Indrømmet, det kan være svært at finde rundt i hudplejejunglen. Især fordi produkterne markedsfører sig med forskellige ord, som langt fra alle ved, hvad dækker over.
Begreber som “naturligt”, “dokumenteret” og “certificeret økologisk” benyttes ofte i markedsføringen af hudplejeprodukter. Men hvad dækker de egentlig over, og er det brugbare guidelines eller blot kilder til endnu mere forvirring?
Der findes et hav af certificeringer, men faktisk ingen global certificering, som der er bred enighed om. Certificeringer går oftest på, om ingredienserne er økologisk dyrkede.
Dette siger noget om, hvordan det påvirker vores miljø, men ikke nødvendigvis noget om, hvordan det påvirker dig og din krop. Og oftest skal du have de skarpe briller på for at afkode, hvor stor en del af produktet, der består af økologisk dyrkede ingredienser. Det giver mening at gå efter produkter, der er øko-certificerede, hvis økologi er vigtigt for dig.
Værd at vide: Certificeringen går som sådan ikke på, hvordan de øko-dyrkede ingredienser videre er behandlet, og produktet kan stadig indeholde syntetiske ingredienser. Økologi kan dog give mening for huden ud fra tanken om, at jo “renere” ingredienser, jo mere potente, jo større virkning. Bemærk også, at de fleste certificeringer er lavet med henblik på mærkning af fødevarer eller non-food, og altså ikke på kosmetiske produkter (undtagen EcoCert).
Når der står, at du er garanteret, at 95 pct. af ingredienserne er økologiske, så er det værd at vide, at det i virkeligheden betyder: 95 pct. af alle plantebaserede ingredienser er dyrket økologisk. Af det samlede produkt, målt ud fra vægt (minus vand og salte/mineraler) skal 10 pct. af produktet være af økologisk kvalitet.
USDA (United States Department of Agriculture – amerikansk) 95 pct. af ingredienserne er økologisk dyrkede. De resterende 5 pct. skal bestå af ikke-dyrkede ingredienser, der optræder på USDAs positivliste over godkendte ingredienser. Hvis produktet er mærket “Made with organic ingredients”, er du garanteret, at min. 75 pct. af ingredienserne er økologisk dyrkede.
Non Food Certification Co (engelsk): Du er garanteret min. 95 pct. indhold af økologisk dyrkede planter. Hvis du ser “Made With xx % Organic Ingredients”, kan indholdet af øko-dyrkede ingredienser være mellem 75-95 pct. (aldrig under).
Soil Association (engelsk): er garant for indhold af 95 pct. økologisk dyrkede ingredienser, et minimum af syntetiske ingredienser og klar og tydelig information til forbrugerne, så det bliver nemmere at træffe et valg. Endvidere skal alle øvrige ingredienser være ikke-skadelige for mennesker og have mindst mulig påvirkning på miljøet. Og her snakkes ud fra forsigtighedsprincippet, altså må produkterne ikke indeholde ingredienser, der er under mistanke for at være f.eks. hormonforstyrrende.
Ecocert (fransk): Var det første certificeringsorgan, der (i 2003) indførte standard for kosmetiske produkter. Hvis du ser et “organic cosmetics” under mærket, er du garanteret, at 95 pct. af de dyrkede ingredienser er økologiske. Hvis der i stedet står et “natural cosmetics”, er du garanteret at 50 pct. af de dyrkede ingredienser er økologiske.
BDIH (tysk): Det tyske mærke garanterer, at samtlige råmaterialer som et minimum er naturlige (og gerne økologiske om muligt). Endvidere må dyrkningen af råmaterialet ikke drive rovdrift på naturen.
Svanemærket (nordisk): Svanen er ikke et øko-mærke, men et miljø-mærke. Produkterne må ikke indeholde skadelige (f.eks. hormonforstyrrende) stoffer, og der er også krav til ressourceforbrug, emballage og affaldshåndtering.
Ordet “Naturligt” på emballagen giver måske den største mulighed for at fare vild. Der er ingen regler for, hvornår du må kalde et produkt for naturligt. Det kan dække over såvel en helt igennem syntetisk håndcreme med et indhold af f.eks. 1 pct. naturlig lavendelolie. Og lad dig ikke snyde af begreber som “naturidentisk”, det er bare et vældig pænt ord for syntetisk (det ligner det, du finder i naturen, men det er det bare ikke). Hvis dit krav er, at ingredienserne i din hudpleje som et minimum skal være naturlige, så gå efter det tyske BDHI-mærke.
Dermatologisk testet betyder blot, at produktet er testet på hud, og det kan være såvel på dyr som på mennesker. Derudover betyder det, at det færdige produkt er blevet testet på hud under overværelse af en dermatolog for at fastlægge om produktet, statistisk set, medfører irritation eller ej.
Hvis du ved, hvad der er vigtigt for dig (miljøhensyn, sundhedshensyn, økologi) og i hvilken prioriteret rækkefølge, så kan det give god mening at gå efter et “mærket” produkt. Du skal dog være klar over, at du dermed også fravælger masser af produkter, som måske lever op til dine krav, men som af forskellige årsager ikke er mærket. Det er ofte vældig omstændeligt og bekosteligt at ansøge om en godkendt mærkning, som så også skal fornyes f.eks. hvert år. Nogle mærker fravælger bevidst besværet – og nogle gange det mere fodformede image, der følger med –, uden at det dermed betyder, at der er gået på kompromis med såvel indhold, sundhed, miljø og effektivitet.
Produkter, der udelukkende består af olie/oliebaserede ingredienser, har som sådan ikke brug for konserveringsmidler. Men alle former for emulsioner (hvor vand og olie er forenet til en cremet base) kræver en eller anden form for konservering. Oftest bruges grapefrugtkerneekstrakt eller naturlige antioxidanter (f.eks. E-vitamin). Men for at være sikker på, at produktet ikke nedbryder hudens naturlige bakterieflora (pga. for dårlig konservering), kan det være nødvendigt at tilsætte yderligere syntetisk konservering (som dog stadigt er at finde på positivlisten hos de forskellige organisationer).
Europas ledende certificeringsorganisationer (bl.a. The Soil Association, BDHI, EcoCert), er langt om længe gået sammen om en fælles standard for kosmetiske naturlige/økologiske produkter. Mærkningen tager BÅDE hensyn til miljø, råvareressourcer, din sundhed og produktionsmetode.
95 pct. af planteingredienserne skal være økologisk dyrkede, og 20 pct. af det samlede produkt skal være økologisk. Der arbejdes med begrebet “green chemistry” (grøn kemi). CO SMOS er en International non-profit organisation registreret i Belgien, og de første COSMOS godkendte produkter skulle gerne være at finde på hylderne i 2011.