Nyheder

Tjek luftkvaliteten, hvor du bor

28. november 2016

Et nyt digitalt værktøj kaldet Air View skal sætte fokus på luftkvaliteten rundt på kloden. Via Google Street View kan du se kvaliteten af luften i dit område lige nu.

Kina er et af de lande i verden med den dårligste luftkvalitet. Folk i og omkring storbyerne er nødt til at gå med masker for at undgå smoggen, der hænger som en tyk sky klar til at skade deres sundhed. Men hvordan ser det ud med luftkvaliteten i Danmark? Det kan du få svar på med et ny digitalt værktøj.

Værktøjet hedder Air View og afslører luftkvaliteten rundt omkring i hele verden. Det er lanceret af det svenske firma Blueair, der en af verdens førende virksomheder inden for indendørs luftrenseteknologi.

Du finder det smarte værktøj på www.airview.blueair.com, hvor du kan vælge en dansk udgave. Via Google Street View får du en 360 graders visning af den gade, du søger. Eksempelvis er luftkvaliteten på Time Square i New York lige nu på 61 AQI (Air quality index), hvilket vurderes som moderat, mens den på Kgs. Nytorv i København er på 44 AQI, hvilket vurderes som en god kvalitet med en lav sundhedsrisiko.

Du kan desuden se, om der er virus og bakterier, hvilken type partikelstoffer der er, om der er udstødnings- og kvælstofgasser, og hvordan de forskellige partikler kan påvirke dit helbred. Hjemmesiden opdateres løbende af målestationer, der hele tiden måler luftkvaliteten rundt i verden.

Air View ikke har dog ikke til hensigt at konkurrere på fuldstændig eksakt datapræcision. Målet med værktøjet er at visualisere, hvad der befinder sig i den luft, vi dagligt indånder.

 

Mange dør af luftforurening

Og der er god grund til at give vores luftkvalitet opmærksomhed. 92 procent af verdens befolkning lever i områder med sundhedsskadelig luft. Hvert år dør syv millioner mennesker på verdensplan for tidligt af luftforurening. Det vurderer WHO, der rangerer luftforurening som den største individuelle sundhedstrussel mod menneskeheden.

Den store sundhedsskadelige trussel er også en af årsagerne til, at Blueair har lanceret hjemmesiden.

– De fleste mennesker er ikke klar over, at vi hver dag indånder store mængder af skadelige partikler. Det gælder også de nordiske lande. I store byer og på travle trafikruter kan der for eksempel være høje niveauer af svovldioxid, som på sigt kan påvirke vores luftveje negativt. Med Air View ønsker vi at gøre opmærksom på, hvad vi og vores børn hver dag faktisk indånder. På den måde håber vi at bidrage til, at der bliver taget flere initiativer til, at vi alle kan få renere luft, siger Annika Waller, der er Global Chief Marketing Officer hos Blueair, i en pressemeddelelse.

Blueair er ved at igangsætte en World Air Day i håbet om at øge interessen for at skabe bedre luftkvalitet i FN-lande.

Forrige artikelInflammation betyder heling

Næste artikelOver halvdelen af konventionel frugt og grønt indeholder sprøjtegifte

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.