Nyheder

10 vigtige økovalg

15. maj 2017

Hvis du vil undgå pesticidrester i maden, er der særligt ti produkter, du bør købe i den økologiske version. Disse ti fødevarer er kilde til tre fjerdele af den sprøjtegift, vi indtager.

Det er stadig uklart, hvad pesticidrester betyder for folkesundheden. Visse eksperter siger, at det er helt uskadeligt, når det ligger under de fastsatte grænseværdier. Så får du historien om, at du teoretisk set skal spise fire ton æbler om dagen, før pesticidresterne udgør en sundhedsrisiko for dig. Men problemet er, at der er forsket meget lidt i den såkaldte cocktaileffekt, der er konsekvensen af mange forskellige pesticidrester på én gang og kombineret med andre, hormonforstyrrende stoffer.

Der er ingen tvivl om, at det gælder om at få så lidt pesticidrester i kroppen som muligt. Det er trods alt stoffer, der er udviklet til at nedkæmpe skadedyr og ukrudt. Her kan tilvalget af økologiske og biodynamiske fødevarer hjælpe.

Danmarks Naturfredningsforening har lavet en liste over de ti fødevarer, som det kan betale sig at skifte til de økologiske af slagsen, hvis vi vil undgå de fleste pesticidrester på tallerkenen eller i glasset. Listen er baseret på tal fra DTU og Fødevarestyrelsen.

1: Vindruer

Topscoreren er vindruer. Ved undersøgelser af vindruer blev der fundet pesticidrester i knap tre ud af fire prøver. 30 forskellige sprøjtegifte. Tilsvarende undersøgelser af økologiske vindruer viste ingen pesticidrester.

2: Salat

En fjerdedel af den almindelige, dansk producerede salat indeholdt rester af op mod fem forskellige sprøjtegifte, mens over halvdelen af den almindelige, udenlandske salat indeholdt rester af sprøjtegift fra 11 forskellige gifte. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologisk salat.

3: Jordbær

De flotte røde bær fra Spanien kan måske virke tillokkende her i forsommeren, hvor vi hungrer efter smagen og duften af sommer. Men undersøgelser af udenlandske jordbær har vist pesticidrester i 86 pct af prøverne. 22 forskellige sprøjtegifte. I prøver af de danske jordbær var antallet af sprøjtegifte 13, og forekomsten var oppe på 74 pct. Hvis du vælger økologiske jordbær fra Danmark eller udlandet er mængden af pesticidrester til gengæld på 0 pct.

4: Agurk

Agurken er populær på madpakken, men hvis du vælger en konventionel af slagsen, vil du finde rester af sprøjtegifte på 57 pct. af de danske og 62 pct. af de udenlandske. Der er ikke fundet sprøjtegift i danske økologiske agurker, men for et par år siden blev der fundet rester af sprøjtegift i tre prøver af udenlandske økologiske agurker fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede dog, at der var tale om en simpel fejl.

5: Rødvin

Næsten halvdelen af den konventionelt producerede rødvin indeholdt rester af sprøjtegift. Der blev fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin.

6: Hvedemel

17 procent af konventionelt hvedemel fra Danmark indeholder rester af sprøjtegift. Konventionelt hvedemel fra udlandet er dog en noget større pesticidbombe – her er der gift rester i alle prøver. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet.

7: Tomater

Hvis du ikke kan få økologiske tomater, bør du i hvert fald vælge danske. Prøver viser nemlig, at mens der var giftrester i otte pct. af de ikke-økologiske, danske tomater, var procentdelen 62 på de udenlandske. Økologiske tomater – danske som udenlandske – er fri for sprøjtegift.

8: Æbler

23 procent af de danske æbler og 64 procent af de udenlandske æbler indeholdt rester af sprøjtegift. I de danske æbler blev der fundet seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske kunne præstere 14 forskellige. Økologiske æbler er fri for pesticider.

9: Kartofler

Der var rester af to forskellige sprøjtegifte i 15 pct. af de danske, konventionelle kartofler. For de udenlandske var tallene tre gifte i 37 pct. af kartoflerne. De økologiske kartofler var pesticidfrie – uanset om de kom fra Danmark eller udlandet.

10: Pærer

En pære er en skrøbelig frugt, og måske derfor er pesticider hyppigt anvendt i produktionen. 36 pct. af de konventionelle, danske pærer og hele 92 pct. af de konventionelle, udenlandske indeholdt rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er der fundet 14 forskellige. Der er ikke fundet sprøjtegift i danske økologiske pærer, men der er fundet sprøjtegift i en prøve af udenlandske økologiske pærer i 2015. Fødevarestyrelsen vurderede dengang, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

Kilde: OrganicToday.dk

 

Forrige artikelMan skal turde fejle i et køkken

Næste artikelNy forskning: Statiner udsætter døden med 10 dage