Nyheder

Tid til at beskytte øjnene mod UV-lys

18. marts 2017

Med foråret kommer lyset, og solens stråler er sunde for os efter flere måneder i mørket. Men der er god grund til at beskytte øjnene mod UV-lys, og det behøver ikke koste alverden.

Humøret stiger automatisk, når forårets første solstråler viser sig. Når du igen kan mærke temperaturforskelle på lys og skygge, højnes livskvaliteten hos de fleste. Det er simpel biologi.

De færreste har brug for at smøre sig ind i solcreme faktor 80, hvis de blot tager sig en anelse i agt og ser solen som en god ven, man ikke skal sidde lårene af. Lidt kvalitetstid i solen er bedre end en manisk kamp for at få huden brun så hurtigt som muligt. Til gengæld har vi brug for D-vitaminerne.

Hovedpine og rynker

Men der er god grund til at beskytte øjnene mod UV-lys. Manglende solbriller kan give ubehag, og du får også lettere hovedpine, når du hele tiden kniber øjnene sammen. Hvem ved – måske bidrager kniberiet ligefrem til rynkerne? Men for meget sol i øjnene kan sandsynligvis også øge risikoen for visse øjensygdomme.

– Solens ultraviolette stråler kan bidrage til forekomsten af to øjensygdomme. Det gælder grå stær og AMD (øjenforkalkning). Her viser en del studier, at ultraviolet lys igennem lang tid kan give en vis øget risiko, siger Sten Andréasson, der er professor i øjensygdomme ved Lunds Universitet, til netmagasinet Hälsa.se.

Forskningen er dog baseret på dyreforsøg, hvor man har udsat kaniner for ultraviolet lys i nogle timer, hvorved de små dyr fik grå stær. Logisk set må strålingen også øge risikoen hos mennesker, men her er forskningen knap så tydelig.

Billige er ligeså gode som dyre

Han anbefaler, at du bruger solbriller, og han fremhæver, at de billigste ofte er ligeså gode som de dyre. Hvis de blot beskytter mod UV-stråling, er der ikke brug for mere. Farven på glasset betyder heller ikke meget.

– Der findes ikke megen grund til at hævde, at visse farver på solbrilleglas er bedre end andre. Brug dem, du trives med, siger Sten Andréasson.

Børn kan have svært ved at gå med solbriller, og de ender også tit med et knækket stel under bagen. Her kan en kasket eller en bøllehat hjælpe, da de også skygger for øjnene.

Det er dog værd at huske, at refleksionerne af UV-lys nedefra er ganske stærke på stranden, så her er solbriller et must.

Kilde: Hälsa.se

Forrige artikelFrittata med kartofler, broccoli og blå ost

Næste artikelEr kronisk træthedssyndrom fysisk eller psykisk?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.