ikke tipper til den forkerte side i kampen mellem de gode og dårlige. Men de spiller også en central rolle i optagelsen af vores fødevarer. Du kan altså spise alverdens sunde næringsstoffer, men hvis problemet er tarmfloraen, får du meget lidt gavn af dem.

Listen over sygdomme og symptomer, som er linket til ubalancer i tarmsystemet, er lang: cøliaki, irritabel tyktarm, fibromyalgi, Morbus Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 2, psoriasis, depression, autisme, allergier, astma og en lang række flere. Som du kan se, er der tale om sygdomme, der rammer bredt – fra maven til led, hud og hoved. Du bemærker måske også, at der er en lang række autoimmune sygdomme i blandt, hvilket harmonerer med teorierne om, at rigtig mange autoimmune sygdomme starter i en utæt tarm.

Altid tilskud efter antibiotika

Når rigtig mange af vores immunceller befinder sig i tarmen og er afhængige af en god tarmflora for at fungere korrekt, er det måske heller ikke mærkeligt, at vores immunforsvar overreagerer og angriber kroppens egne celler (som det sker ved autoimmune sygdomme), når tarmfloraen er i ubalance.

Tarmen er vores vigtigste værn i forhold til giftstoffer og skadelige bakterier. Så både forebyggende og som behandling er mælkesyrebakterier essentielle. Hvis du bliver ramt af infektioner, hvor du er nødsaget til at tage antibiotika, er det ekstra vigtigt, at få genoprettet tarmfloraen. Antibiotika slår nemlig ned på alle bakterier, også de gode, så efterfølgende har din tarm og dit immunforsvar ekstra behov for tilskud.

En finsk undersøgelse viste for et par år siden, at det tager tarmen ca. et år at genoprette tarmfloraen efter en antibiotikakur, og de færreste af os får generelt nok af mælkesyrebakterierne gennem kosten. Derfor er tilskud i form af levende bakterier, som i en lille snaps eller lignende, et rigtig godt supplement, så din krop hurtigere kan genetablere et godt forsvar.

Danske mælkesyrebakterier

Biosa Danmark er en af de virksomheder i Danmark, der har størst erfaring med selv at lave mælkesyrebakterie-produkter. Deres drikke fås i flere varianter og størrelser. Så du vælger selv, om din lille snaps med mælkesyrebakterier skal smage af aronia, hyben, urter eller lidt sødt med stevia.

Indholdet af mælke- og eddikesyre bevirker, at Vita Biosa har en pH-værdi på 3,5, hvilket giver det en syrlig smag, og samtidig er det med til at konservere produktet. Det er derfor langtidsholdbart, men frit for konserveringsmidler.

19 kommentarer

 • Ida siger:

  På en norsk hjemmeside har jeg læst at bakterierne i yoghurt dør i vores fordøjelse, men på danske hjemmesider læser vi at det er godt at spise yoghurt/drikke biosa efter en antibiotikakur, men hvordan kan det hjælpe at spise yoghurt eller drikke jeres drikke når bakterierne alligevel slåes ihjel inden de når at etablere sig i tarmen?

  • Malene Tonnung siger:

   Kære Ida – der er stor forskel på en almindelig yoghurt og så produkter, der er fremstillet med det ene formål at tilføre gode mælkesyrebakterier – bl.a. arten af bakterier og især mængden. PS. vi sælger hverken yoghurt eller andre drikke – heller ikke biosa 😉

 • Nina Fjordside siger:

  Undertegnede har fået antibiotika af flere typer i en måned, jeg følte at min krop var i ubalance, har så købt mælkesyre på apoteket. Hvorfor oplyser læger ikke om sådanne mangler efter en penecilin kur der har vare en måned?– Meget dårlig. Med venlig hilsen Nina fjordside.

 • Nina Fjordside siger:

  Hvor længe skal man tage mælkesyre, efter antibiotika i en måned.

  • Malene Tonnung siger:

   Gerne to-tre måneder, så du kan få opbygget en god tarmflora igen. Red.

   • Jonas siger:

    Giver det mening at tage mælkesyrebakterier tilskud imens man er i antibiotika behandlingsforløb?

    • Malene Tonnung siger:

     Ja, du kan sagtens støtte din tarmflora undervejs, men allervigtigst EFTER antibiotika at få genopbygget en god tarmflora. Red.

 • Sophie R. Toft siger:

  Jeg kan ikke forstå, at jeg skal tage mælkesyretabletter, når der står på dem, at det er efter antibiotika, at de bruges.
  Jeg skal gerne opbygge et stærkt immunforsvar efter operation for alvorlig sygdom i maj sidste år. Hjælp mig venligst!

 • Karina siger:

  Jeg skal på en antibiotikakur i tre måneder. Bioclavid. Hvor længe efter kuren skal jeg indtage mælkesyrebakterier?
  Jeg ved godt jeg skal tage dem under kuren også.

  • Malene Tonnung siger:

   I hvert fald en måned, hvis du stopper og oplever, at dit immunforsvar fortsat skranter, så tag dem gerne igen. Red.

 • Berit Jensen siger:

  Jeg vil hører ang. Mælkesyrebakterier om vil være godt genneralt at begynde at spise pillerne? Jeg har irriterende tyktarm, let til stress. Jeg spiser husk hver dag. Drikker en sundhedsdrik hver morgen (kogt vand, citron, ingefær, kokoasolie, gurkemeje, honning) , spiser kalktabeller med D vitamin og en vitamin pille . Jeg har osterose derfor kalk tilskud

  • Malene Tonnung siger:

   Mælkesyrebakterier er altid godt at supplere med, hvis du har ubalancer i tarmen. Husk kan gøre ubalancer værre, hvis du ikke har de rette bakterier til at starte med. Men har du de rette, kan Husk hjælpe dig med at vedligeholde dem.
   D-og K-vitamin er ligeså vigtige som kalk – og ALTID magnesium, når du tager kalk. Red.

 • Pernille siger:

  Min datter på 25 år begyndte i nov 2015 pludselig at få bumser og meget uren hud omkring mund og næse. Hun har aldrig tidligere været ramt af acne. Vi var på en 3-ugers rejse i julen 15 til Sri Lanka hvor hun spiste sundt, fik sol og varme og slappede af .
  Det forsvandt ikke. Hun blev anbefalet at starte på p-piller igen, men heller ikke dette har hjulpet. Tænker du det kan være pga ubalance i tarmen? Hun overvejer at prøve Vita Biosa? Eller har du andre ideer?

 • Anna siger:

  Hej..
  Jeg har fået konstateret rosacea og har hørt at for lidt mavesyre kan have betydning for sygdommen. Hvor længe vil det vurderes at jeg skal tage disse tabletter?
  Lige nu spiser jeg 95 % basisk kost, det er hårdt og jeg håber at disse piller måske kan hjælpe på min hud og måske til at jeg kan spise lidt mere “normalt” igen.

 • Julie siger:

  Kan man få for mange mælkesyrebakterier? Vi giver pt vores 5 uger gamle datter d-dråber med mælkesyrebakterier, men vi har også tænkt at give hende BioGaia dråber, da det skulle hjælpe hendes afføring godt på vej. Hvad tænker I?

 • Anne Louise siger:

  Hej.
  Min datter på 2 år har haft hård mave i snart et år og hun får dagligt 2 breve movicol og nogle gange 3 breve dagligt, når der er ved at være problemer igen. Ville det kunne hjælpe hende med et tilskud af mælkesyrebakterie? Hun får dagligt multivitamin samt fiskeolie.
  Mvh Anne

 • Michael Nielsen siger:

  Hej
  Min kommentar har som sådan intet med mælkesyebakterier at gøre eller jeres produkt, men det kan gøre mig sindsygt rasende at i angiver Autisme som en sygdom og dermed også som værende en tilstand der kan kurreres og jeg håber det skyldes uvidenhed. Autisme er en udviklingsforstyrrelse som kan påvirke forestillingsevnen, det sociale samspil og kommunikationen. Det er en udviklingsforstyrrelse der sidder i hjernen kan altså ikke kureres, men kan kan via andre metoder lære mennesker med Autisme de “normale” spilleregler, således at de i et vist omfang kan begå sig i samfundet på lige fod med os andre nomalfungerende. Det vil klæde jer at tage ordet “autisme” ud af denne artikel.

  • mette J siger:

   Helt Enig Michael, jeg blev også stødt over det. En sygdom kan man tage medicin for. Autisme er ikke en sygdom og kan ikke kurreres!

 • Hanne siger:

  Hej
  Vil mavesyren ikke slå mælkesyrebakterierne ihjel ?
  Mvh Hanne

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *