Nyheder

Tid til en ny (eller genoptaget) forelskelse?

3. april 2018

Foråret er lig med lysere tider: træerne springer ud, blomster blomstrer, fugle synger – og måske er det også tid til at finde en flirt eller give nyt liv til din forelskelse i parforholdet? 36 spørgsmål kan muligvis gøre forskellen.

Det bugner med datingprogrammer i fjernsynet. Lige fra TV2 Zulus nye satsning ’Klæd mig af’ hvor to fremmede skal på date. I en seng. Kun iført undertøj. Til DRs ’Gift Ved Første Blik’ over til TV2s ’Landmand Søger Kærlighed’.

Vi elsker at være fluen på væggen, så vi kan observere, hvordan forelskelse kan udfolde sig imellem to vidt fremmede. Vi glæder os altid over, når det endelig lykkes for nogle af de håbefulde singler at finde kærligheden – og samtidigt krummer vi tæer, når de forskellige dates, der udspiller sig på skærmen, ikke helt går efter bogen.

Men hvad skal der egentlig til, for at forelskelsen rammer? Er det tilfældigt, som et lyn fra en klar himmel eller er det noget, der kræver arbejde?

Findes der en formel på forelskelse?

Ifølge den amerikanske psykolog Arthur Aarons undersøgelser er kærligheden ikke nødvendigvis noget, der rammer som lynet. Den opstår ikke altid bare af sig selv, vi skal aktivt vælge den til – som f.eks. ved at arbejde sig igennem 36 spørgsmål.

Ifølge Arthur Aaron opstår forelskelsen, hvis man stiller sin date eller partner de 36 spørgsmål, som han har udviklet. Aaron garanterer, at spørgsmålene fører til forelskelse, hvis de ”udføres” på den rigtige måde, og det fascinerende forsøg er gået verden rundt.

Idéen opstod, da det for mere end tyve år siden lykkedes Aaron at få to fremmede til at forelske sig i hinanden for øjnene af ham i et laboratorium. Metoden var baseret på lang tids forskning omkring intimitet i parforhold samt forelskelsens mekanismer.

De magiske spørgsmål

Forsøget går ud på, at du og en anden sætter jer over for hinanden, stiller hinanden de samme 36 spørgsmål og derefter runder af med, i tavshed, at se hinanden dybt i øjnene i fire minutter.

Hvis du ikke har tid til at besvare alle 36 spørgsmål, har Mette H. Hinnerskov, parforholds- og skilsmissecoach samt stifter af Institut for krisehåndtering, fremhævet specielt spørgsmål 4 og 11. Disse spørgsmål er nemlig afgørende for, at man som par har nogenlunde samme tilgang til dagen og til hvilke aspekter i livet, der er vigtige at lægge vægt på, siger Mette Hinnerskov til ALT.dk

Første sæt:

1. Hvis du kunne vælge frit, hvem ville du så helst spise middag med?
2. Vil du gerne være berømt? I så fald på hvilken måde?
3. Gennemgår du nogensinde i hovedet, hvad du vil sige, før du ringer til nogen? Hvorfor?
4. Hvad vil udgøre en “perfekt” dag for dig?
5. Hvornår sang du sidst for dig selv? For nogle andre?
6. Hvis du havde mulighed for at leve, til du var 90 år og enten bibeholde dit sind eller din krop, hvad ville du så vælge?
7. Har du en hemmelig forestilling om, hvordan du vil dø?
8. Nævn tre ting du og din partner tydeligvis har tilfælles.
9. For hvad i dit liv er du mest taknemmelig?
10. Hvis du kunne ændre noget ved din opvækst, hvad ville det så være?
11. Brug fire minutter på at fortælle din livshistorie så detaljeret som muligt til din partner.
12. Hvis du kunne vågne op i morgen og have fået en hvilken som helst kvalitet eller evne, hvad ville det så være?

Andet sæt:

13. Hvis en krystalkugle kunne fortælle dig sandheden om dig selv, dit liv, fremtiden eller hvad som helst, hvad ville du så gerne vide?
14. Er der noget, du har drømt om at gøre i lang tid?
15. Hvorfor har du ikke gjort det?
16. Hvad er det største, du har opnået i dit liv?
17. Hvad vægter du højst i et venskab?
18. Hvad er dit mest værdifulde minde?
19. Hvad er dit værste minde?
20. Hvis du vidste, at du indenfor et år ville dø pludseligt, ville du så ændre noget ved den måde, du lever på nu? Hvorfor?
21. Hvad betyder venskab for dig?
22. Hvilke roller spiller kærlighed og hengivenhed i dit liv?
23. Del noget du anser for at være et positivt karaktertræk ved din partner. Del fem i alt.
24. Hvor tæt og varm er din familie?
25. Føler du, at din barndom var lykkeligere end de fleste andres?
26. Hvordan har du det med dit forhold til din mor?

Tredje sæt:

27. Lav tre sande “vi”-udtalelser hver. F.eks. “Vi er begge i dette rum, hvor vi føler os…”.Færdiggør sætningen: “Jeg ville ønske jeg havde en, jeg kunne dele…”
28. Hvis du skulle være gode venner med din partner, hvad ville du så synes var vigtigt for ham eller hende at vide?
29. Fortæl din partner, hvad du godt kan lide ved ham/hende; vær meget ærlig denne gang og sig ting, du måske ellers ikke ville sige til en, du lige havde mødt.
30. Del en pinlig oplevelse fra dit liv med din partner.
31. Hvornår græd du sidst foran en anden person?
32. Fortæl din partner, hvad du allerede kan lide ved ham/hende.
33. Hvad hvis noget er for seriøst til, at man kan joke om det?
34. Hvis du skulle dø i aften uden mulighed for at kommunikere med nogen, hvad ville du så ærgre dig mest over ikke at have sagt til nogen?
35. Hvorfor har du ikke sagt det til dem endnu?
36. Dit hjem, inklusiv alt hvad du ejer, bryder i brand. Efter at have reddet dine husdyr og dine elskede, er der tid til at du uden risiko kan redde én genstand. Hvad ville det være? Hvorfor? Ud af alle personerne i din familie, hvis død ville du finde mest gruopvækkende? Hvorfor? Del et personligt problem og spørg efter din partners råd til, hvordan han eller hun ville takle det. Bed også din partner om at reflektere over, hvordan du lader til at have det omkring det problem, du har valgt.

Forrige artikelSmå vinger – stor betydning!

Næste artikelMindfulness lindrer angst og depression hos KOL-patienter