Nyheder

Til kamp mod lusene

22. oktober 2009

Hvert efterår begynder det at klø i hovedbunden hos rigtig mange børn og voksne, men løsningen er ikke kemi.

Det kræver tålmodighed og en effektiv tættekam at få lusene ud af håret og hjemmet igen. Så træk vejret dybt, inden du i ren panik over synet løber ud og køber kemiske midler. De hjælper nemlig sjældent.

Kemiske lusemidler
Forældre oplever ofte, at deres børn stadig har lus, selvom de er blevet behandlet med et lusemiddel. Det skyldes, at en stor del af lusene er modstandsdygtige overfor de midler, der sælges på det danske marked. Der er en stor risiko for at lus og æg overlever behandlingen. Til gengæld kan de skrappe midler give reaktioner hos barnet.
Lusekammen virker
Den gode gamle tættekam virker stadig effektivt mod lusene, og måske derfor har den givet inspiration til andre midler som: Robi comb – den elektriske tættekam, Bug Buster tættekam-sættet og Lusesnapperen, der tilsluttes støvsugeren.
For at behandlingen med tættekammen skal virke, er det vigtigt at du tætter håret omhyggeligt og gentager behandlingen hver anden dag i ca. 14 dage.
Andre har gode erfaringer med forskellige naturlige lusemidler lavet af planteolier som f.eks. Quit Nits og Gå-væk-lus, der under behandlingen kvæler lusene, når håret i et længere tidsrum pakkes ind i olierne.
Forebyg
Giv besked til skole, institutioner og omgangskreds, når du opdager lus i husstanden. På den måde kan andre smittede hurtigt komme i behandling, og smitten begrænses.
Bekæmpelse i omgivelserne
Det er en god idé, at kamme, børster, huer og sengetøj lægges i sulfovand, vaskes i vaskemaskinen over 60 °C, lægges i fryseren i et døgn eller isoleres helt i to døgn. Derimod har det ikke den store effekt at gå amok i rengøringsvanvid.
Værd at vide:
  • Lus lever udelukkende af blod, og det har ingen betydning, om håret er snavset eller rent
  • Lus smitter ved at kravle over på andre, de kan ikke hoppe
  • Smitten overføres typisk ved brug af kam, børste, hue, hovedpude og lign.
  • Lus kan overleve i op til 48 timer væk fra hovedbunden
  • Langhårede børn får oftere lus end korthårede
Kilder: Informationscenter for Miljø og Sundhed, Hovedlus.dk, dagenssundhed.dk og Huddoktor.dk
(oprettet den 21. oktober 2009)

Forrige artikelMød Naturli på Arena365.com

Næste artikelColaen bliver mindre

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.