overgangsalder

Tørre slimhinder – er hyppigt i overgangsalderen

Kvindens menopause kan medføre en lang række kvaler. En af de hyppigste gener er vaginal atrofi, der kommer til udtryk som tørhed i skedens slimhinder og påvirker livskvaliteten negativt. Men der findes en naturlig måde at forebygge svækkelse af slimhinderne

Foto: Shutterstock
2. maj 2023

Kvindens menopause kan medføre en lang række kvaler. En af de hyppigste gener er vaginal atrofi, der kommer til udtryk som tørhed i skedens slimhinder og påvirker livskvaliteten negativt. Men der findes en naturlig måde at forebygge svækkelse af slimhinderne

Når overgangsalderen rammer, og hormonbalancen kommer under pres, er fokus ofte på hedeture, hormonsvingninger og en særlig opmærksomhed på knoglesundheden. Det kan der være rigtigt gode grunde til.

Men faktisk er en af de mest udbredte gener, at slimhinderne påvirkes. Østrogen spiller en vigtig rolle for at holde slimhinderne tykke og fugtige, så de har optimal modstandskraft. Slimhinderne har jo en rolle som en ”indre hud”, der skærmer kroppen imod bakterier, snavs, forurening og andre påvirkninger.

Når kroppen producerer mindre østrogen, sker det i mange tilfælde, at slimhinderne bliver tyndere, mere tørre og samtidig mere irritable med kløe og smerter

Det rammer typisk slimhinder i øjne, mund og intimområder.

Udtørrede slimhinder

Det vurderes, at op imod halvdelen af kvinder i overgangsalderen lider af vaginal atrofi, som er betegnelsen for alvorlige gener ved fortynding og udtørring af slimhinderne i skeden. Det kan skabe en brændende eller kløende fornemmelse og gøre samleje ubehageligt. Tørheden er også med til at øge risikoen for blærebetændelse.

Vaginal atrofi kan selvsagt have en stor negativ påvirkning på livskvaliteten. Mange kvinder er tilbageholdende med at indtage de østrogentilskud, som kan købes på apoteket, fordi de påvirker hele kroppen.

Lokal behandling kan bl.a. foretages med vagitorier (stikpiller) eller creme, men her er ulempen, at effekten sandsynligvis forsvinder, når man holder en pause med behandling.

Derfor kan det være godt at kende omega-7 fedtsyren, der findes som kapsler til daglig brug.


Den specielle omega-fedtsyre

Vi ved alle, hvor vigtige fedtsyrerne er for at holde kroppen i god stand

Men opmærksomheden er normalt især på fiskeolierne med deres omega-3 og omega-6 fedtsyrer.

Omega-7 stammer ikke fra fiskeolie. Fedtsyren findes i planter, især i de orange bær fra strandplanten havtorn, og derfor er den normalt ikke med i dit daglige fedtsyretilskud.

Men netop omega-7 spiller en betydningsfuld rolle i opbygningen og vedligeholdelsen af slimhinderne. Især er der dokumentation for, at omega-7 har god effekt, når det gives i ekstrakt udvundet af havtorn.

En tydelig fordel med havtornolie

I et studie med godt 100 kvinder i overgangsalderen, der alle havde symptomer med vaginal tørhed eller kløe, fik deltagerne enten havtornolie med omega-7 eller et placeboprodukt.

Der blev taget prøver både før, under og efter forsøgsperioden af såvel pH-niveau og
fugtighedsniveau i skeden som blodprøver. Der blev også udarbejdet en score for vaginal sundhed
foretaget af en gynækolog. Efter 3 måneders forsøgsperiode kunne forskerne konstatere blandt de 98 deltagere, som gennemførte forsøget, at både deres målinger og deres personlige evaluering pegede på en tydelig fordel hos den gruppe, som havde taget havtornolie.

Et standardiseret ekstrakt

Olien fra havtorn er udvundet som et standardiseret ekstrakt, der kaldes SBA24. Det var dette ekstrakt, som blev benyttet i ovenstående forsøg.

SBA24 indeholder en stor andel omega-7, men også omega 3, 6 og 9. Desuden E-vitamin og en stor mængde A-vitamin samt en række plantenæringsstoffer. Sammensætningen er unik for havtornbærrene.

Men eftersom der kan være forskel på bær, som er plukket på forskellige lokationer eller på forskellige tidspunkter, har man altså udviklet metoder til at sikre, at sammensætningen er ensartet hver gang i SBA24.

Olien udvindes af både bær og frø fra havtorn ved hjælp af den såkaldte CO2-metode, som er den mest skånsomme og miljøvenlige form for udvinding.

Gælder også tørre øjne og mund

SBA24 er den aktive ingrediens i tilskuddet Omega 7 fra Pharma Nord, som har vundet stor udbredelse gennem de sidste par år.

Havtorn-ekstraktet støtter alle slimhinder i kroppen, og derfor har nogle også god gavn af Omega 7 som lindring af tørhed i øjne og mund

Tørre øjne kan være en stor forringelse af livskvaliteten, fordi det kan besværliggøre eksempelvis læsning. Tørhed i munden er ikke alene ubehageligt; det er også forbundet med en større risiko for karies.

Naturlig lindring uden bivirkning

Hvis du har fundet havtornplanter ude i klitterne ved vestkysten, har du muligvis prøvet at smage på de smukke, orange bær. Men du har nok ikke prøvet mere end én gang.

De færreste bliver fans af den gennemtrængende og syrlige smag, bærret har i sin naturlige form.

Men som ekstrakt kan havtorn og Omega 7 give et boost til dine slimhinder, som kan gøre en stor forskel for livskvaliteten, hvad enten du døjer med tørhed i intimområder, i øjne eller i munden.

Og selvom smagen ude i naturen kan synes barsk, er det naturlige havtornekstrakt helt uden bivirkninger.

Forrige artikelDen primære energidræber er ikke blåt lys

Næste artikelHysteri med “Freud-brillerne” på