Nyheder

Til kamp mod forkølelsessår

Foto: Adobe Stock
18. oktober 2021

Udbrud af forkølelsessår gør bare ikke noget godt for livskvaliteten! I efterår og vinter er du ofte mere modtagelig for udbrud, men med nedenstående råd øger du chancen for at undgå den smertefulde herpes-variant – eller bekæmpe den effektivt og rent med mundherpes gel. 

Egentlig har forkølelsessår ikke noget med de mørke måneder at gøre. Faktisk kan udbrud i nogle tilfælde skyldes, at man opholder sig i stærk sol. 

Alligevel oplever mange af os, at det ofte er dårligt vejr, når vi får de væskende og generende sår i og omkring munden. Årsagen kan også sagtens være forkølelse – eller i hvert fald en del af årsagen. Det ses nemlig ofte, at forkølelsessår dukker op i kølvandet på et svækket immunforsvar. I den situation er det rart at kende nogle gode råd og naturlige midler som Mundherpes Gel med kisel, der kan hjælpe. 

Lad os lige først få på plads, hvad det er, vi kalder forkølelsessår: Det er et herpesvirus (HSV-1), som har slået sig ned i vores krop, og som vi aldrig slipper af med igen. Ofte stammer smitten helt tilbage fra barndomsårene, og det er ikke usædvanligt, at virus går i dvale i årevis for først at gå i udbrud i teenagealderen. HSV-1 er en anden type virus end kønssygdommen HSV-2.  

[relateredehistorier]

Næsten alle voksne har HSV-1 i kroppen, men størstedelen slipper for de gentagne udbrud. Det vurderes, at op til en tredjedel af os døjer med udbrud 2-3 gange om året. 

Når virus er i udbrud med sår i ansigtet, omkring munden, eller blæner/blister i mundens slimhinder, er den også smitsom. Så i disse perioder, som varer 7-10 dage, skal du holde afstand og være omhyggelig med hygiejnen omkring dine nærmeste. 

Svær at forebygge – og dog

Ud over, at forkølelsessår er smitsomt, er det også generende med kløe, svie og prikken, og det skaber både rødme og sårdannelser, som ikke er pæne at se på. 

Altså på alle måder en lidelse, som man gerne vil gøre en indsats for at undgå – eller slå ned hurtigst muligt, efter den er dukket op. 

Forebyggelsen består som nævnt dels i at undgå at blive syg. Det er jo ikke altid så nemt. Sygdom med feber menes at øge risikoen for at vække forkølelsessåret. 

Men det er velkendt, at stress også svækker immunforsvaret, og stress fremhæves også som en meget typisk årsag til, at herpesvirus går i udbrud. Så risikoen for forkølelsessår er endnu en årsag til at arbejde med din hverdag, så du undgår at belaste din krop og psyke overdrevet. 

De bedste råd til forebyggelse er at styrke immunforsvaret, og det hænger jo tæt sammen med velkendte råd om kost og livsstil: Spis sundt, dyrk motion, pas din søvn. Særligt fokus kan du have på at drikke masser af rent vand hver dag. 

Du skal desuden være opmærksom på hygiejnen. HSV-1 virus smitter ved kontakt, og det giver måske sig selv, at du må være tilbageholdende med kys og fysisk kontakt, når du er midt i et udbrud. Du kan også smitte dig selv, hvis du rører ved såret og berører andre steder i ansiget. 

Herpesvirus smitter udelukkende ved fysisk kontakt. Smitte overføres ikke fra f.eks. håndklæder og sengetøj – endda ikke engang ved at drikke af samme flaske eller kop. 

Ren og naturlig behandling

Mod forkølelsessår i udbrud findes der mange gode råd. På Google fandt undertegnede et ”tip” om at smøre neglelak på såret. Det vil jeg ikke anbefale. I håndkøb fås forskellige produkter med temmelig skrappe medicinske virkemidler som aciclovir. 

Et produkt, som både er naturligt og effektivt, er Original Silicea Mundherpes Gel. Denne gel har den fordel, at den ud over at dulme svie og kløe, også udtørrer forkølelsessår og binder det smitsomme sekret, så smitterisikoen mindskes. 

Silicea er baseret på ren mineralsk kisel (somme tider også kaldt silicium). Mundherpes Gel er et meget rent og naturligt produkt, hvor det virksomme stof er kisel, som binder væsken fra såret og udtørrer udbruddet. 

Forskning har dokumenteret, at Silicea Mundherpes Gel er lige så effektiv behandling som creme med aciclovir over 10 dage. Faktisk var forsøgsdeltagerne tilbøjelige til at mene, at gener og svie forsvandt hurtigere ved brug af Silicea-produktet. 

En yderligere fordel ved Silicea Mundherpes Gel i forhold til aciclovir-creme er dens karakteristiske indkapsling af forkølelsessåret. Det skaber en udtørring af forkølelelsessåret, der ellers ofte kan være væskende. Ud over, at indkapslingen reducerer smitterisikoen, skaber det også en fornemmelse af, at der er mere styr på udbruddet. Det kan være en betryggende følelse, når man har omgang med andre mennesker i sin dagligdag, og man er opmærksom på at reducere smitterisikoen mest muligt. 

Silicea Mundherpes Gel er godkendt som medicinsk udstyr til behandling af forkølelsessår på grund af, at den udtørrer forkølelsessåret samt dulmer smerte og kløe.  

Forrige artikelDrik dig til en bedre søvn

Næste artikelEr fedt farligt?

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.