Tema

Til kamp imod aldersvækkelse

Foto: Shutterstock
11. maj 2022

Vi kan ikke stoppe tiden, men vi kan gøre modstand imod den påvirkning, tiden har på vores krop. Ny forskning bekræfter nogle af de våben, vi allerede kendte – og peger på stærke antioxidanter som et nyt middel til at bevare styrke i musklerne, fødselsdag efter fødselsdag.

Ømme led, nye ”smilerynker”, behov for et ekstra sæt briller.

Vi behøver ikke vente til den årlige fødselsdag for at forstå, at vi bliver ældre. Nogle af os kan mærke det, hver morgen når vi står op og ser det hver gang, vi kigger os i spejlet (hvis man altså har husket at få brillerne på).

Ét er dog de ydre, synlige tegn på alderen. Noget andet er den naturlige svækkelse af musklerne, som følger med en fremskreden alder. Det kan være en bekvem undskyldning, når nogen beder om hjælp til at flytte noget tungt, men for det meste er det frustrerende, når man er i haven eller arbejder med andre fritidsprojekter, at musklerne ikke har samme kraft som før i tiden.

Muskelmassen svinder langsomt ind år efter år, og det kan ikke stoppes med træning alene. Styrketræning har en markant effekt, men selv meget fysisk aktive mennesker vil opleve tilbagegang.

C-vitamin og store muskler

Nu er der imidlertid en ny allieret på banen, når du arbejder for at sinke musklernes forfald. Forskere på University of East Anglia i England har dokumenteret, at C-vitamin også spiller en vigtig rolle for muskelmassen. Især for de store muskler i arme og ben, hvor vi har de fleste af vores kræfter.

Det britiske studie omfatter mere end 13.000 mennesker i alderen 42-82 år, og forskningen afslørede, at deltagerne med det højeste niveau af C-vitamin også havde den største mængde muskelmasse.

Forklaringen er formentlig, at C-vitamin er en kraftig antioxidant, som beskytter musklerne imod oxidativ stress og inflammation, der nedbryder musklerne.

Lige så vigtigt er det formentlig, at C-vitamin stimulerer kroppens produktion af collagen. Collagen er en væsentlig ingrediens i opbygningen af muskelmasse, ledbånd og andet væv. Så jo mere C-vitamin, du får, jo bedre for muskler og collagen.

stærk kvinde

Mange er i C-underskud

Forskerne på det engelske universitet undersøgte også deltagernes indtag af C-vitamin. C-vitamin er i fødevarer som citrusfrugt, kiwi, kartofler og mange andre. Men blandt forsøgspersonerne fik 60 % af mændene og 50 % af kvinderne mindre C-vitamin med kosten, end det anbefales af EUs Fødevaremyndighed.

En god ide er derfor at indtage et tilskud af C-vitamin ved siden af den gode kostplan. Et stærkt tilskud er Bio-C-Vitamin der indeholder 750 mg C-vitamin pr. tablet. Dette tilskud har den fordel, at kilden til vitaminet er calciumascorbat, som er pH-neutral og derfor er skånsom for fordøjelsen. Tabletterne er desuden blisterpakket, som er en stor fordel, når man har med et så flygtigt vitamin at gøre. C-vitamin nedbrydes hurtigt af ilt.

Aldrig for sent at få nye muskler

Et svensk forskningsprojekt ved Örebro Universitet har påvist, at kvinder kan fortsætte med at opbygge muskler, uanset at de bliver ældre. Kvinder har fra naturens hånd mindre muskelmasse end mænd, og de er derfor ekstra følsomme for tab af muskler.

Studiet fokuserede på både motion og kost. Det viste, at alle kvinderne i alderen 50-65 år fik stærkere muskler, når de motionerede. Men det viste også, at når kvinderne samtidig spiste en sund, antiinflammatorisk kost, kunne de samtidig øge deres muskelmasse.

Svenskerne forklarer det især ud fra kostens indhold af omega-3 fedtsyrer, som har en stærk antiinflammatorisk effekt. Mange ældre har en kronisk inflammation i kroppen, som forstyrrer muskelopbygningen.

Et godt forslag til ældre er omega-3 tilskuddet Bio-Marin plus, der har form som frie fedtsyrer og derfor kan optages direkte af kroppen, selvom kroppen skulle have nedsat evne til at optage fedt. Bio-Marin Plus er desuden i mindre, synkevenlige kapsler.

Stærk hjertesundhed

Vi har tidligere i Naturli skrevet om betydningen af mikronæringsstofferne selen og Q10 for især ældre menneskers hjertesundhed. De to stoffer, som er henholdsvis et protein og en slags enzym, er afhængige af hinanden for at give kroppen den maksimale effekt. Både Q10 og selen er stærke antioxidanter, der bekæmper de oxidative skader, som forårsages af frie radikaler. Ved siden af den antioxidantiske effekt stimulerer de også kroppens produktion af det insulinlignende stof IGF-1, der er vigtigt for stofskiftet og en normal cellevækst.

Når de gives i den korrekte, indbyrdes dosis, som i det svenske Kisel10-studie, hvor man benyttede Bio-Quinone Q10 og SelenoPrecise, skaber det en 50 % reduktion af risikoen for hjertekarsygdom hos ældre.

Kisel10-studiet stammer helt tilbage fra 2013, men det skaber løbende nye resultater, når man følger enten deltagergruppens sundhed eller kigger på de 10 år gamle blodprøver med nye ideer og nye metoder.

80 % reduktion på inflammation

Seneste resultat fra studiet handler om den inflammation i kroppen, som stammer fra aldring og nedbryder muskelmassen.

Det viser sig, at det korrekte indhold af selen og Q10 i kroppen desuden sænker 80 % af de markører, man bruger til at måle inflammation i kroppen.

Forskerne konkluderer, at den nedsatte inflammation i kombination med de to tilskuds antioxidantiske effekter er årsagen til den øgede livskvalitet.

Forrige artikel4 gode grunde til at snuppe en “morfar”

Næste artikelHvordan lugter et godt sexliv?

Carsten Gottlieb

Redaktør