Nyheder

Tjek dit helbred i toilettet

9. juni 2009

Efterladenskaberne i toilettet kan mere end bare give afslørende og til tider pinlig aroma. Form, farve og fylde kan nemlig fortælle dig en masse om dit helbred.

Ifølge den amerikanske netavis www.msnbc.com kan en grundig inspektion af toilettets bundindhold være en rigtig fornuftig beskæftigelse. Læge og gastroenterolog Anish Sheth fortæller lidt om ”pøllens” perfekte tilstand. Han må siges at være godt inde i emnet, da han er forfatter til en bog om afføring, ”What’s Your Poo Telling You?”, og også til den særlige lokumsdagbog, ”Poo log”, hvor man kan notere udførlige beskrivelser af dagens toiletbesøg.

Den perfekte pølle er kompakt, men tilpas blød til, at den let smutter ud uden anstrengelse og pressen, fortæller Sheth. Koster toiletbesøget røde kinder og gratis træning til mavemusklerne, får man sikkert ikke nok væske og for lidt fibre fra maden. Omvendt kan sprutteri og vandige resultater være et tegn på stress eller fødevareallergi, og så bør man aflægge lægen et besøg.

Hvad farven fortæller Den perfekte pølle kan have et bredt spekter af brune nuancer: kakao, mahogni, café latte, brændt gyldenbrun m.fl., fortsætter Sheth. Hvis afføringen skifter farve til sort, rød, gul eller grå, skal man være på vagt, begynde at føre ”Poo log” og søge læge. Sorte og røde nuancer kan nemlig være tegn på mavesår og hæmorider, gule nuancer kan være fedt i afføringen og et tegn på, at man ikke fordøjer maden ordentligt og sidst men ikke mindst kan den moderigtige grå farve være et tegn på galdesten.

Den perfekte pølle kommer ud i ét stykke og danner en bananlignende facon. Det er et tegn på, at man får nok fibre fra kosten, fortæller han. Tynde strimler af pølle kan være et tegn på alvorlig sygdom som kræft i endetarmen. Er afføringen knoklet, strimlet eller blevet tyndere og tyndere over en periode, bør du gå til lægen og få det undersøgt, anbefaler Anish Sheth.

Kilde: fpn.dk

(oprettet 11. juni 2009)

Forrige artikelMuskler giver sex – og dårligere helbred

Næste artikelOpdag gigten i tide