Nyheder

Terapi er bedst mod søvnproblemer

30. juni 2015

45.000 danskere tager dagligt sovepiller, men en del af dem var bedre hjulpet af psykologisk behandling. Det viser ny forskning.

Det er en formentlig en blanding af medicintilskuddet og en mangel på kvalificerede behandlere, der får læger til at ordinere sovepiller i stedet for terapi, når en patient har alvorlige søvnproblemer. For mens patienten kan få støtte til at betale sovepillerne igennem medicintilskuddet, er der ingen økonomisk kompensation at hente, hvis problemerne skal løses med hjælp fra en psykolog.

Alt for mange får sovemedicin

Men langt de fleste var bedre hjulpet, hvis de gik i terapi i stedet for at fylde medicinskabet med benzodiazepiner eller lignende midler. Det viser en rapport fra en gruppe danske søvnforskere, der har nærstuderet den eksisterende forskning i behandling af søvnproblemer.

– Vi er ikke begejstrede for brug af lægemidler til at behandle generelle søvnproblemer. Vi mener, at de kun skal bruges i kort varighed og til meget få personer– slet ikke de 6-8 procent, som aktuelt bliver behandlet i befolkningen, siger Poul Jennum, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og Rigshospitalet til videnskab.dk.

Sovemedicin er slet ikke effektivt

Forskerne peger på, at sovemedicin slet ikke er så effektivt, og at det er ren symptombehandling: I det øjeblik man stopper med at tage medicinen, vender problemerne tilbage. Derudover udvikler man tolerans over for medicinen, så den gradvist mister sin virkning.

Medicinen påvirker også hukommelsen, koncentrationen og motorikken, ligesom det er mistænkt for at kunne øge risikoen for demens senere i livet. Sovepiller kan også udløse såvel fysisk som psykisk afhængighed.

Søvnforskerne mener, at sovepillerne kun bør bruges, når den psykologiske behandling ikke er tilstrækkelig, men terapi virker faktisk i de fleste tilfælde. Det viser forskningen.

Terapi via internettet kan løse søvnproblemer

Problemet med økonomien og for få kvalificerede behandlere kan måske snart løses ved teknikkens hjælp. Der er nemlig lovende resultater fra udenlandsk forskning, hvor man har forsøgt sig med internetbaseret terapeutisk behandling.

Der er en fysiologisk eller mental årsag til søvnproblemerne, og den skal lokaliseres og bearbejdes, hvis du vil problemet til livs. Er det dårligt arbejdsmiljø, skifteholdsarbejde, stress, for meget kaffe, tobak, fed mad eller for lidt motion, der er årsag til problemet? Mulighederne er mange – men pillerne løser ikke de egentlige årsager til søvnproblemerne.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelParkinsons starter i maven

Næste artikelEn bæredygtig plet på jorden