Nyheder

Test din morgenmad

10. oktober 2007

En ny test af 27 morgenmadsprodukter, som Forbrugerstyrelsen har udarbejdet i samarbejde med Fødevarestyrelsen, viser, at 17 ud af 27 testede morgenmadsprodukter indeholder så meget sukker, at de vil få Spis Mindre Mærket eller Spis Mindst Mærket. Kun syv produkter i testen vil kunne få Spis Mest Mærket.

Der er store forskelle på den ernæringsmæssige kvalitet af de morgenmadsprodukter, som vi finder på hylderne i butikkerne. De fleste morgenmadsprodukter, som Guldkorn, Havrefras, forskellige fuldkornsflager og produkter med chokoladeovertræk, ender med at få Spis Mindre Mærket eller Spis Mindst Mærket i testen. For meget sukker og for lidt kostfibreDet gør de, fordi de indeholder for meget sukker. Mange af morgenmadsprodukterne indeholder også for lidt kostfibre. Guldkorn indeholder f.eks. så meget sukker, at en almindelig portion på 30 gram optager 1/3 af de 2-5-åriges og ¼ af de 6-9-åriges råderum for sukker på en dag. Konklusionen på testen er:• 7 produkter får Spis Mest Mærket• 8 produkter får Spis Mindre Mærket• 12 produkter får Spis Mindst Mærket Indholdet af kostfibre i de testede produkter er afhængig af indholdet af fuldkorn. Der er dog bare den hage, at de sammensatte fuldkornsprodukter tit indeholder for meget sukker. Havregryn mætter længereTesten viser, at havregryn og de klassiske müsliprodukter, der ikke er ristede i honning, ernæringsmæssigt er de bedste morgenmadsprodukter. De har et højt kostfiberindhold, et lavt indhold af sukker og et naturligt indhold af fedt. En portion havregryn med rosiner og nødder vejer over dobbelt så meget som en portion af de søde morgenmadsprodukter. Den samlede energi fra sukker er derfor lav. Havregrynene mætter også bedre, blandt andet fordi de indeholder mange kostfibre. Spis varieretI hverdagen er det vigtigt at huske, at madens ernæringsmæssige kvalitet afhænger af alle madens komponenter – snarere end af enkelte fødevarer. Din mad kan derfor godt være sund, selv om den indeholder mængder, der afviger fra de anbefalede. Det vil sige, at du godt kan spise madvarer, der ikke kan få spis mest mærket i et sundt måltid. Du skal blot sørge for at lade det sunde fylde mest i din hverdag. Kilde: www.altomkost.dk

Forrige artikelFå økologi i kantinen

Næste artikelForskere på vej til at redde mennesker fra lammelser