Nyheder

Tilskud med D-vitamin og calcium er da ikke noget for mig – eller hvad?

Foto: AdobeStock
18. juni 2019

Sådan tænker en stor gruppe ældre, selvom myndighederne anbefaler, at alle over 70 år, supplerer kosten med daglige tilskud af netop D-vitamin og calcium. Bemærkelsesværdigt er det, at mange adspurgte i en undersøgelse om emnet, ikke mener, at anbefalingerne vedrører dem, selvom de er i målgruppen.

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at en hel del ældre ikke mener, at de bør tage daglige tilskud med D-vitamin og calcium. Det er på trods af, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle over 65 år, som mistænker, at de ikke får nok D-vitamin, bør tage et tilskud. Anbefalingerne siger også, at alle over 70 år bør tage D-vitamin dagligt.

Når anbefalingerne er aldersdifferentierede skyldes det, at D-vitamin i høj grad kommer fra solen. Når strålerne rammer huden, bliver der skabt D-vitamin. Men evnen til den proces svækkes med alderen. Det er også muligt at få D-vitamin gennem kosten, men den mængde er sjældent tilstrækkelig. Derfor er det en god ide at supplerer med tilskud – særligt når man når en hvis alder, og måske har ekstra meget brug for den beskyttelse af muskler og krop, som vitaminet giver. Calcium er nemmere at få gennem kosten, men myndighederne anbefaler også mennesker over 70 år at tage tilskud af det.

Problemet er, at en del af dem, som rådene er rettet imod, ikke kender til dem. En anden udfordring er, at de ikke mener, at anbefalingerne gælder dem – selv når de er i målgruppen. Det kan måske hænge sammen med den selvopfattede alder. I undersøgelsen fra Aarhus Universitet, der havde til hensigt at afdække hvor mange, der fulgte anbefalingerne, og hvad der kunne motivere dem til at gøre det, viser det sig nemlig, at de adspurgte, som er i alderen 55 år til over 70 år, opfatter sig selv som værende yngre.

De anbefalinger gælder da ikke mig

Undersøgelsen består af to dele. En undersøgelse af brugen af tilskuddene. En undersøgelse af, hvad der kan påvirke folk til at følge dem.

I første rundspørge svarede 497 på spørgsmålene om kendskab, viden, accept og efterlevelse af anbefalingerne. Flere kvinder end mænd tager tilskud. Særligt blandt deltagerne over 70 år var forskellen markant. Her tog 73 procent af kvinderne tilskud. Det galt for 49 procent af mændene.

Samlet for gruppen viste det sig, at kun cirka halvdelen mente, at anbefalingerne var rettet mod dem. Og det svarede de efter at være blevet præsenteret for en tekst, der specifikt sagde, at alle over 70 år bør tage tilskud. Men det er faktisk ikke det eneste punkt, hvor undersøgelsen afslører en forskel mellem realitet og selvopfattelse. Det var nemlig kun lidt over halvdelen af de adspurgte, som anså sig selv som overvægtige, mens 70 procent faktisk blev klassificeret som sådan.

Blandt dem, der tager D-vitamin, tog 40 procent af de over 70-årige et tilskud med calcium. En stor del af de adspurgte, som havde taget tilskud inden for det seneste år, havde kun taget det om vinteren.

Hvis lægen siger det…

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan man kan motiverer den ældre del af befolkningen til at følge anbefalingerne. Det handler anden del af rapporten om. Her svarede 606 borgere på rundspørgen. En af konklusionerne fra denne rundspørge er, at mange af de ældre, som ikke tager et dagligt tilskud, ikke er bekymrede for, om de får D-vitamin nok. Men grundet den svækkede evne til at danne D-vitamin i huden med stigende alder og den store forskel i solskinstimer fordelt på året, er der altså grund til bekymring.

Hernæst viser det sig, at langt de fleste ville tage tilskud, hvis lægens anbefalede det. Undersøgelsen viser også, at flere kvinder rapporterede, at deres læge mente, at de burde tage et D-vitamintilskud. Måske hænger det sammen med, at flere kvinder faktisk gør det. Tallene viste også, at mænd var mere tilbøjelige til at tage tilskud, hvis deres partner gjorde.

Kosttilskud er langtfra nyt i dansk kontekst. En undersøgelse fra DTU Fødevareinstitut fra 2014 viste faktisk, at 64 procent af voksne dansker mellem 18 og 75 år tog en form for kosttilskud. Også her var der dog en overvægt af kvinder. Det kan give sundhedsmæssig skævvridning, som forstørres af, at kvinder i aldersgruppen 55-75 år også lever sundere generelt.

Der er brug for at få begge køn med på vognen, men særligt herrerne halter bagefter. Så hvis du er over 70 år og tænker, at tilskud med D-vitamin ikke er noget for dig, kan det godt være, at du skal genoverveje den konklusion. Også selvom du føler dig som en mand i begyndelsen af 60’erne

Forrige artikelSolhilsener og krigerpositurer kan dæmpe sclerose

Næste artikelDin begynderguide til plantebaseret kost

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.