August er blevet til september, og med det går vi officielt ind i efteråret. En tid med te, hygge-sokker og stearinlys, men også med blæst, kulde og mere tør luft, der påvirker vores hud.
En lang sommer er ifølge kalenderåret forbi, og efteråret er begyndt at melde sin ankomst. Det er blevet tid til hudbeskyttelse.
Halstørklæder og frakker bliver sat på display i butiksvinduerne, træerne er begyndt at fade fra frisk grøn til rødbrun, og det er mere en glædelig overraskelse end en selvfølge, når vi kan se en sol på vejrudsigten.
Efteråret er fyldt med hygge. Lune måltider. Hjemmeaftener med en god bog under dynen. Sæsonen har på mange måder sin helt egen skønhed og charme, men den har også sine udfordringer. Luftfugtigheden falder, det blæser mere, det bliver koldere, og det går ud over vores hud.
Du kender sikkert følelsen af at gnide hænderne mod hinanden for at få varme i fingrene og mærke, hvordan de ru flader næsten kradser. Eller, hvordan ansigtet føles let stramt og krakeleret efter en gåtur i modvind.
Og det er ikke mærkeligt. Huden tørrer nemmere i koldere klima, fordi den ikke kan suge fugt fra luften og skal stå i mod mere. Både ude og inde. For det lukkede klima, de fleste af os færdes i på arbejde, med ventilationssystemer og radiatorer og uden frisk luft, – især når temperaturerne udenfor dropper, og vinduerne af samme grund ikke bliver åbnet – er også hård for huden.
Og selvom vores største organ kan rigtig meget selv, kæmper den nærmest forgæves mod den belastning, vi udsætter den for. Det naturlige fedtlag på huden bliver vasket af i det daglige bad, og den når ikke at komme sig, før det får turen igen.
Derfor kan det være, at der skal noget hudbeskyttelse til, hvis huden skal komme sund og sprækkefri gennem efteråret og vinteren.
Siden oldtiden er rabarber blevet brugt i traditionel medicin. Det startede i Kina, Sibirien og Himalaya knap 3000 år før vores tidsregning. I bjergene i det østlige Tibet og vestlige Kina voksede rabarberplanten Rheum rhaponticum, som i dag har spredt sig til mange dele af verden.
Fra planten har man fundet ud af at udvinde en særlig ekstrakt, der kan aktivere hudens naturlige kutane mekanisme og hjælpe den med at genskabe glød og tone.
Hudens eget forsvar mod tab af fugt består af en række komponenter. De mest essentielle er filaggrin, involucrin og barrier lipider. Fillagrin fremmer hudens barriere ved at danne et net af keratinfilamenter, og involucrin virker som en strukturel forstærkning ved at knytte sig til fedtsyrer og ceramider i huden.
Studier har vist, at rabarberekstrakten går ind og øger involucrin og fillagrinsyntese og genopretter på den måde hudens egen fugtbalance.
Der er også andre vidundere i naturen, der kan hjælpe mod den tørre og vintersprukne hud. Eksempelvis acai-olie, der har et højt indhold af fedtsyrer og antioxidanter – dobbelt så mange som i blåbær. Acaibærret er også særligt på den måde, at det matcher hudens opbygning, og derved kan trænge dybt ned og tilføre fugt.
Også mango har gode egenskaber. i det den giver huden elasticitet og er rig på C-vitamin, der kan stimulere hudens kollagen-produktion.
Mangoen kan, ligesom rabarber og acai, spises, men de kan også fås i en række produkter. Eksempelvis Naturfarms Rabarberserie, der blandt andet består af lotioner, håndcremer og olier. Serien indeholder både rabarber, acai, morgenfrue og andre aktive økologiske ingredienser, der alle er gode for huden.
Sommeren er forbi, og det er på tiden at gemme solcremen væk og finde en anden form for hudbeskyttelse frem, så huden kan komme hel og smuk gennem efterårets strabadser.
Forrige artikelCelleforandringer: Kræft er en sygdom, mange lever med
Næste artikelKlaus Høm: Cannabis-debatten er blevet skinger