Liv

Thorbjörg Hafsteinsdottir: Du bestemmer selv

25. september 2009

Thorbjörg Hafsteinsdottir er gået rent ind hos danskere med interesse i sundhed, mad og velvære. Den blide islænding med de robuste holdninger er kommet på bestsellerlisten med sin seneste bog, som klæder kvinder på til en sund og skøn livsstil.

De fleste af os kender hele rækken af undskyldninger for ikke at tage hensyn til os selv, vores krop og sundhed, når vi haster af sted i livet. Men dybest set – når alt kommer til alt – så bestemmer vi selv. Regler, tvang og dårlig samvittighed fører os sjældent videre på vejen mod større sundhed. Det handler om motivation og lyst til at gøre en forskel, og det er denne viden, der har medvirket til, at ernæringsterapeut og sygeplejerske Thorbjörg Hafsteinsdottir rent faktisk flytter ved livsstile.

'Sundhedsrevolutionen' kalder hun og partneren Oscar Umahro Cadogan deres projekt udi at flytte livsstile. Ordet revolution er for alvor ved at komme til sin ret, for lige nu hiver danskerne helsebøger og produkter ned fra hylderne – og forlanger økologi i stor stil. Flere danskere tager skeen i egen hånd, og det giver i sig selv et kick.

– Det ypperste er, hvis du virkelig mærker og oplever, at du selv har ansvaret. Det giver samtidig en kæmpe magt at forstå. Det er back to basic: stammen skal have det godt. Det var noget urkvinden vidste og tog sig af – deraf kom glæden ved at lave mad og kærlighed til maden.

Vi sidder i Thorbjörg Hafsteinsdottirs stue – interviewet har stået på et stykke tid, og vi er nået til kernen i det hele: saft, kraft og velvære. Det hele emmer af livsglæde og nydelse – langt fra fordomme om skrappe kure og fornægtelse af alt sjovt. Vi har snakket om bogen ”10 år yngre på 10 uger”, som er strøget ind på bestsellerlisten lige efter udgivelsen, og hvad hun har ønsket at gøre med bogen.

– Jeg havde et behov for at samle mine erfaringer efter at have haft rollen som underviser og inspirator og have rørt så mange flader omkring sundhed og mad. Jeg har bevidst valgt kvinderne som min målgruppe. Det er dem, jeg har mest forstand på: deres udfordringer, ønsker, hvad de fejler og gerne vil opnå.

“Jeg har oplevet kvinder på 20 med kroppe som 50-årige”

Fra “10 år yngre på 10 uger”

Mange gener – samme løsning

Der er nok at komme efter, når man som Thorbjörg har valgt at arbejde med livsstil og dens betydning for vores sundhed. listen over symptomer og diagnoser er lang: migræne, fibromyalgi, overvægt, hormonelle gener, træthed osv. Men kuren er ifølge hende ofte den samme:

– Det er meget simple ting, der skal til. At spise den rette kost og motionere. Det er det, der er så fantastisk ved funktionel ernæring. Det virker næsten på alt, hvis vi spiser det rigtige. Bare gør som jeg siger, griner Thorbjörg. Selv er hun et levende billede på, at opskriften virker. 48 år gammel, mor til tre og et stramt program med mange bolde i luften – og hun sprudler som en ung pige. Hun er ikke i tvivl om kostens indflydelse – alligevel har hun stor respekt for det mod, det kræver at lave sit liv om.

– Det er absolut ikke nemt at ændre sin livsstil – slet ikke. Især der, hvor det virkelig gælder, kan det være svært. F.eks. at fjerne sukkeret helt fra sin kost. Sukkeret giver jo stor velbehagelighed, lige når vi spiser det. Og ofte bliver vi mennesker angste for, hvad der skal komme i stedet, når vi fjerner noget.

Thorbjörg ser det som en stor del af sin rolle som inspirator at indgyde mod. Ifølge hendes erfaring får vi modet, når vi bevæger os med små skridt og ændrer lidt ad gangen. Så få styr på det kvindelige temperament, der gerne vil ændre hele livet på én gang.

– Vi bliver ofte mere modige, når det går stille og roligt. Det håber jeg også er lykkedes at få til at skinne igennem i bogen – at ændringerne skal indføres lidt ad gangen, og at det ikke sker på én dag. Du kan også bruge bogen, som du selv vil – springe ind i kapitel syv, vælge at følge råd om motion eller starte med hudplejen, hvis du trænger mest til det. Min erfaring er, at én succesoplevelse kalder på en anden, og jeg vil gerne give folk en ny afhængighed: nemlig at opleve at have det godt!

De 10 revolutionerende kostbud

1. Skån din krop for alt tilsat sukker, både det synlige, usynlige og kunstige.

2. Spis fuldkornsprodukter og “fuldgryn”. De raffinerede kan kroppen ikke bruge.

3. Sky ikke fedt. De rigtige fedtstoffer gavner og slanker.

4. Spis protein af ordentlig kvalitet.

5. Spis bælgfrugter, nødder, frø og kerner hver eneste dag.

6. Spis dig smuk i økologiske grøntsager, frugter og bær hver dag. Mindst 600 gram.

7. Drik 1½ liter vand, ren grøntsags- og frugtjuice, grøn te eller urtete hver dag. Hvis du skal nyde kaffe eller alkohol, så gå efter kvalitet, nydelse, lidt og godt.

8. Spis regelmæssigt. Spring aldrig morgenmaden over. Flere små måltider er vejen frem.

9. Spis afbalancerede måltider med sundt fedt, kvalitetsprotein, “hele” kulhydrater og grøntsager. Og selvfølgelig så økologisk som muligt.

10. Selv med så god mad, er det en god idé at tage en multivitamin/mineral alligevel. Hvis du vil understøtte med flere kosttilbud, så rådfør dig med fagfolk først.

Revolutionen fra nord

Thorbjörg Hafsteinsdottirs egen erfaring inden for sundhed og velvære – og i at sprede budskabet – er nærmest lige så lang, som hendes udseende er ungt. Hun har øvet sig, som hun kalder det, på Island, hvor hun som pioner indenfor branchen bl.a. havde eget tv-program – og var et kendt ansigt med en klar holdning til vores vestlige livsstil.

– Jeg har da prøvet at blive udskældt, for det bliver man jo, når budskabet virker provokerende på folks livsstil. Men Island er et lille land, så man kunne også se, at der skete noget. Da jeg startede, var der to forkølede helsekostforretninger på Island. I dag er helsekostbutikkerne store og flotte, ligesom supermarkederne har fået helsekostafdelinger. Jeg siger ikke, at jeg alene fik ændret tingene – det var vi mange om – men i dag er udvalget enormt i Island, og det tror jeg også, at det er på vej til at blive her.

Den store efterspørgsel på bogen er et af tegnene på, at tiden er moden til forandring – at danskerne bliver stadigt mere motiverede for at søge nye metoder på vej mod et sundere og bedre liv.

– Jeg tror på, at vi kan sammenligne vores evolutionshistorie med et menneskeliv: vi skal vokse op, prøve af og gøre vores erfaringer. Vi har nået et punkt, hvor vi begynder at forstå, at vi er nødt til at gøre noget – og gøre det individuelt. Cancer, hjertekarsygdomme, fedmeepidemier eksploderer, ikke kun i USA eller andre steder langt væk, men også herhjemme, og kampagner duer ikke. Sundhedsrevolutionen og min bog har ramt et behov, men vi har også gjort os umage. Vi har bygget det op omkring videnskab og mange års erfaring og prøvet medicinen på vores egen krop.

“Stressede grøntsager er sunde grøntsager”

Fra “10 år yngre på 10 uger”

Ikke bange for mad

For Thorbjörg handler medicinen ikke om afsavn, men om en gastronomisk vej, hvor smag, lyst og liv er centralt. Der er selvfølgelig fødevarer, som hun ikke anbefaler – men der er også fødevarer, som hun elsker at anbefale. – Jeg er selv bekymret for fanatisme, når nogen vil fjerne en hel fødevaregruppe, eller har så strikse regler for, hvad de indtager, at det kan føre til spiseforstyrrelser. Man skal ikke gøre folk bange for mad. I virkeligheden handler det om sund fornuft. Men der er selvfølgelig altid en fare for, at andre forstår det på deres egen måde, når man stiller sig op og postulerer noget.

Selv nok så glade budskaber har modstandere, et faktum Thorbjörg ikke er blind for, men overskuddet er i hvert fald på hendes side.

– Der er altid nogen, der bliver provokeret. Fundamentalt ønsker vi vel alle sammen at have energi, overskud og at se godt ud. Jeg skammer mig i hvert fald ikke over at se godt ud. Men jeg kan godt forstå, at det kan være provokerende at se andre gøre det, hvis man ikke selv kan tage sig sammen. Så bliver man møgsur og angriber personer eller koncepter – alt er bedre end at skulle tage sig sammen og springe ud i det. Så jeg tager det ikke til mig.

I stedet er det blevet endnu en udfordring for Thorbjörg at tage undskyldningerne fra en kant og invitere alle til at prøve. Så hun er sprunget ud i at gennemføre sit 10 ugers program med to forsøgspersoner, der bliver fulgt af go' Morgen Danmark.

– Alle kan være med. Derfor har jeg også valgt at have en studerende på SU med i morgen-tv. Selv på små penge kan det lade sig gøre, og det vil jeg gerne vise. Det handler om at investere i sit helbred – i sig selv.

OM THORBJÖRG HAFSTEINSDOTTIR

– Sygeplejerske og ernæringsterapeut med 22 års erfaring.

– Ekspert i sukkerafhængighed, fedme, diabetes, anti-age og kvindesygdomme.

– På Island var hun pioner indenfor ernæringsterapi og orthomolekylær medicin.

– Er populær forelæser og underviser af specialister i sundhed på hospitaler, idrætsakademier og ved sundhedsprojekter for blandt andet den Islandske stat, Københavns Kommune og store virksomheder.

– Har både efteruddannet læger i insulinfølsomhed, haft eget tv-program i Island og optrådt på Go' Morgen Danmark på TV2.

– Censor og underviser af kostvejledere i Danmark.

– 48 år gammel og mor til tre.

Se på familien

På spisebordet ligger kogebøgerne spredt med indbydende billeder, på væggen hænger billeder med indbydende retter til det næste bogprojekt – der er ingen tvivl om, at mad fylder meget i lejligheden og livet – en lidenskab kæresten og familien deler. På kryds og tværs sprudler ideerne til kogebøger med fokus på teenagere, mænd og børnefamilier. Vi skal ikke forvente at have hørt det sidste fra Sundhedsrevolutionen.

– Maden indeholder et sprog, som generne kan forstå, så hvis du vil vide, hvordan kosten virker på dine gener, så er familien et godt sted at se efter. er der gigt, hjerteanfald eller cancer i din familie? I min egen familie har vi mange med inflammatoriske sygdomme som gigt. Min egen mor, der nu er 84 år, begyndte at spise rigtig god mad, da hun var 40, så hun kunne holde det nede. Hun tager stadig på venindeture til Spanien og startede på universitet som 70-årig.

Selv kan Thorbjörg mærke effekten, ligeså snart hun skejer ud. Så vil kroppen ikke det samme – også hun er disponeret for inflammatoriske sygdomme. Det er bl.a. hendes egen motivation for at leve sundt. Ud over at undervise og inspirere kvinder, er Thorbjörg også tilknyttet flere specialskoler for adfærdsvanskelige børn og unge. Her kan hun for alvor se og mærke kostens indflydelse på krop og ikke mindst humør.

– De unge er typisk hyperakive, forvirrede og vrede. For mange er det endt i kriminalitet. når jeg starter med dem, lover jeg, at jeg nok skal give dem en følelse i kroppen, der svarer til sukkerrusen – men som varer meget længere. Sukker leverer kun en rus i 10 minutter til en halv time, hvor de føler energi eller glæde, derefter er de igen trætte og vrede.

En sundere og mere velafbalanceret kost har en enorm virkning på mange adfærdsvanskelige børn. Det giver dem ro til at mærke deres følelser. De kan pludselig mærke, at de er kede af det – og ikke bare vrede.

– Det er helt fantastisk at se den forskel, det gør. når jeg holder foredrag for dem, er det en stor succes at se, at de kan sidde stille og lytte en halv time. De stiller spørgsmål og er så interesserede. Det er det, mad og motivation kan gøre.

“Hvis du er en af mange, som endnu ikke er kommet i gang med at motionere, så tillykke”

Fra “10 år yngre på 10 uger”

Skønne og milde kvinder

Mod til at ændre livsstilen kommer også ind i billedet, når man skal møde omverdenen, for mange er det den hårdeste nød at knække: at sige nej til hyggemaden hos familie og venner. På sine antiage-kurser har Thorbjörg hold, hvor kvinderne kan mødes, blive guidet og få den sociale del med. Her opstår god energi, som Thorbjörg siger. For selvom opskriften på et sundere liv findes i bogen, kan det være svært, når man skal ud i den virkelige verden – især når man som gæst skal sætte sig til bords med masser af lækkerier lavet i den bedste mening:

– Jeg har selv som standpunkt, at jeg smager på det, folk har lavet. Det må man gøre op helt med sig selv. Men jeg må da indrømme, at hvis jeg skulle til en traditionel islandsk konfirmation, så ville jeg være på den! Det er et kæmpe kage og slik-orgie uden meget andet – alt det sukker ville sende mig lige i dørken.

Det bedste råd Thorbjörg kan give til, hvordan man forholder sig til en social sammenkomst, er hverken at vælge den uhøflige eller usunde vej. Det er at lytte til sig selv:

– Du bestemmer selv, om du vil sige nej tak – med fare for at virke uhøflig – eller om du vil have ondt i maven i to dage – eller hvad konsekvensen nu bliver. Det afhænger af dig. Mit udgangspunkt er, at jeg skal stå ved mig selv. Jeg kommer som nr. 1 i mit liv. Tidligere har jeg været nummer 2, 3 eller 4. nu er jeg vigtigst, og det smitter af på andre omkring mig! når vi kvinder synes, at vi selv er lækre, så udstråler vi det – og mændene bliver så glade, fordi vi bliver så skønne og milde!

OM BOGEN

“10 år yngre på 10 uger” er fyldt med mulighed fo at teste sig selv, skabe et overblik over anbefalinger og udførlige guider til at gennemføre de enkelte uger.

Derudover er bogen krydret med cases fra kvinder, der fortæller om deres egen oplevelse ved at lægge kost og livsstil om.

Kost og motions fordele og ulemper er beskrevet grundigt, så læseren ikke er i tvivl om, hvorfor de forskellige tiltag er nødvendige – hele tiden fulgt op af Thorbjörgs egne tips, erfaringer og oplevelser.

Bogen kan bruges som en grundig guide til et 10 ugers forløb med livsstilsomlægning, eller læseren kan springe ind og tage fat på det område, der lige interesserer mest. En inspirerende og underholdende bog, der er god at blive klog af. Og hvor man føler sig godt taget i hånden hele vejen igennem.

Forrige artikelAlberte & Koppel: Musikerlykke på de danske øer

Næste artikelFeriens glæder og bivirkninger