Nyheder

Til kamp mod den globale kræftepidemi

3. september 2008

8 millioner mennesker verden over vil dø af kræft i år og tallet stiger i de kommende år. Verdens kræftorganisationen, UICC, kalder derfor til handling mod kræft i erklæringen fra sin verdenskongres om kræft i Geneve.

På verdensplan dræber kræft flere mennesker end malaria, AIDS og tuberkulose tilsammen. I de få år der er gået af dette århundrede, har kræft allerede kostet næste lige så mange liv som hele 2. verdenskrig.
Appel til verdens regeringer og organisationer I 2007 døde 7,9 millioner mennesker af kræft og 11 millioner blev ramt af sygdommen. I 2030 vil de tal være steget til 16 millioner nye tilfælde og 11,5 millioner dødsfald, hvis den nuværende udvikling fortsætter. 80 procent af dødsfaldene er i lav- og mellemindkomstlande, hvor behandlingsmulighederne er meget dårlige.
Den kraftige stigning skyldes dels en række livsstilsfaktorer som rygning, alkohol og overvægt og dels at folk i hele verden bliver ældre og derfor har større risiko for at udvikle kræft. Det er på den dystre baggrund, at UICC – International Union against Cancer – fra sin kongres i Geneve i Schweiz nu udsender en appel til alle verdens regeringer, internationale organisationer, fonde, udviklingsorganisationer osv., om at stå sammen i kampen for at få bremset væksten i kræft og helst få vendt udviklingen mod færre dødsfald. Forebyggelse afgørende for at dæmpe epidemien UICC har vedtaget en række mål frem mod 2020 for at dæmpe kræftepidemien. Forebyggelse står højt på listen. Forbruget af tobak og alkohol skal falde og der skal være færre overvægtige i verden i 2020. Det er mål som bifaldes af Kræftens Bekæmpelses direktør, Arne Rolighed, som har deltaget i kongressen i Geneve. – Tobak er den helt afgørende faktor for at få færre kræftdødsfald. Specielt her i Danmark ser det slemt ud med både tobaksforbruget og de mange kræfttilfælde, som skyldes rygning. Vi skal sætte massivt ind med forebyggelse – det vil også have stor gavnlig virkning overfor hjertesygdomme, siger Arne Rolighed. Tidlig opsporing afgørende for behandlingsmuligheder Et andet vigtigt mål i UICCs erklæring er, at mange flere kræfttilfælde skal opdages i tide. Det skal ske ved at øge både lægernes og befolkningens opmærksomhed overfor symptomer og ved at udvikle screenings programmer for flere kræftsygdomme. – Det er også et vigtigt indsatsområde. Vi ved jo, at kræft der opdages i et tidligt stadie, er meget nemmere at behandle end en kræftsygdom, der har fået lov at udvikle sig. Folk skal lære at gå tidligt til lægen, vi skal oplyse mere om symptomerne og så skal sundhedssystemet blive bedre til at opdage kræft og til at sætte en hurtig behandling i gang, siger direktør Arne Rolighed.
Import af læger ødelægger sundhedssektoren i ulandene
UICC anbefaler også, at de rige lande skal stoppe med at hente højtuddannet sundhedspersonale i den fattige verden. Importen af læger og sygeplejersker fra ulandene er ødelæggende for sundhedssektoren i de fattige lande. UICC, der repræsenterer flere end 300 kræftorganisationer i 100 lande, har påtaget sig at overvåge udviklingen i målene frem mod år 2020. Organisationen vil til sin kongres hvert andet år fremlægge en status over kræftsituationen i verden.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelMagnesium reducerer for tidligt fødtes risiko for hjerneskader

Næste artikelDer er stadig et stykke vej til de 6 om dagen