Nyheder

Tid til svampejagt

13. august 2013

Sensommeren har meldt sin ankomst med ustadigt, skiftende vejrlig. Det er tid at gå på svampejagt.

Vi er lidt i limbo hvad angår gode, danske råvarer. Mange grøntsager er knap så friske og sommerlige mere, de fleste bær har takket af for i år og kartoflerne bliver lettere melede i kogevandet. Det betyder til gengæld, at vi omsider kan lave en god kartoffelmos igen, fordi kartoflernes indhold af stivelse er gået i vejret – og hvad smager vel bedre til en klat kartoffelmos end smørristede kantareller fra skovbunden?

Regn og varme er godt for svampene

De fleste vrænger på næsen af de seneste dages regn og blæst, men fugten og den relativt høje varme giver svampene gode vækstmuligheder. Derfor kan den kommende weekend, hvor temperaturen ifølge metereologerne skulle få et nøk opad til 20-24 grader bliver gode dage til svampejagt.

Sådan ser du forskel på de spiselige og de giftige

Det er ikke svært at finde svampe i skovbunden, men det kan være svært at finde de svampe, du tør sætte tænderne i.

Heldigvis er der en del svampetyper, som det er svært at forveksle med giftige afarter. De fleste meget giftige svampe er lette at genkende, såsom rød, grøn og snehvid fluesvamp samt Satans Rørhat. De orange kantareller er svære at tage fejl af, og ingen giftige svampe ligner dem.

Fødevarestyrelsen har lavet en fin pjece med billeder af både spiselige og giftige svampe, som du kan se her. (online-pdf)

Find kantarellerne i løvskove

Kantareller er forholdsvis sjældne i Danmark, men lidt tålmodighed og stædighed kan godt give dig en høst med hjem. Du bør søge i løvskove med kalkrig eller sandet jord, så Nord- og Vestjylland samt plantagerne i Nordsjælland er oplagte områder at søge. Led i områder med en blanding af eg og bøg – kantareller lever aldrig under ahorn, elm og ask. De kan dog også vokse i nåleskove på sur jord.

Lad andre svampejægere være i fred

Det er en uskreven regel, at man ikke følger efter andre på svampejagt. Et godt svampested er personligt, for du kan høste her år efter år, og du har sikkert brugt lang tid på at finde det. Så er det ikke i orden, at fremmede følger efter på “fribillet”.

Vælg i stedet et afgrænset område, som du gennemsøger minutiøst. Husk at det som udgangspunkt ikke er tilladt at færdes udenfor stierne i privatejede skove og plantager. Så hvis du problemfrit skal gå skovbunden efter med tættekam, skal du opsøge de statsejede skove.

Danske kantareller er bedre end butikkernes

Kantareller fås i både en bleg og en orange version. Den blege er den mest kødfulde, men dens sæson er overstået i juli/august. Den velkendte orange kan derimod findes helt frem til oktober. Du kan ikke købe danske kantareller i butikkerne, da mængden er så beskeden, at en organiseret indsamling ikke finder sted. De fleste kantareller i butikkerne er fra Polen og Estland, og de er af markant ringere kvalitet end det, du kan være heldig at finde i danske skove. De østeuropæiske kantareller er mindre, og bøvlet med at børste en portion ren for jord dermed noget større.

Hvis du bor tæt på Sverige, er vort broderland et fænomenalt svampeland.

Svampe smager godt med smør og fløde

Kantareller og andre selvplukkede svampe er mere nydelse end sundhed. For nok indeholder svampe både A-vitaminer, D-vitaminer og visse mineraler, og de er faktisk også rige på kostfibre (5g pr. 100 g), men de smager jo også forbistret godt tilberedt med smør og eventuelt fløde. Smørstegte kantareller med lidt salt, peber og citronsaft på et stykke franskbrød er en lise for sjælen.

Det er i øvrigt en dårlig idé, hvis du som sundhedsapostel vælger at bruge de plukkede svampe rå i eksempelvis en salat. En lang række spiselige svampe indeholder giftstoffer, der først elimineres ved varmepåvirkning. Det er ikke livsfarlige giftstoffer, men de kan nok give dig lejlighed til at fintælle fliserne på toiletgulvet.

Kilder: Politiken.dk, Raavareguiden

Forrige artikelTab dig med to dages faste

Næste artikelLavt stofskifte og demenssymptomer